Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana węża od nagrzewnicy do termostatu

Featured Replies

Napisano

Panowie jak w temacie, niestety ostatnia awaria mnie pokonała i doszło do dość sporego wycieku płynu chłodzącego za sprawą nieszczelności na odpowietrznika.

286995540-odpowietrznik.jpg

no ale że lubię majstrować to chciałbym to sobie sam zrobić jednakże zatrzymałem się na miejscu łączenia tego węża z nagrzewnicą i nie wiem jak to zdemontować, a dokładnie chodzi o miejsce które widać na zdjęciu

286995540-donagrzewnicy.jpg

robił to ktoś może z kolegów, jakieś rady co do demontażu

post-67339-14352520744339_thumb.jpg

Napisano

To jest rodzaj opaski zaciskowej, nie pamiętam dokładnie ale trzeba albo w góre albo w dół zsunąć i dały wąż schodzi, zanim do tego doszedłem to jedno mocowanie uszkodziłem.

Napisano

przy montażu grzałki w tej okolicy się poddałem i docinki w aucie robiłem...

Zawsze awaryjnie możesz wyciąć odpowietrznik i wstawić kawałek rurki... gdyby dalej ciekło...

Ja mam taki odłożony gdyby grzałka zastrajkowała do wstawienia w jej miejsce.

Napisano
  • Autor

z tego co ja zauważyłem to jest to obejma którą się da rozszerzyć tylko czy to o to chodzi?

Napisano
  • Autor

jak kupie wąż za ponad 50 pln to wolałbym go w całości włożyć aniżeli kombinować

Napisano

> z tego co ja zauważyłem to jest to obejma którą się da rozszerzyć tylko czy to o to chodzi?

Rozszerzylem i polamalem.

To jest rodzaj zabezpieczenia bo caly ten krociec to nic innego jak szybkozlaczka. Tylko nie pamietam co sie z tym robilo. A lookales w eLearna?

Napisano

> Panowie jak w temacie, niestety ostatnia awaria mnie pokonała i doszło do dość sporego wycieku

> płynu chłodzącego za sprawą nieszczelności na odpowietrznika.

> no ale że lubię majstrować to chciałbym to sobie sam zrobić jednakże zatrzymałem się na miejscu

> łączenia tego węża z nagrzewnicą i nie wiem jak to zdemontować, a dokładnie chodzi o miejsce

> które widać na zdjęciu

> robił to ktoś może z kolegów, jakieś rady co do demontażu

O które zdjęcie chodzi? Na tym drugim nic nie widzę, ale ta złączki z pierwszego to prv.

Napisano
  • Autor

na pierwszym to ja żądnych złączek niei widzę , tylko zabezpieczony odpowietrznik przed wyciekaniem płynu, a na drugim widać dwa węże idące do nagrzewnicy będące obok siebie (takie metalowe zakończenia choćby zaprasowane)

Napisano

> na pierwszym to ja żądnych złączek niei widzę , tylko zabezpieczony odpowietrznik przed

> wyciekaniem płynu, a na drugim widać dwa węże idące do nagrzewnicy będące obok siebie (takie

> metalowe zakończenia choćby zaprasowane)

Na pierwszym pisząc o złączce miałem na myśli ten odpowiednik zalany obtryskiem. Na drugim te zacisniete to autoclipy. Jakbyś miał jakiś nr z tego węża to Ci sprawdzę jak to wygląda w środku i jak to się wyciąga.

Napisano
  • Autor

wedle epera jeśli się nie mylę to jest to ta część która kryje się pod numerem 3

286997611-w%B1%BF.JPG

Napisano
  • Autor

no i zgadza się to coś było na zasadzie opaski, a na tej aukcji część którą mi trzeba

aukcja

nowy wąż już zamówiony niestety w aso i bo nigdzie indziej nie jest dostępny. Koszt tego węża bardzo mały bo jedyne 239pln

i jak tu nie kochać as(i)o

Napisano
  • Autor

no to część została już wymieniona i wszystko było ok.gif do dziś kiedy to znów angryfire.gif i kilka Pań poleciało, Znów urwany odpowietrznik. Żeby nie było wąż był nowy prosto z ASO, a więc udałem się na reklamację, ale niestety nie uznali, bo nie robiłem tego u nich. Domyślcie się jaki musiałem być wnerwiony kiedy w przeciągu 24h część za ponad 200 pln poszła się ten tegować.

Na chwilę obecną wkręciłem w to miejsce śrubkę metalową M6 na uszczelce, o dziwo gwint jest idealnie taki sam i dzięki temu póki co nie ma wycieku.

Jednakże pozostaje pytanie co jest przyczyną rozwalania tych śrub z odpowietrznika. Czy może mieć wpływ na to zbyt duże ciśnienie które wytwarza się w układzie chłodzenia?

Potrzebuje szybko odpowiedź, bo w niedzielę jadę w trasę i nie wiem czy brać stilona czy załatwić coś na zastępstwo

Napisano

> Potrzebuje szybko odpowiedź, bo w niedzielę jadę w trasę i nie wiem czy brać stilona czy załatwić

> coś na zastępstwo

Napiszę na podstawie ostatnich 150kkm w Punto 2fl mojej matuli - nic nie cieknie,

śruba z uszczelką+metalowa podkładka+silikon i spokój jest ok.gif

Napisano
  • Autor

w chwili obecnej jest śruba M6, gumowa uszczelka i podkładka metalowa i póki co nic nie cieknie. Zobaczymy jak zrobię kilka km po okolicy czy będzie coś ciekło, jednakże martwię się żeby nie poszło coś nie tak, bo nie uśmiecha mi się szukać serwisu ponad 200km od domu podczas weekendowego wypadu

Napisano

> w chwili obecnej jest śruba M6, gumowa uszczelka i podkładka metalowa i póki co nic nie cieknie.

> Zobaczymy jak zrobię kilka km po okolicy czy będzie coś ciekło, jednakże martwię się żeby nie

> poszło coś nie tak, bo nie uśmiecha mi się szukać serwisu ponad 200km od domu podczas

> weekendowego wypadu

u Ciebie dało się wykręcić fragment śruby, który został, u mnie nie, zgrzałem

więc gwint z elementem węża, nawierciłem i wkręciłem wkręt z uszczelką

i zabezpieczyłem silikonem, spokój 6 lat i 150kkm wink.gif

Napisano
  • Autor

mam nadzieję, że u mnie tez zda egzamin to co wymyśliłem, aczkolwiek martwię się że coś jest nie tak

Napisano

> mam nadzieję, że u mnie tez zda egzamin to co wymyśliłem, aczkolwiek martwię się że coś jest nie

> tak

do mojej nowej chłodnicy w Stilo nie pasował fabryczny odpowietrznik, wkręcona śruba metalowa z uszczelką i posmarowana silikonem lepszym -tym do japońskich UPG, cisza i spokój, śmiga, płynu nie ubywa ok.gif

Napisano
  • Autor

ja nie grzebałem przy chłodnicy i nawet nie zamierzam tam grzebać

Napisano

> ja nie grzebałem przy chłodnicy i nawet nie zamierzam tam grzebać

u mnie pociła się na zgrzewie i na obejmach, więc wymieniłem węże, umyłem zbiornik wyrównawczy, wymieniłem chłodnicę - termostat cały na jesieni zrobiłem, więc mam calutki układ chłodzenia nowy i szczelny zlosnik.gifok.gif

Napisano

> w chwili obecnej jest śruba M6, gumowa uszczelka i podkładka metalowa i póki co nic nie cieknie.

> Zobaczymy jak zrobię kilka km po okolicy czy będzie coś ciekło, jednakże martwię się żeby nie

> poszło coś nie tak, bo nie uśmiecha mi się szukać serwisu ponad 200km od domu podczas

> weekendowego wypadu

ja ostatnio też uwaliłem ten odpowietrznik, obecnie mam tam wkręconą śrubkę M5 z podkładka miedzianą. Ale udało mi się kupić w ASO nową śrubkę, wyszukaną w Eperze. Okazała się metalowa. Niestety nie wymyśliłem jeszcze jak rozwiercić to co mi zostało z odpowietrznika więc póki co na razie działa prowizorka.

Napisano

>aczkolwiek martwię się że coś jest nie

> tak

A może zawór w korku zbiorniczka nie puszcza nadciśnienia.

Napisano
  • Autor

a po co to rozwiercać, weź jakiś mały śrubokręt i podgrzej końcówkę zatapiając ją w tym co zostało. Ja tak zrobiłem i udało mi się to dziadostwo wykręcić

PS. idzie priv

Napisano

> a po co to rozwiercać, weź jakiś mały śrubokręt i podgrzej końcówkę zatapiając ją w tym co zostało.

> Ja tak zrobiłem i udało mi się to dziadostwo wykręcić

> PS. idzie priv

ja u siebie tak próbowałem, ale coś z gwintem odpowietrznika było i nie szło,

więc zgrzałem plastiki ze sobą "nawiert" zrobiłem lutownicom na gorąco z cienkim grotem i dopiero w to wkręt ok.gif

Napisano
  • Autor

jeśli chcesz to mam wąż z swojego stilona na handel jakbyś chciał. Brakuje w nim tylko tej śrubki z odpowietrznika, ale może uda się to uzupełnić w nie dalekim czasie

Napisano

> jeśli chcesz to mam wąż z swojego stilona na handel jakbyś chciał. Brakuje w nim tylko tej śrubki z

> odpowietrznika, ale może uda się to uzupełnić w nie dalekim czasie

hehe, na koniec kwietnia montowałem nówki sztuki ori węże 190 dłuższy i 110 krótszy mnie kosztował+ chłodnica+ płyn wink.gif

na razie nie planuję wymian, ale przyszły rok pokaże co i jak, bo może będzie kolejny "failure car" w garażu swiety.gif

Napisano
  • Autor

to ja za oba płaciłem 206 pln w as(i)o