Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w płycie G-K - jak "załatać"?

Featured Replies

Napisano

Witam

U rodziców jest zrobiony sufit z płyt G-K.Ostatnio podczas wymiany rurek od CO została zrobiona dziura w suficie i teraz straszy yikes.gif

Czy koledzy mogliby podpowiedzieć czym teraz "załatać" tą dziurę? Dostęp jest tylko od dołu (tak jak widać na zdjęciach).

286969571-1.jpg

286969571-2.jpg

post-12317-14352520627828_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> U rodziców jest zrobiony sufit z płyt G-K.Ostatnio podczas wymiany rurek od CO została zrobiona

> dziura w suficie i teraz straszy

> Czy koledzy mogliby podpowiedzieć czym teraz "załatać" tą dziurę? Dostęp jest tylko od dołu (tak

> jak widać na zdjęciach).

Tam z lewej chyba już widać profil, sprawdź z prawej ile masz do profilu, wytnij na równo ten kawałem -na prostokąt od profilu do profilu, wstaw nowy prostokąt, przykręć do profili, sklej taśmą i wyrównaj gipsem a następnie wygładź. ok.gif

Napisano

> Witam

> U rodziców jest zrobiony sufit z płyt G-K.Ostatnio podczas wymiany rurek od CO została zrobiona

> Czy koledzy mogliby podpowiedzieć czym teraz "załatać" tą dziurę? Dostęp jest tylko od dołu (tak

Po pierwsze wyciąłbym ten prostokąt do równa, czyli żeby miał proste i prostopadłe brzegi.

Następnie wziąłbym trzy odcinki płaskiego w miarę szerokiego profilu metalowego (ostatecznie mogą być listwy drewniane szerokości ze 6 cm i wysokości ze 3-4.

Te bym położył od góry na brzegach otworu tak, żeby połową szerokości były na płycie, a połową wystawały na otwór i przykręcił je przez obecną płytę.

Teraz trzeba by dociąć kawałek płyty GK pasujący do otworu z luzem 2-3 mm, wyrobić w nim otwory pod rurki, a następnie go przymocować do wystającego kołnierza z profili czy deszczułek wkrętami do GK. I na koniec ładnie zaszpachlować.

Napisano

> może to pomoże

> W sumie to samo co Lucyfer napisał tylko ze z obrazkami

Zamiast tej drewnianej łaty wstawiłbym resztki jakiegoś profilu al i przykręcił pchełką waytogo.gif

Napisano

> Zamiast tej drewnianej łaty wstawiłbym resztki jakiegoś profilu al i przykręcił pchełką

jest tam napisane ze moze byc tez profil CD ok.gif

Napisano

> Zamiast tej drewnianej łaty wstawiłbym resztki jakiegoś profilu al i przykręcił pchełką

zdecydowanie. Ale nie pchełką, tylko normalnymi wkrętami do montażu płyt KG do profili stalowych. I chodziło Ci zapewne o profil stalowy, a nie aluminiowy ?

Napisano

> jest tam napisane ze moze byc tez profil CD

Przyznam, że nie czytałem. Skupiłem się na obrazkach wink.gif

Napisano

> zdecydowanie. Ale nie pchełką, tylko normalnymi wkrętami do montażu płyt KG do profili stalowych. I

> chodziło Ci zapewne o profil stalowy, a nie aluminiowy ?

Masz rację waytogo.gif

Na usprawiedliwienie powiem, że jeszcze spałem jak to pisałem wink.gif

Napisano

> Witam

Mój mąż przy podobnej naprawie napsikał pianki do montowania okien, a następnie nakładł jakiegoś gipsu i wyszlifował - nic nie widać smile.gif

Napisano

> Mój mąż przy podobnej naprawie napsikał pianki do montowania okien, a następnie nakładł jakiegoś

> gipsu i wyszlifował - nic nie widać

Z pianki do okien to niedługo będą całe domy stawiać sick.gif

Zrobisz jak napisał Lucyfer i zapomnisz o temacie na zawsze ok.gif Nie zapomnij tylko sfazować krawędzi łączenia płyt i wcisnąć tam zaprawę do spoinowania płyt GK.

Napisano

> Z pianki do okien to niedługo będą całe domy stawiać

OT ale chyba masz rację... Po tym, co zaprezentował mój szwagier w czasie adaptacji poddasza na mieszkanie straciłem wiarę w klasyczne techniki budowlane i stałem się fanem piany montażowej smile.gif Montowane na niej było wszystko - od cegieł (robiła za zaprawę...) po drewniane schody (napsikał na beton, przyłożył deskę, wypoziomował i "jest dobrze" - warstwa piany ma od 4 do 12 cm...) wink.gif

Napisano

> OT ale chyba masz rację...

...ba, chyba nawet już stawiają?

BTW: wszystkie parapety tak montowałem 10 lat temu. Po wyszpachlowaniu do dzisiaj jest spokój. Żadnych pęknięć.

Natomiast wstawki z płyty w podobnych otworach popękały mimo, że były robione zgodnie z technologią producenta.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim kolegom 20.GIF i koleżance 526.gif

Niedługo ruszę z pracami smile.gif

Napisano

IMO, najprościej załatać tę dziurę masą papierową, a wykończyć gipsem. Lekko, łatwo i pewnie.

W razie W, łatwo to rozbić.

Napisano

> Dziękuję wszystkim kolegom i koleżance

> Niedługo ruszę z pracami

Proponuje zanim polozysz gips/gladź na laczeniach płyt dać fizeline aby nie pekalo w przyszłości. Koszt rolki około 9zl. Tyle dodatkowo ode mnie.

Pozdrawiam