Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Clio jednak nie na mrozy ???

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich .

Mam pytanko takie czy ktoś z czytających to forum posiada francuza ( w moim przypadku Clio 1.2 60 KM 2001) i czy miał lub ma jakieś problemy związane z mrozami które nas ostatnio nie opuszczają ...

Ja miałem i to dość spore a nawet dalej miewam ...

Wbrew pozorom auto odpala lux na każdym mrozie (nawet 32 stopnie ) ale jak już odpali to wcale nie ma zamiaru ruszyć się z miejsca . A dzieje się to za sprawą elektronicznego machanizmu pedału gazu . Jest tak że pewnie we wszystkich normalnych autach przepustnica dalej jest otwierana przy pomocy linki a w renówkach chyba właśnie od 2001 roku sterowane jest to elektronicznie przy pomocy elektromagnesu i pedału gazu który spełnia rolę jakby potencjometru (np jak w radio podgłaszamy ) to tu przyspieszamy. Po drodze od pedału gazu do przepustnicy znajdują się 4 kostki połączeniowe z których 2 pod maską są hermetyczne ale dwie pozostałe w kabinie są zwykłe a blaszki tam zastosowane bardzo czesto nie łaczą jak należy i pojawia się na desce kontrolka od awarji elektrycnej ...(oczywiście ja zielony za pierwszym razem no i pozostaje serwis...)

Jak by było mało tego to przepustnica steruje tu powietrzem zassanym z zewnątrz które w zimie jest przecież bardzo zimne a nie ma przełącznika na zimę i lato tak jak w innych autach .Problem zaczyna się w momencie połączenia tego zimnego powietrza z odmą czyli przewodem ciepłego powietrza z silnika które mieszając się wytwarzają chyba coś w radzaju pary wodnej ok 5cm przed przepustnicą . Efektem tego jest ,że gdy pozostawimy auto na bardzo dużym mrozie to nasza przepustnica poprostu zostaje unieruchomiona bo zamarza. W momencie odpalenia samochodu wszystko gra ale jak tylko chcemy dodać gazu to wspomniany wyzej elektromagnes nie może sobie poradzić z zamarznietą przepustnicą co konczy się również kontrolką awarji elektrycznej na pulpicie no i oczywiście brakiem wyższych obrotów silnika ...

Jesli ktoś miał podobne problemy to bardzo proszę o opis jak sobie z nimi radzi ..

Acha i jeszcze pytanie - Czy odma ( ten wąż z silnika ) ma prawo mieć w sobie parę a nawet wodę ? Jeśli tak to w jakich warunkach i dlaczego ?

Uprzedzam że silnik raczej w porządku - brak jakiś niepkojacych objawów typu ubytek płynu chłodzącego czy woda w oleju itp..

Pozdrawiam .

Napisano

U mnie (Clio III 1.2 16v 75KM 2005) nie bylo najmniejszych problemow. Nawet jak sie trafily dwie nocki, gdzie temperatura spadla ponizej -25 st. to rano zapalil i pojechal jakby byl srodek lata smile.gif

Napisano

z tego co wiem to problemy ze zlaczkami przepustnicy sa w tych silnikach norma, czesto w serwisach wywalaja zlaczki i zalutowuja kable na krotko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.