Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

napęd do bramy przesuwnej - PROWADNICE

Featured Replies

Napisano

doradźcie coś, w koncu (po 2 latach od przprowadzki) chcę zamontować napęd do posiadanej bramy przesuwnej,

wygląda to mniej więcej tak:

287096309-brama.JPG

brama ma niecałe 4 metry w "świetle", jest ocynkowana i malowana proszkowo, to brązowe to sztachety smile.gif

sam napęd wybrałem (wstępnie) - SOMFY - bo akurat mam garaż otwierany tym napędem i będę miał obie bramy w jednym pilocie (wiem, że jest możliwe zastosowanie jakiś przekaźników, żeby otwierać brame NICE pilotem Somfy, ale póki co chce na tym zaoszczędzić)

Jak juz napisałem, brama jest ocynkowana i w związku z tym, chciałbym, żeby po montarzu listwy zębatej dalej była nierdzewna. Jakie mam możliwe opcje?

Montuje się jakieś obejmy? nawierca się? Spawa? (jak, jest jakies gazowe "bezpieczne" dla ocynku spawanie?)

Wiadomo, każdy magik co montuje napędy powie, "montujemy tego setki i wszyscy są zadowoleni" - ale ja nie chce co roku z hamerajtem obskakiwać bramy w poszukiwaniu rudej.

post-625-14352521283761_thumb.jpg

Napisano

nawierca się i gwintuje, ewentualnie nawierca i przykręca się specjalnymi wkrętami typu blachowkręt, miejsce nawiercenia od razu potraktować ocynkiem w sprayu i tak samo podczas montażu czyli na otwór/gwint w otworze, na śrubę/wkręt i potem po skręceniu profilaktycznie psiuknąć na miejsce styku śruby/wkręta z profilem, oczywiście "od środka" profilu również należy psiuknąć ok.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za odp. pewnie wiekszosc tak wlasnie robi

a slyszales o jakims gazowym spawaniu neutralnym dla ocynku?

Napisano

> a slyszales o jakims gazowym spawaniu neutralnym dla ocynku?

Elementy ocynkowane łączy się lutospawaniem. Nie przetapia materiału ocynkowanego i nie niszczy warstwy ochronnej.

Napisano

Co do ocynku to nie wiem, ale co do SOMFy to bardzo dobry wybór ok.gif

Napisano

> Elementy ocynkowane łączy się lutospawaniem. Nie przetapia materiału ocynkowanego i nie niszczy

> warstwy ochronnej.

Masz link jak to wygląda i w ogóle coś więcej o tej technice ?