Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

polisa nnw?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie odnośnie polisy NNW, ponieważ nasuwają mi się wątpliwości - czy ona jest rzeczywiście potrzebna?

Hipotetyczna sytuacja - przewożę pasażerów (nie z rodziny jeśli to ma znaczenie), którzy z podczas wypadku z mojej winy (odpukać) doznają trwałego uszczerbku na zdrowiu, przez co kwalifikują się do renty. Podczas braku NNW - jestem obciążony w takiej sytuacji jakimiś dodatkowymi kosztami? Renty, odszkodowania etc?

Czy po prostu tutaj wszytko zostaje pobrane z mojej polisy OC i jeśli chodzi o kwestie finansowe to nie mam się co martwić?

Jeśli jest tak jak wyżej, to wnioskuje że NWW jest tylko dodatkiem, z którego niezależnie od OC można uzyskać jakieś dodatkowe odszkodowanie, ale oprócz tego przed niczym nas nie chroni?

Pytam w związku z dyskusją, której byłem świadkiem - większość osób chyba jednak nie wykupuje tego ubezpieczenia, ja natomiast wykupuję cały czas razem w pakiecie nie wiedząc tak na prawdę dokładnie po co... z przyzwyczajenia (aż wstyd się przyznać)... dlatego postanowiłem zadać pytanie, aby wyjaśnić moje wątpliwości.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeśli jest tak jak wyżej, to wnioskuje że NWW jest tylko dodatkiem, z którego niezależnie od OC

> można uzyskać jakieś dodatkowe odszkodowanie, ale oprócz tego przed niczym nas nie chroni?

Dokładnie tak jest. W ubezpieczeniu NNW masz sumę ubezpieczenia i od niej liczy się świadczenie jako % uszczerbku na zdrowiu. Wszelkie zadośćuczynienia, pokrycia kosztów leczenia, renty itd itp pokrywa się co do zasady z OC sprawcy.

Ubezpieczenie NNW ma natomiast jedną zaletę: w jego przypadku nikt nie wnika kto ponosi winę za zdarzenie, więc w wielu przypadkach można pieniądze otrzymać szybciej (lub w skrajnym przypadku w ogóle cokolwiek otrzymać - np jeśli spowodujesz wypadek i sam w nim ucierpisz).

Napisano

Ja tam z definicji nie kupuje takich shitów. Wywalanie kilkudziesieciu złotych rocznie. A jak, odpukac coś się stanie to z tej polisy moze na waciki starczy