Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zabezpieczenia przeciwprzepięciowe - pytanko

Featured Replies

Napisano

Budynek jednorodzinny, przyłącze kablowe, skrzynka licznikowa i zabezpieczenia plombowane w płocie, kabel 10mm od płotu do rozdzielnicy wewnątrz budynku.

Czy zabezpieczenia przeciwprzepięciowe mam zamontować przed zabezpieczeniem umownym ( 3 x 25A ) czy za nim ?

Jak dam przed to jak walnie to zwarcie rozłączy zabezpieczenia nadmiarowe w płocie gdzie skrzynka jest zamknięta i zaplombowana, jak dam za to wywali zabezp. umowne które sam mogę załączyć, ale jak prąd będzie za duży to może przyspawać te umowne (?).

Napisano

Jeśli w skrzynce przy płocie masz licznik, to też w tej skrzynce masz zabezpieczenia umowne, a wszystko dalej, co idzie do domu powinno być Twoją wewnętrzną instalacją. Chyba nie masz zaplombowanego tego zabezpieczenia w domu, które nazywasz umownym?

Przed licznikiem powinieneś mieć bezpieczniki topikowe, a za licznikiem dobrane wyłączniki nadmiarowe takie, żeby przy zwarciu i przeciążeniu raczej topikowe się nie przepaliły.

A teraz wracając do zabezpieczenia przeciwprzepięciowego. Masz już dobrany konkretny model? To należy przeczytać jego instrukcję i zobaczyć co producent twierdzi na temat dobezpieczania swojego układu. Możliwe, że Twoje zabezpieczenie przed przepięciówką spełnia założenia producenta.

Kolejna sprawa - w prawidłowo zbudowanej instalacji, żadne zwarcie nie przyspawa żadnego wyłącznika, więc nie ma się o co martwić.

Wg mnie cała instalacja powinna wyglądać tak: bezpieczniki topikowe -> licznik -> wyłącznik nadprądowy w skrzynce -> wyłącznik nadprądowy w domu dobrany do instalacji i zgodny z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym -> zabezpieczenie przeciwprzepięciowe.

Ważne jest odkąd zaczyna się faktycznie Twoja instalacja - standardowo jest to od skrzynki w płocie, chyba, że u Ciebie jest coś inaczej. Wiadomo też, że wszelkie zmiany i dokładanie urządzeń możesz wykonywać tylko we własnej części instalacji, a nie w tym, co należy do zakładu energetycznego.

Napisano
  • Autor

U mnie jest tak : bezpieczniki topikowe o większych wartościach niż umowne - w zamknietej skrzynce -> licznik - w skrzynce dla mnie dostępnej -> przewód 5x10 zgodny z warunkami -> wyłącznik nadprądowy w skrzynce w domu - o wartościach umownych ( w moim przypadku 3x25 ) , w "małej" rozdzielnicy plombowanej przez ZE -> dalej przewody idą do "mojej" rozdzielnicy z różnicówkami i esami. Pytanie czy przeciwprzepięciowe dać za rozdzielnicą z zabezpieczeniami umownymi czy przed, wydaje mi się że za " po mojej stronie"

Napisano

Oczywiście, że montować po stronie własnej instalacji. Nie wolno czymkolwiek się wpinać w instalacje plombowaną przez dostawcę energii.

Napisano

BTW: Masz stopień A na słupie i C w skrzynce bezpieczników w domu? Bo samo B w skrzynce licznikowej nie wystarczy.

Chyba, że to kabel z kabla a nie napowietrznej? Wtedy A pomijasz.

Pozdrawiam.

Napisano

> U mnie jest tak : bezpieczniki topikowe o większych wartościach niż umowne - w zamknietej skrzynce

> -> licznik - w skrzynce dla mnie dostępnej -> przewód 5x10 zgodny z warunkami -> wyłącznik

> nadprądowy w skrzynce w domu - o wartościach umownych ( w moim przypadku 3x25 ) , w "małej"

> rozdzielnicy plombowanej przez ZE -> dalej przewody idą do "mojej" rozdzielnicy z różnicówkami

> i esami. Pytanie czy przeciwprzepięciowe dać za rozdzielnicą z zabezpieczeniami umownymi czy

> przed, wydaje mi się że za " po mojej stronie"

Zabezpieczenie montujesz zaraz za wyłącznikiem głównym w twojej skrzynce bezpiecznikowej. Najlepiej typu B+C. Bardzo ważną rolę odgrywa ty jakość uziemienia. Jeżeli jest słabe tzn. ma dużą rezystancję to nawet najlepsze zabezpieczenie nie pomoże.