Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa lub hydrofor..

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje zakupić pompe (a może jednak hydrofor...) który pozwoli na podlewanie ogrodu wodą ze zbiornika na deszczówke w sposób pół automatyczny - czyli mam zraszacze i nawadnianie kropelkowke. Potrzbuje w miare stałego ciśnienia na wyjściu (do kropelkowego mam odpowiedni reduktor na ciśnienie wymagane przez linie kroplujące). Wydaje sie że lepszy bedzie hydrofor bo linia kroplująca jednak generuje niewielki przepływ i boje sie że zwykła pompe by dość szybko wykończyło.

Jesli hydrofor to pojawia sie pytanie jak duży zbiornik. Nie ukrywam że wolałbym coś kompaktowego bo miejsca nie mam za dużo na montaż tego, a i na zime trzeba to zwinąć w ciepłe miejsce..

Jacy producenci sa godni polecenia?

Krawiec

Napisano

> Potrzebuje zakupić pompe (a może jednak hydrofor...) który pozwoli na podlewanie ogrodu wodą ze

> zbiornika na deszczówke w sposób pół automatyczny - czyli mam zraszacze i nawadnianie

> kropelkowke. Potrzbuje w miare stałego ciśnienia na wyjściu (do kropelkowego mam odpowiedni

> reduktor na ciśnienie wymagane przez linie kroplujące). Wydaje sie że lepszy bedzie hydrofor

> bo linia kroplująca jednak generuje niewielki przepływ i boje sie że zwykła pompe by dość

> szybko wykończyło.

> Jesli hydrofor to pojawia sie pytanie jak duży zbiornik. Nie ukrywam że wolałbym coś kompaktowego

> bo miejsca nie mam za dużo na montaż tego, a i na zime trzeba to zwinąć w ciepłe miejsce..

> Jacy producenci sa godni polecenia?

> Krawiec

To Ci zapewne nie pomoże, ale kiedyś kupiłem taki mały zestaw 220V - pompa plus zbiornik przeponowy pewnie ze 25 litrów. Stoi od kilkunastu lat w piwnicy, do niczego się to nie nadaje. Za małe ciśnienie i za mała wydajność.

Napisano

> To Ci zapewne nie pomoże, ale kiedyś kupiłem taki mały zestaw 220V - pompa plus zbiornik przeponowy

> pewnie ze 25 litrów. Stoi od kilkunastu lat w piwnicy, do niczego się to nie nadaje. Za małe

> ciśnienie i za mała wydajność.

ale i też amlo kosztował - ja używałem takiego przez 2 sezosy zimowe do zasilania domu w wodę.

Obecnie mam zainstalowany zestaw też na 230V ale zbiornik ma juz 100 litrów i pompa jest 5-stopniowa - wydajność i ciśnienie SUPER, ale 1tzł poszedł na to.

Mam i bardzo polecam OMNIGENA

Napisano

Pytanie czy coś co ma wydajność 5000l/h i ciśnienie 3,8bar wystarczy. Z wyliczeń wychodzi, że największa sekcja zraszaczy wyleje z siebie 2160l/h. Ma chodzić na ciśnieniu około 3 bary. Pompa 1300W co prawda jeden wirnik tylko. Nawadnianie kropelkowe i tak pójdzie przez reduktor bo tam ciśnienie nominalne ma być 2 bary. Wysokość podnoszenia nie istotna bo zraszacze i tak bedą poniżej poziomu zainstalowania pompy.

Krawiec

Napisano

Mam wlasnie tak zrobione jak kolega pyta, hydrofor 25l niestety nie daje rady - mam 4 niebieskie zraszacze mp rotator, przedtem mialem 5 czerwonych do tego linia kroplująca. Na przyszly sezon planuje cos wiekszego. Za mały wydatek wody, w dodatku presostatu nie idzie ustawić tak zeby trzymał w miare stałe cisnienie

Napisano

A jaką tam masz pompe? Znaczy jaką ma wydajność?

Krawiec