Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC: Zapala i gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzisiaj wygenerowałem nową usterkę w moim SC confused.gif

A wygląda to tak; przekręcam kluczyk - pompa paliwa nabija ciśnienie, odpalam i chodzi przez kilak sekund, po czym gaśnie. Dodanie gazu nie pomaga.

Prawdopodobnie winny jest czujnik w kolektorze - tuż pod MAP sensorem - wchodzi do niego przewód paliwowy, ale nie wiem od czego on.

Problemy zaczęly się jak nim ruszyłem i udało mi się tez ze dwa razy problem naprawić (chwilowo) ruszając nim i wtyczką.

Pytanie; co to czujnik? I czy to na pewno on może być winny.

Napisano

> Witam,

> Dzisiaj wygenerowałem nową usterkę w moim SC

> A wygląda to tak; przekręcam kluczyk - pompa paliwa nabija ciśnienie, odpalam i chodzi przez kilak

> sekund, po czym gaśnie. Dodanie gazu nie pomaga.

> Prawdopodobnie winny jest czujnik w kolektorze - tuż pod MAP sensorem - wchodzi do niego przewód

> paliwowy, ale nie wiem od czego on.

> Problemy zaczęly się jak nim ruszyłem i udało mi się tez ze dwa razy problem naprawić (chwilowo)

> ruszając nim i wtyczką.

> Pytanie; co to czujnik? I czy to na pewno on może być winny.

z tego co piszesz to jest to pewnie przewód od pochłaniacza par paliwa a wtyczka steruje zaworem, nie powinno to mieć wpływu na prace silnika

fa6ad4aad794ce3e339c6aedc698594b16031.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za schemat.

Raczej o regulator cisnienia.

Tu masz dokładnie tą wtyczkę

287055875-kolektor2.jpg

post-9823-14352521069203_thumb.jpg

Napisano

to jest właśnie to o czym pisałem czyli pochłaniacz par paliwa a regulator w MPi jest przy pompie paliwa w zbiorniku (plastikowy kolektor i listwa bez powrotu)

odepnij na test ten wężyk od pochłaniacza i zobacz czy jest jakaś różnica

IMG_2545.JPG

Napisano
  • Autor

Nie ma różnicy/zmiany/poprawy - pali i gaśnie.

Nie mniej pewniejszy jestem, że to coś z elektryką; poruszałem wtyczkami od MAP sensora i pochłaniacza i odpalił. Na odpalonym silniku poruszałem znowu wtyczkami i zgasł.

Czy MAP sensor może powodować takie objawy? Może nie tą wtyczkę obwiniam.

Napisano

masz MPi wiec czas zaopatrzyć się w interfejs diagnostyczny 50-80PLN to zaoszczędzi sporo zgadywania

tak na szybko spróbuj wsiąść kable rozruchowe (pewnie masz) i zaczep dodatkowe masy na - aku , potem jeden kabel na silnik a 2 na obudowę kompa, podmień przekaźniki pod maska

możesz też odłączyć większość czujników z silnika (niestety komp nałapie błędów wiec interfejs by się przydał na potem), żeby silnik odpalił w trybie awaryjnym wystarczy że będzie podłączony czujnik położenia walu

Napisano
  • Autor

> masz MPi wiec czas zaopatrzyć się w interfejs diagnostyczny 50-80PLN to zaoszczędzi sporo

> zgadywania

> tak na szybko spróbuj wsiąść kable rozruchowe (pewnie masz) i zaczep dodatkowe masy na - aku ,

> potem jeden kabel na silnik a 2 na obudowę kompa, podmień przekaźniki pod maska

> możesz też odłączyć większość czujników z silnika (niestety komp nałapie błędów wiec interfejs by

> się przydał na potem), żeby silnik odpalił w trybie awaryjnym wystarczy że będzie podłączony

> czujnik położenia walu

Interfejs mam.

Niestety - jak pisałem - poza błedami czujnika położenia wałka i MAP sensora nie pokazuje nic innego.

Na LPG odpala i jeżdzi. Problem jest tylko na benzynie.

Dlatego skłaniam się ku teorii o podawaniu paliwa.

Problemu do wczroraj nie miałem, w zasadzie to jeździłem tylko na benzynie i było OK.

Napisano

nie wiem jaka masz instalke LPG ( i się na tym nie znam ) ale całkiem możliwe ze ma ona oddzielny MAP sensor i dlatego działa jak trzeba

do sprawdzenia masz:

- centralka LPG może ona odcina paliwo

- MAP sensor (odłącz zobacz czy będzie różnica)

- pompę paliwa

PS. MAP w MPi jest zintegrowany z IAT (czujnik temp w dolocie) wiec wywali ci błąd i jego

Napisano
  • Autor

> nie wiem jaka masz instalke LPG ( i się na tym nie znam ) ale całkiem możliwe ze ma ona oddzielny

> MAP sensor i dlatego działa jak trzeba

> do sprawdzenia masz:

> - centralka LPG może ona odcina paliwo

> - MAP sensor (odłącz zobacz czy będzie różnica)

> - pompę paliwa

> PS. MAP w MPi jest zintegrowany z IAT (czujnik temp w dolocie) wiec wywali ci błąd i jego

Dzięki za pomoc. Problem może nie rozwiązany, ale przynajmniej zdiagnozowany.

Po wyjeciu wtyczki z MAP sensora, silnik działa.

Napisano

> Dzięki za pomoc. Problem może nie rozwiązany, ale przynajmniej zdiagnozowany.

> Po wyjeciu wtyczki z MAP sensora, silnik działa.

pozostaje ci wymienić MAPa albo go zdiagnozować (11 strona)

w załączniku coś co kiedyś znalem na sieci chciałem dać bezpośredniego linka ale nie mogłem tego odszukać w oryginalnym źródle (zgodnie z opisem opracowanie nie jest moje)

(11 strona) -> sprawdzenie mapa (to ten sam co u ciebie)

287059946-troubleshooter_1.2.pdf

Napisano
  • Autor

> pozostaje ci wymienić MAPa albo go zdiagnozować (11 strona)

> w załączniku coś co kiedyś znalem na sieci chciałem dać bezpośredniego linka ale nie mogłem tego

> odszukać w oryginalnym źródle (zgodnie z opisem opracowanie nie jest moje)

> (11 strona) -> sprawdzenie mapa (to ten sam co u ciebie)

Dzięki raz jeszcze. Zacznę od diagnostyki, tylko mam pytanie;

Mam tak: 10.3091-FA.jpg

Gdzie wg. ryciny ze str. 11 jest góra gdzie dół?

Napisano

> Gdzie wg. ryciny ze str. 11 jest góra gdzie dół?

tam gdzie masz zapięcie na wtyczkę jest góra, wiec to co masz foto to jest właśnie taki widok jak w tym manualu

Napisano
  • Autor

Piny są i na dole i na górze. Stąd moje pytanie.

Napisano

> Piny są i na dole i na górze. Stąd moje pytanie.

są 4 kable (piny) w jednym rzędzie nie bardzo wiem o co ci chodzi, na wtyczce jest zatrzask a na czujniku taka wypustka i to jest gór tej wtyczki

Napisano
  • Autor

Wypustki mam i od dołu i od góry, ale nieważne.

Problem rozwiązany;

- wymieniłem MAP sensopr na inny - to samo.

- pomimo braku błedów w kompie odłaczyłem akumulator na dłuższa chwilę. Po podłaczeniu odpalił na benzynie i chodzi (ma troche niskie obroty). Pojeżdże i zobacze co i jak.

Dzięki za pomoc w temacie

Napisano
  • Autor

Update: Problem rozwiązany całościowo! 893goodvibes.gif

Jak pisałem, po odłączeniu aku odpalał i pracował na benzynie, ale obroty miał niskie i prawie pluł benzyną - zdecydowanie za bogata mieszanka. Więc posprawdzałem podłączenia z MAP sensora do kompa i okazało się, że w miałem źle podłączone kabelki - kiedyś wymieniałem kolektor ssący i przepinałem wtyczkę z SC na Pandową.

W każdym razie po podłączeniu poprawnym kabli odpala i pracuje jak powinien alien.gif

Człowiek uczy sie całe życie. yikes.gif