Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powiedzcie mi łosie" o takim V40

Featured Replies

Napisano

Jakie sa opinie?

Szukam czegoś przyzwoitego, znalazłem wydaje sie uczciwy egzemplarz, ale ma przebieg (?) 260000km (rocznik 2000).

Silnik 1,8...kończyć sie będzie lada moment czy te 100-150 tysięcy jeszcze pokręci się?

Napisano

Co to za silniki 1,8 bo było ich trochę ! hmm.gif

Quote:

W Volvo S40/V40 stosowane silniki szwedzkie, japońskie i francuskie. Nie wszystkie mogą pochwalić się równie wysokim poziomem bezawaryjności.

Szwedzkie, benzynowe jednostki napędowe o pojemności 1.8 (moc 115 KM, od 1999 roku - 122 KM) są właściwie bezawaryjne. W mocniejszej wersji zastosowano zmienne fazy rozrządu, co nieco poprawiło rozkład momentu obrotowego, ale skomplikowało również konstrukcję. W efekcie, przy wymianie rozrządu należy wymienić specjalne koło regulujące fazy, co podnosi koszt operacji o ok. 300 zł.

Lepiej unikać japońskiego silnika produkcji Mitsubishi oznaczonego 1.8i (moce 122 i 125 KM). Wyposażony jest on w bezpośredni wtrysk benzyny, co oznacza nie tylko komplikacje w razie chęci zagazowania. Również ceny części zamiennych są znacznie wyższe, w dodatku stosunkowo często psuje się pompa wysokiego ciśnienia, która dostępna jest wyłącznie "w oryginale" lub jako element regenerowany. Nawet w tym drugim przypadku trzeba się liczyć z wydatkiem znacznie przekraczającym tysiąc zł.

Napisano
  • Autor

> Co to za silniki 1,8 bo było ich trochę !

88 KW

Napisano

Czyli to jest ten ok.gif

B4184S9 1783 cm3 88kW 120HP 5800obr/min 2000-2004 1.8

To jest chyba volvoski hmm.gif

Najgorsze opinie ma gdi

Quote:

Kolego Jeżeli już musisz popełnić ten błąd i kupić v40 to przynajmniej nie GDI bo ta krzyżówka VOLVO z RENAULT to jest koszmar i każdy mechanik Ci to powie.Naprawiałem już kilka egzemplarzy tego szmelcu.Nawet głupie odłączenie akumulatora może sprawić że ty jako laik bedziesz śmigał do serwisu albo fachmana.Największe utrapienia w aucie:

1.Elektroniczna przepustnica po 99r głupie odłączenie aku lub wtyczki kończy się ponownym "uczeniem auta wolnych obrotów" paleniem check. i mulenie,

2.Autko beznadziejne do gazu.Ponieważ wtryski znajdują się w komorze spalania i są chłodzone benzyną .Przy rzadkiej eksploatacji na PB po prostu zapiekają się.Instalacja wg sztuki do tego auta kosztuje ok 5000-6000 zł musi chodzić na tym i na ty równocześnie 10% pb 90% lpg.Przy zwykłej instalacji po krótkim czasi zostanie ci tylko jazda na lpg:).

3.Często padające Vacum pompy (przy odrobinie nieszczęścia można komuś wjechać w dupę bo naraz mamy twardy pedał hamulca.

4.Spalanie, trasa owszem 5.5 l ale miasto 9 to norma.

5.Ochydne "cykanie" szklanek hydroregulatorów.

Mam na stanie space stara z tym silnikiem i powiem Ci że to piąte GDI i powtórka z rozrywki:)

Mam nadzieję że wystarczająco obrzydziłem:))

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Czyli to jest ten

> B4184S9 1783 cm3 88kW 120HP 5800obr/min 2000-2004 1.8

> To jest chyba volvski

> Najgorsze opinie ma gdi

GDI bym na pewno nie chciał zlosnik.gif