Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody do spawarki

Featured Replies

Napisano

Mam spawarke transformatorową. Ma ona krótkie przewody, masowy o długości 1 metra oraz ten z uchwytem na elektrodę 2 metry. Przewody są przekroju 10mm2 i chciałbym wymienić je na dłuższe. Czy nadal mogą to być 10mm2, czy dać już grubsze np 16mm2 ?

Napisano

> Mam krótkie przewody, masowy o długości 1 metra oraz 2 metry. Przewody są przekroju 10mm2 i chciałbym wymienić je na dłuższe.

> Czy nadal mogą to być 10mm2, czy dać już grubsze np 16mm2 ?

Jeśli ma to być 1,5 i 2,5m to może być 10mm2 grinser006.gif

A na poważnie to daj 16 albo i 25mm2 i temat załatwiony na kolejne 40 lat waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ile chcesz przedłużyć, jakie prądy?

2 metry dłuższe. Prąd 160 A zazwyczaj

Napisano

> 2 metry dłuższe. Prąd 160 A zazwyczaj

Ja bym założył 16mm. Będą się mniej grzały. Grubszych bym nie dawał bo miedź jest ciężka i ręka może boleć, szczególnie przy precyzyjnym spawaniu.

Napisano

> Ja bym założył 16mm. Będą się mniej grzały. Grubszych bym nie dawał bo miedź jest ciężka i ręka

> może boleć, szczególnie przy precyzyjnym spawaniu.

Ja mam takie grubości małego palca i długości 5 metrów. Faktycznie ważą, ale przy precyzyjnym spawaniu po prostu mocuję przewód of elektrody kawałek od rękojeści do podłoża ściskiem, żeby nie ściągał.

Napisano

> 2 metry dłuższe. Prąd 160 A zazwyczaj

16mm^2 powinno styknąć, ale sprawdź czy cenowo 32 nie wyjdzie Cię trochę więcej - jeśli różnica w cenie będzie niewielka to można wziąć większe - mniejszy spadek napięcia to mniejsze straty i lepszy łuk.

Napisano

> 16mm^2 powinno styknąć, ale sprawdź czy cenowo 32 nie wyjdzie Cię trochę więcej - jeśli różnica w

> cenie będzie niewielka to można wziąć większe - mniejszy spadek napięcia to mniejsze straty i

> lepszy łuk.

Dokładnie, wydaje mi się że na tak małym odcinku 16^2 wystarczy 25^ to raczej zbytek, no i oczywiście nie ma 32^2 jest 35^2. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, wydaje mi się że na tak małym odcinku 16^2 wystarczy 25^ to raczej zbytek, no i

> oczywiście nie ma 32^2 jest 35^2.

szkoda bo to też trochę kosztuje. U siebie w castro widziałem po 22 zł za mb. ale się zrobi. Lepiej mądrzejszych posłuchać zlosnik.gif

Napisano

o tak, jakoś tak mi się wzięło te 16 pomnożyło smile.gif W każdym bądź razie warto trochę dołożyć (nie mylić z połową wartości spawarki grinser006.gif ). Warto podzwonić też po hurtowniach elektrycznych i takich spawalniczych - nieraz są końcówki szpul w mniejszych cenach. Nie musisz przecież kupować całej długości w jednej hurtowni wink.gif

Napisano
  • Autor

> o tak, jakoś tak mi się wzięło te 16 pomnożyło W każdym bądź razie warto trochę dołożyć (nie mylić

> z połową wartości spawarki ). Warto podzwonić też po hurtowniach elektrycznych i takich

> spawalniczych - nieraz są końcówki szpul w mniejszych cenach. Nie musisz przecież kupować

> całej długości w jednej hurtowni

Pomału się kupi. Jak dotąd to od 3 lat o tym myślę że kiedyś sobie kupię, a teraz przydały by się dłuższe bo muszę kombinować z drabinką i stołkiem grinser006.gif

Napisano

> Pomału się kupi. Jak dotąd to od 3 lat o tym myślę że kiedyś sobie kupię, a teraz przydały by się

> dłuższe bo muszę kombinować z drabinką i stołkiem

drink.gif