Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

układ chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich smile.gif jestem nowy ale troszke czytam wypowiedzi na tym forum. Mam problem w fiacie marea 1997 rok prod, 1.6 16V. Otóż silnik łapie wysoka temperaturę - czy wystarczy go odpowietrzyc czy trzeba wymienic uszczelke pod głowicą crazy.gif ? Jesli odpowietrzyc - to czy w 1.6 16V są 3 odpowietrzniki ? Jeśli ktos może mi podpowiedzieć - z góry dziękuję 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam wszystkich

Witaj!

jestem nowy ale troszke czytam wypowiedzi na tym

> forum. Mam problem w fiacie marea 1997 rok prod, 1.6 16V. Otóż

> silnik łapie wysoka temperaturę - czy wystarczy go odpowietrzyc

Najpierw sprawdż termostat

> czy trzeba wymienic uszczelke pod głowicą ?

A po co?

Przegrzałeś go, są jakieś objawy że uszczelka puszcza?

Napisano
  • Autor

> Witaj!

> jestem nowy ale troszke czytam wypowiedzi na tym

> Najpierw sprawdż termostat

> A po co?

> Przegrzałeś go, są jakieś objawy że uszczelka puszcza?

Termostat jest w miare nowy, sprawdzany przed założeniem (kupiony wrzesień 2005 r, przebieg od tamtej pory ok 6 tys) a w temacie uszczelki jeszcze nie sprawdzałem - mam zamiar wybrac się do gościa który ma mi to sprawdzic (jakaś metoda z gazem ale chyba tego nie wytłumacze). Po nagrzaniu chłodnica jest gorąca, parownik zamarzniety a ogrzewania wewnatrz brak - zimny nadmuch. Miałem podony problem w tamtym roku jak wymieniałem termostat ale odpowietrzyli mi układ i hulało. Pytałem sie gościa ale mi nie powiedział ile jest odpowietrzników w mara 1.6 16V ale coś wspomniał że jest inaczej niz w innych (podobno 3 ale jeśli tak - to i tak nie wiem gdzie one sie znajdują . Jeśli taka wiedza jest znana koledze - to bardzo prosze o info skromny.gif. Wstepna diagnoza w warsztacie : uszczelka i koszt całości ok 700 zł shocked.gifDlatego na razie tu szukam pomocy smile.gif

Napisano

sa 2 odpowietrzniki: na chłodnicy i na wężu do nagrzewnicy.

odpowietrz pożadnie ok.gif

Napisano

> sa 2 odpowietrzniki: na chłodnicy i na wężu do nagrzewnicy.

> odpowietrz pożadnie

Ja mam inne pytanie: Jak odpowietrza sie układ to z tych zaworków płyn ma sikac pod ciśnieniem? Bo u mnie tylko powoli sobie leci.

Napisano

> Ja mam inne pytanie: Jak odpowietrza sie układ to z tych zaworków

> płyn ma sikac pod ciśnieniem? Bo u mnie tylko powoli sobie leci.

jak odkęcisz na gorącym silniku to bedzie ciśnienie spore....

Napisano

> jak odkęcisz na gorącym silniku to bedzie ciśnienie spore....

Hmm no własnie odkręcałem i jakos tego ciśnienia nie był widać crazy.gif leciało sobie pomału i tyle. Chyba musze pompe wody obadac...ehhh

Napisano

a ja tez mam klopot z ukladem chlodzenia.mam termostat wymieniony zero wycieku pod samnochodzem bo postawilem auto na tektorze w garazu i kropka zadna sie nie pokazala plynu ubywa i uklad sie zapowietrza non stop. stawiam ze moja mokra podloga to nie od sniegu ale od plynu chlodzacego frown.gif jak sie dostajemy do nagrzewnicy prosze o kilka wskazowek

Napisano

> Hmm no własnie odkręcałem i jakos tego ciśnienia nie był widać

> leciało sobie pomału i tyle. Chyba musze pompe wody

> obadac...ehhh

a na gorącym silniku odkrecałeś korek wlewu płynu??

!!UWAGA panuje spore ciśnienie i można się popażyć!!!

taka sama zasada z odpowietrznikiem...

Napisano

> a ja tez mam klopot z ukladem chlodzenia.mam termostat wymieniony

> zero wycieku pod samnochodzem bo postawilem auto na tektorze w

> garazu i kropka zadna sie nie pokazala plynu ubywa i uklad sie

> zapowietrza non stop. stawiam ze moja mokra podloga to nie od

> sniegu ale od plynu chlodzacego jak sie dostajemy do

> nagrzewnicy prosze o kilka wskazowek

masz gaz?

Napisano

Miałem ten sam problem.Wystarczy przy pracującym silniku odkręcić odpowietrzenie na nagrzewnicę (pod podszybiem),dolewać płynu w miarę ubywania i... to wszystko.:) Odpowietrznik zakręcasz kiedy będzie lecieć płyn.Po całej operacji wewnątrz autka zapanuje miłe ciepełko.:)

Napisano

> a na gorącym silniku odkrecałeś korek wlewu płynu??

> !!UWAGA panuje spore ciśnienie i można się popażyć!!!

> taka sama zasada z odpowietrznikiem...

No włąsnie odkręcałem i ...nic Nie było cisnienia. Jak na odkreconym zbiorniczku wyrównawczym dodam gazu to nic nie bulgocze, jakby nie było w ogole przepływu w układzie chłodzienia... to samo przy odpowietrznikach. Odkręcam delikatnie i tylko leci malą struzką, nic nie psika pod cisnieniem.

Napisano
  • Autor

> a na gorącym silniku odkrecałeś korek wlewu płynu??

> !!UWAGA panuje spore ciśnienie i można się popażyć!!!

> taka sama zasada z odpowietrznikiem...

Witaj, operacja odpowietrzania zakonczona pełnym sukcesem yay.gif Ładnych pare złotych zostało w kieszeni skromny.gif (zgodnie z podpowiedzią były 2 odpowietrzniki ok.gif). Rada dla innych uzytkowników pojazdów z silnikami 1.6 16 V - b. systematycznie ( albo nawet jeszcze częsciej) sprawdzać poziom płynu cieczy chłodzącej smile.gif Pozdrowienia dla wszystkich cool.gif

Napisano

tak mam gaz nowa instalacja 2000km

Napisano

wszystko fajnie wszystko super ale ja np. odpowietrzam uklad przez 45 min idpowietrzy sie idealnie z nawiewow gorac taki ze sie reki podstawic nie da ale za dzien czy dwa uklad mam zapowietrzony od nowa i zimne z nawiewow leci frown.gif wiec jeszcze stary nie chwal dnia przed zachodem slonca frown.gif

Napisano

czy lejaca nagrzewnica leje na obie strony tunelu czy moze ona jest nie po srodku a w calosci po stronie pasazera ? nie rozbieralem jeszcze dzis bede to robil

Napisano

> wszystko fajnie wszystko super ale ja np. odpowietrzam uklad przez 45

> min idpowietrzy sie idealnie z nawiewow gorac taki ze sie reki

> podstawic nie da ale za dzien czy dwa uklad mam zapowietrzony od

> nowa i zimne z nawiewow leci wiec jeszcze stary nie chwal dnia

> przed zachodem slonca

jak układ sprawny to nie ma prawa się ponownie zapowietrzyć...

sprawdz se czy nie bulgocze płyn w zbiorniczku wyrównawczym albo czy gdzieś nie cieknie...

Napisano

nie bulgocze ale sie podnosi tak jak przy odpowietrzaniu, no i mam najprawdopodobnie wyciek z nagrzewnicy bo mam dywany mokre z przodu auta

Napisano

nie wiembo kupielm to termostat byl do bani wymienilem termostat i na drugi dzien zalozylem gaz. w sumie zaraz po zakupie to zrobilem razem. no i teraz mam te wianki ze ciagle plyn ginie i sie zapowietrza. stawiam na nagrzewinice bo mam mokry dywan, ale nie umie si8e do niej dostac zupelnie mi nie idzie. jak sie wypina seryjne radio jest jakis sposob specjalny ?

Napisano

nie wiembo kupielm to termostat byl do bani wymienilem termostat i na drugi dzien zalozylem gaz. w sumie zaraz po zakupie to zrobilem razem. no i teraz mam te wianki ze ciagle plyn ginie i sie zapowietrza. stawiam na nagrzewinice bo mam mokry dywan, ale nie umie si8e do niej dostac zupelnie mi nie idzie. jak sie wypina seryjne radio jest jakis sposob specjalny ?

Napisano

prawdopodobnie przez parownik lub samo łaczenie obiegu z parowniiem ma nieszczelnosc i wciąga powietrze

Napisano

hmmm tak tego nie widzialem ale do tego dochodzi brak plynu i mokry dywan. dzis tam wymacalem ta nagrzewnice i cala mokra byla. widzialem i wymacalem ale jeszcze nie mam jak wymontowac. radio mi przeszkadza frown.gif

Napisano

hmmm tak tego nie widzialem ale do tego dochodzi brak plynu i mokry dywan. dzis tam wymacalem ta nagrzewnice i cala mokra byla. widzialem i wymacalem ale jeszcze nie mam jak wymontowac. radio mi przeszkadza frown.gif

Napisano

Napisano

> hmmm tak tego nie widzialem ale do tego dochodzi brak plynu i mokry

> dywan. dzis tam wymacalem ta nagrzewnice i cala mokra byla.

> widzialem i wymacalem ale jeszcze nie mam jak wymontowac. radio

> mi przeszkadza

na smietniku masz opis jak wyjac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.