Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kopanie studni....

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Owszem, tak w mojej okolicy płuczą studnie. Jest tylko jeden warunek - że nie trafisz na kamień

no kamień to wiadomo grinser006.gif

u mnie woda ponoć na 7-10m już jest więc niedużo mi już zostało zlosnik.gif

widziałeś jak to robią live?

Napisano

> no kamień to wiadomo

> u mnie woda ponoć na 7-10m już jest więc niedużo mi już zostało

U mnie w okolicy szli na +/- 30 metrów, bo na tylu jest woda.

> widziałeś jak to robią live?

Owszem, kilkukrotnie. Ważna jest mocna pompa, o dużej wydajności i dużym ciśnieniu. Widziałem też płukanie, gdzie wcale nie skręcali rury ze sztang, tylko jechali od razu niebieską rurą PE z kręgu - jakoś im to nie skręcało pod ziemią.

Napisano

> U mnie w okolicy szli na +/- 30 metrów, bo na tylu jest woda.

> Owszem, kilkukrotnie. Ważna jest mocna pompa, o dużej wydajności i dużym ciśnieniu. Widziałem też

> płukanie, gdzie wcale nie skręcali rury ze sztang, tylko jechali od razu niebieską rurą PE z

> kręgu - jakoś im to nie skręcało pod ziemią.

To ostatnie to zapewne igłofiltry. Skręcają się pod ziemią, ale nie ma to większego znaczenia - i tak nie wejdzie w grubszy żwir a po wykonaniu zadania są wyrywane lub obcinane i pozostawiane w ziemi.

Napisano

> To ostatnie to zapewne igłofiltry. Skręcają się pod ziemią, ale nie ma to większego znaczenia - i

> tak nie wejdzie w grubszy żwir a po wykonaniu zadania są wyrywane lub obcinane i pozostawiane

> w ziemi.

Ale igłofiltry to się raczej stosuje przy odwadnianiu wykopów? confused.gif

Napisano

> http://www.drillyourownwell.com

> czy to ma prawo zadziałać u nas?

> zrobiłem otwór ok 5m ale żeby zrobić "studnie chłonną" a nie studnie do ciągnięcia wody

> Kopać dalej?

żona mówi (a ona się zna) że to najgorsza metoda wiercenia studni w celu pozyskiwania wody

Coś tam o mieszaniu warstw i rzeczywistym określeniu wydajności wspomina niewiem.gif

Napisano

> żona mówi (a ona się zna) że to najgorsza metoda wiercenia studni w celu pozyskiwania wody

> Coś tam o mieszaniu warstw i rzeczywistym określeniu wydajności wspomina

Metoda jest skuteczna jeżeli ktoś potrzebuje na rok - dwa dziury z wodą do podlewania kwiatków. Wydajność traci taki otwór bardzo szybko (brak kontrolowalnych parametrów przy filtrze), ale jest za darmo wink.gif

Napisano

> Ale igłofiltry to się raczej stosuje przy odwadnianiu wykopów?

Dokładnie tak. Widziałem jednak mistrzów, którzy wpłukiwali takie PCV-ki niebieskie jako "studnie" i gwarantuję, że one skręcają - nawet niekoniecznie zgodnie z "nabytym" zagięciem (na bębnie), ale na każdej przeszkodzie typu kamień itp. itd. Oczywiście jeżeli kamień będzie centralnie pod rurką, to "wiercenie" się w tym momencie kończy wink.gif

Napisano

> Dokładnie tak. Widziałem jednak mistrzów, którzy wpłukiwali takie PCV-ki niebieskie jako "studnie"

> i gwarantuję, że one skręcają - nawet niekoniecznie zgodnie z "nabytym" zagięciem (na bębnie),

> ale na każdej przeszkodzie typu kamień itp. itd. Oczywiście jeżeli kamień będzie centralnie

> pod rurką, to "wiercenie" się w tym momencie kończy

No to ciekaw jestem, na ile sąsiadowi taka studnia starczy. U mnie zrobili w osłonówce fi 100 rurę fi 40 i jak na razie 20 lat działa.