Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana butli(zbiornika) LPG

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie muszę wymienic butle LPG ponieważ skończyła się legalizacja 10lat, na butli mam wybite KE(koniec eksploatacji), i teraz mam pytanie , auto moje to Astra jeśli kupię używana butlę z ważną homologacja a w homologacji będzie napisane ze butla była NP. w Vektra,Skoda,lub którekolwiek inne auto , to czy normalnie przejdę przegląd na SKP hmm.gif

Napisano

> Witam jak w temacie muszę wymienic butle LPG ponieważ skończyła się legalizacja 10lat, na butli mam

> wybite KE(koniec eksploatacji), i teraz mam pytanie , auto moje to Astra jeśli kupię używana

> butlę z ważną homologacja a w homologacji będzie napisane ze butla była NP. w Vektra,Skoda,lub

> którekolwiek inne auto , to czy normalnie przejdę przegląd na SKP

nie, przeglądu nie dostaniesz.

Musiałbyś mieć szczęście i kupić butlę używaną z niewypisaną z jakiś powodów holologacją (co jest praktycznie nie realne).

pozostaje zatem niestety wymiana na nową

albo ????

już wiem - jest furtka - chyba, otóż

jakbyś znalazł jakieś auto, w którym po upływie 10lat właściciel wymieniał zbiornik a nie dojeździł do końca życia zbiornia bo szybciej auto umarło, to wtedy masz zbiornik z jeszcze ważną homologacją (10lat) na podstawie (chyba) dowodu zakupu tegoż zbiornika - ale i tu chyba będzie ciężko coś znaleźć frown.gif

Jedno co dobre to nie musisz w przypadku wymiany zbiornika mieć na to żadnego kwitu z jakiegoś tam zakładu gazowniczego - możesz sobie sam wymienić w świetle prawa

Napisano

> Jedno co dobre to nie musisz w przypadku wymiany zbiornika mieć na to żadnego kwitu z jakiegoś tam

> zakładu gazowniczego - możesz sobie sam wymienić w świetle prawa

Odważne stwierdzenie. biglaugh.gif Jest na to jakiś przepis? W świetle księżycowych wydumek tworzonych przez firmy ubezpieczeniowe i sądy jestem w stanie sobie wyobrazić że w razie kosztownego dzwona likwidator dokopie sie że butla była samodzielnie zakladana, dorobi jakąś teorię że nie powinno być ważnego przeglądu itp i z własnej kieszeni zapłacisz za uszkodzenia swoje i nie swoje.

Napisano

a jest przepis mówiący o konieczności wymiany zbiornika przez firmę? No właśnie nie ma.

Co do teorii, że nie powinien mieć przeglądu - OK - poproszę o zaświadczenie, że ten co tak mowi jest diagnostą, dodatkowo przeszkolonym w zakresie LPG.

P.S. tamten avatar miałeś fajniejszy

Napisano

> Odważne stwierdzenie. Jest na to jakiś przepis?

A masz jakiś konkretny, który każe wymieniać w zakładzie?

Napisano

Na badanie techniczne jedziesz ze świadectwem jakości/decyzją wystawioną przez TDT. W nim nie ma ani słowa w jakim aucie butla była/jest zamontowana.

Napisano

To zależy. Niektóre WK wpisują VIN auta w ten kwit, gdy zgłaszasz montaż instalacji. VIN swojego samochodu miałem też wpisany w protokół przyjęcia do dozoru TDT butli z Holandii.

Napisano

> a jest przepis mówiący o konieczności wymiany zbiornika przez firmę? No właśnie nie ma.

Ja to wszystko rozumiem. Sam sobie przecież serwisuje instalację i nie wszystko amm w niej jak jest w papierach. Tylko obawiam sie że posrane polskie sądy mogą do spółki z ubezpieczycielem w razie draki cos wyniuchać i może być skucha. Trochę odejdę od tematu ale co bedzie jak dajmy na to do instalacji homologowanej na Staga wrzucisz zbiornik Irene?

Otóż nie będzie nic aż do chwili gdy ktoś urzedowo zacznie w tym kopać. A wtedy może być kiepsko, bo w sumie nie masz homologacji na instalację

> Co do teorii, że nie powinien mieć przeglądu - OK - poproszę o zaświadczenie, że ten co tak mowi

> jest diagnostą, dodatkowo przeszkolonym w zakresie LPG.

Takie teorie może zawsze wysunąć zakład ubezpieczeniowy. I poprzeć je zgrają adwokatów.

> P.S. tamten avatar miałeś fajniejszy

ale córa już nie chciala sie w kompie oglądać biglaugh.gif