Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie po zakupie auta.

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak to w końcu jest z tym ubezpieczeniem. Np kupuje auto z ważnym OC+AC do końca kwietnia 2014 roku. Czy po przerejestrowaniu auta na nowego właściciela można jedynie zmienić właściciela polisy i martwić się kosztem nowego ubezpieczenia dopiero w kwietniu 2014 roku ?

Napisano

> Witam

> Jak to w końcu jest z tym ubezpieczeniem. Np kupuje auto z ważnym OC+AC do końca kwietnia 2014

> roku. Czy po przerejestrowaniu auta na nowego właściciela można jedynie zmienić właściciela

> polisy i martwić się kosztem nowego ubezpieczenia dopiero w kwietniu 2014 roku ?

z tego co sie dowiadywałem kiedyś m.in. tutaj to przy zmianie własciciela polisy w TU to może ono przekalkulować na niego OC i bedzie trzeba ewentualnie dopłacić...

Napisano

AC automatycznie wygasa z data sprzedazy auta. OC nowy wlasciciel moze przepisac na siebie. Jezeli chcialbys przejac AC to oczywiscie jest to mozliwie jezeli poprzedni wlasciciel aneksowal by polise na nowego wlasciciela.

Napisano
  • Autor

> AC automatycznie wygasa z data sprzedazy auta. OC nowy wlasciciel moze przepisac na siebie. Jezeli

> chcialbys przejac AC to oczywiscie jest to mozliwie jezeli poprzedni wlasciciel aneksowal by

> polise na nowego wlasciciela.

jest to możliwe żeby aneksował ? jeśli nie to będzie miał z tego tytułu zwrot ?

Napisano

> jest to możliwe żeby aneksował ? jeśli nie to będzie miał z tego tytułu zwrot ?

będzie miał zwrot

Napisano

> jest to możliwe żeby aneksował ? jeśli nie to będzie miał z tego tytułu zwrot ?

z tego co sie dowiedziałem tydzień temu, to ac nie da sie w żaden sposób aneksować i sprzedający zawsze dostaje zwrot, ponieważ AC zawiera sie tylko i wyłącznie na pełny rok

Napisano
  • Autor

> będzie miał zwrot

czyli jeśli OC na mnie przejdzie to dokupię za ten okres AC i będzie git ?

Napisano

> czyli jeśli OC na mnie przejdzie to dokupię za ten okres AC i będzie git ?

AC wykupujesz na rok i nie musi ono być powiązane z OC

Napisano

> czyli jeśli OC na mnie przejdzie to dokupię za ten okres AC i będzie git ?

AC jest przecież całkowicie niezależne od OC. Możesz wykupić w dowolnym momencie i u dowolnego ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> AC wykupujesz na rok i nie musi ono być powiązane z OC

Czyli AC nie może ono trwać krócej niż rok ?

Napisano

> Czyli AC nie może ono trwać krócej niż rok ?

chyba może ale zależne jest to od danego towarzystwa - AC jest dobrowolne dlatego możesz zawrzeć go w dowolnym momencie niezależnym od OC

najczęściej zawierane jest na rok

Napisano

Tak, jest mozliwosc aneksowania polisy AC. Poprzedni wlasciciel idzie z nowym do agenta i prosi o wystawienie aneksu na zmiane wlasciciela w polisie. Czesc klientow mojej firmy robi takie cos kiedy leasinguja swoje auta, tzw leasing zwrotny, maja swoje polisy i szkoda je wypowiadac. Wtedy robi sie aneks gdzie wlascicielem staje sie leasing i gotowe. W takim przypadku nie ma zwrotu skladki bo polisa dalej zyje.

Napisano

> Czyli AC nie może ono trwać krócej niż rok ?

Moze, nawet miesiac. Ludzie lacza polise AC z OC a to dwa osobne ubezpieczenia o kompletnie innym znaczeniu. Standardowo ubezpieczyciele nie chwala sie polisami ac na krotkie terminy, ale sa one dostepne. Choc taryfy skladek sa tak poustawiane, ze np. polisa na 6 miesiecy koszuje 80% skladki rocznej stad znikoma popularnosc takiego rozwiazania.