Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niech mi ktoś wyjaśni.

Featured Replies

Napisano

Jaki ma sens zabudowanie w słupku głosnika niskotonowego tak jak na poniższym zdjęciu.

276434637-lola1.jpg

Zdjęcie znalazłem na innym forum, nie stricte o tematyce CA, no i gośc który wkleił tam to zdjęcie pisze że ma to służyć pogłębieniu sceny muzycznej.

I teraz troche mnie zdziwiło bo rozumie sens montowania wysokotonowego i średniotonowego w słupku, bo to są głosniki kierunkowe ale niskotonowego. Przecież niskotonowe są po pierwsze bezkierunkowe a po drugie potrzebują komory rezonansowej kórej na słupku raczej nie ma za dużo.

post-30336-143524683806_thumb.jpg

Napisano

> Jaki ma sens zabudowanie w słupku głosnika niskotonowego tak jak na

> poniższym zdjęciu.

dobreee masz wiecej ?? smile.gif bo ciekaw jestem ...

Napisano
  • Autor

> dobreee masz wiecej ?? bo ciekaw jestem ...

A mogłbym prosić aby ktos mi ładnie napisał że taki zamontowanie głośnika nie ma sensu i dlaczego.

Napisano

> A mogłbym prosić aby ktos mi ładnie napisał że taki zamontowanie

> głośnika nie ma sensu i dlaczego.

ten glosnik to reczej z 10 no moze 13 ma to niskotonowy on raczej niebedzie ale napewno przeniesie troszke basu ktory bardziej uzupełni srednie to ny niz niskie

Napisano

> poniższym zdjęciu.

sensu raczej nie ma...

przyjmujac, ze znajdziemy glosnik, ktory wymaga do prawidlowej pracy jedynie kilku litrow komory, w slupku tyle nie wyskrobiemy

olewajac to i zakladajac, ze bedzie to sub odcinany na poziomie powiedzmy 60-100Hz, dojdziemy do wniosku, ze umiejscowienie przetwornika na takiej wysokosci nie jest potrzebne

zakladajac, ze bedzie to woofer z pasmem ponad 100Hz, znajdziemy sens montazu i jakis pozytek moze byc

ale wszystko moze rozbic sie o wymagany litraz, bez tego najlepszy nawet glosnik zagra slabo, wiec cala robota o kant tylka potluc

Napisano

> poniższym zdjęciu.

> Zdjęcie znalazłem na innym forum, nie stricte o tematyce CA, no i

> gośc który wkleił tam to zdjęcie pisze że ma to służyć

> pogłębieniu sceny muzycznej.

> I teraz troche mnie zdziwiło bo rozumie sens montowania

> wysokotonowego i średniotonowego w słupku, bo to są głosniki

> kierunkowe ale niskotonowego. Przecież niskotonowe są po

> pierwsze bezkierunkowe a po drugie potrzebują komory

> rezonansowej kórej na słupku raczej nie ma za dużo.

A to czasem nie jest foto jakiegoś 4 drożnego ;D?

Napisano
  • Autor

> A to czasem nie jest foto jakiegoś 4 drożnego ;D?

A tego to ja nie wiem, człowiek który to zamieścił na tamtym forum twierdził że jest 3 way.

Szczerze mówiąc pierwszy raz słysze o zestawach 4 drożnych, mógłbym prosić o jakiś link do strony producenta takiego zestawu.

Napisano

> A tego to ja nie wiem, człowiek który to zamieścił na tamtym forum

> twierdził że jest 3 way.

> Szczerze mówiąc pierwszy raz słysze o zestawach 4 drożnych, mógłbym

> prosić o jakiś link do strony producenta takiego zestawu.

Wiesz nie raz widziałem współosiówki nawet 5 drożne, a kolumny domowe 4-5 drożne(odseparowane);) Nie twierdze że ktoś takie robi zestawy samochodowe... Bo i po co:)

Zresztą dziwny ten 3-way .. Jak już zostało powiedziane, ten największy to chyba nawet 13 nie jest. Troche mały jednak, no ale jakby suba ciąć wysoko to może by coś z tego było.

Napisano

ładniutka ta wstęga (czyli taka bardziej jakościowa niż hałasująca ta zabudowa CA) wink.gif

ciekawe czym w ogole zasila gość te głośniczki i co to za głośniczki ... wink.gif

Napisano

Wyglada na zabudowe demo, w celu zaprezentowania tego wooferka ogladajacym... Dziwi tylko obecnosc wstegi. Czego to ludzie nie wymysla...

Napisano

> Wyglada na zabudowe demo, w celu zaprezentowania tego wooferka

> ogladajacym... Dziwi tylko obecnosc wstegi. Czego to ludzie nie

> wymysla...

chyba nawet widzialem identyczną wstege w Warszawskim salonie CA - moze to nawet ta sama - identyczna tuleja stalowa - jakaś taka produkcja no-name - by china/taiwan... identyczna... 893goodvibes.gif

właściciel powiedział że cirka 700pln ... i ze gra naprawde fenomenalnie...

Napisano

Ta fotka - to jest ściema.

Jest to elektronicznie zmodyfikowane zdjęcie ! Wystarczy popatrzec na woofer - widac jak na dłoni że ktoś głośniki wkleił do słupka z zegarami. Zdjęcia głośników pochodzą z mojej www - można zobaczyć że układ - kąt pochylenia żeberek w tej wstędze jest taki sam jak na moich fotkach. Poza tym śrubki - są czarne - dokładnie takie jak w mojej wstędze. Głośniki Utopii natomiast są ściągniete z galerii o Krynicy - gdzie je odsłuchiwalismy.

Ściema na Maxa 270751858-jezyk.gif

Natomiast co do wstęgi to te wstęgi występuja w paru odmianach. Oryginalna wstęga - to ELAC - praktycznie niedostępna. Występuja podróbki - jednak nie maja nic wspólnego z oryginałem ....

W swojej bryce zamontowałem oryginalne wstęgi Elac'a - po mocnym tuningu - ponieważ występują one tylko i wyłącznie w wersji domowej.

fotka12.JPG

fotka14.JPG

Więcej fotek na mojej www - MONTAŻ WSTĘG

Napisano
  • Autor

> Ta fotka - to jest ściema.

Gośc który zamieścił ta forke na tamtym forum, po napisaniu mu kilku argumentów przemawiających za bezsensownościa takiego sposobu zabudowania głosnika niskotonowego oraz pytaniem dlaczego taki sposób zamontowania niskotonowego ma zadanie polepszenia sceny muzycznej sam przyznał że "robił sobie beke".

PS: CASKP ta wstega jest śliczna, ciekawi mnie jak to gra bo jeszcze nigdy nie miałem okazji posłuchac trego tupu wysokotonowych.

Napisano

zapodaj linka do tego tematu z tamtego forum

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.