Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylacja w podbitce (pelne deskowanie)

Featured Replies

Napisano

Poniewaz mam pelne deskowanie, to musze zrobic wentylacje podpolaciowa - wylot kalenica, a wlot w podbitce. Znalezione realizacje:

- dziurki (po prostu, albo przez tulejki, jak w drzwiach lazienkowych) w podbitce

- kratka w podbitce okragla/kwadratowa (nie podoba mi sie, podbitkarz to proponuje:

21e88b87c8050d12_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

- kratka podluzna, to juz lepiej:

pict0016lp.jpg

- wentylacja przez polac dachowa, ale na to juz za pozno:

http://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=13881

A ja kombinuje, jakby tutaj wstawic cos takiego miedzy pierwsza deske podbitki, a deske czolowa:

2.jpg

i jakos ladnie to wykonczyc.

Najlatwiej byloby zrobic podbitke z tworzywa sztucznego - tam juz sa systemowe wentylacje, ale mi sie plastik nie widzi.

Napisano

> A ja kombinuje, jakby tutaj wstawic cos takiego miedzy pierwsza deske podbitki, a deske czolowa:

> i jakos ladnie to wykonczyc.

Ale to być musiał mieć deski podbitki ułożone wzdłuż ściany, a nie prostopadle.

> Najlatwiej byloby zrobic podbitke z tworzywa sztucznego - tam juz sa systemowe wentylacje, ale mi

> sie plastik nie widzi.

Dlaczego? Mam od blisko 20 lat, zero problemów, a z ziemi to się trzeba przyglądać, żeby zobaczyć że to nie drewno. I jest całkowicie bezobsługowa.

Napisano

Już Ci pisałem, że to jest zbędne. Szczeliny między deskami są całkowicie wystarczające. Chyba, że masz deski z uszczelkami? grinser006.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Ale to być musiał mieć deski podbitki ułożone wzdłuż ściany, a nie prostopadle.

tak wlasnie bede mial.

> Dlaczego? Mam od blisko 20 lat, zero problemów, a z ziemi to się trzeba przyglądać, żeby zobaczyć

> że to nie drewno. I jest całkowicie bezobsługowa.

taki moj kaprys niestety.

Napisano
  • Autor

> Już Ci pisałem, że to jest zbędne. Szczeliny między deskami są całkowicie wystarczające. Chyba, że

> masz deski z uszczelkami?

> Pozdrawiam.

szczeliny miedzy deskami podbitki beda znikome, bo laczy sie je na pioro-wpust, potrzeba 1/400 powierzchni wentylowanej, czyli na kazdy kawalek miedzy krokwiami jakies 140-200cm2.

Napisano

> Poniewaz mam pelne deskowanie, to musze zrobic wentylacje podpolaciowa - wylot kalenica, a wlot w

> podbitce. Znalezione realizacje:

> - dziurki (po prostu, albo przez tulejki, jak w drzwiach lazienkowych) w podbitce

> - kratka w podbitce okragla/kwadratowa (nie podoba mi sie, podbitkarz to proponuje:

> - kratka podluzna, to juz lepiej:

> - wentylacja przez polac dachowa, ale na to juz za pozno:

> http://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=13881

> A ja kombinuje, jakby tutaj wstawic cos takiego miedzy pierwsza deske podbitki, a deske czolowa:

> i jakos ladnie to wykonczyc.

> Najlatwiej byloby zrobic podbitke z tworzywa sztucznego - tam juz sa systemowe wentylacje, ale mi

> sie plastik nie widzi.

czym będziesz miał dach pokryty ?

Napisano

W takim razie działaj. Będzie weselej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czym będziesz miał dach pokryty ?

juz mam - OSB, papa, dachowki.

Napisano
  • Autor

> W takim razie działaj. Będzie weselej

sugerujesz, ze wytyczne sa bledne? ze powinno byc mniej? a moze w ogole, jak wiekszosc wykonawców robi, bo im sie w detale nie chce bawić?

Napisano

> Dlaczego? Mam od blisko 20 lat, zero problemów, a z ziemi to się trzeba przyglądać, żeby zobaczyć

> że to nie drewno. I jest całkowicie bezobsługowa.

Mógłbyś coś bliżej na temat takiej podbitki? Miałem drewnianą ale w tą zimę woda mi tam zamarzała więc musiałem awaryjnie ją wywalić i teraz właśnie się zastanawiam jaka by była najlepsza - podbitka i wentylacja...

Napisano

> Mógłbyś coś bliżej na temat takiej podbitki? Miałem drewnianą ale w tą zimę woda mi tam zamarzała

> więc musiałem awaryjnie ją wywalić i teraz właśnie się zastanawiam jaka by była najlepsza -

> podbitka i wentylacja...

Blisko 20 lat temu założona. Lamele cięte i układane prostopadle do ściany budynku, mocowane w listwach brzegowych. Zero problemów, nawet po kilkunastu latach w kilku miejscach spokojnie wyjmowałem lamele żeby różne przeróbki zrobić - nie pękały.

Najważniejsze - montować zgodnie z zasadami producenta - listwy mają owalne otwory i w nich się je bije papiakami, nie dobijając ich do końca o ok 1 mm. Wtedy listwa może się przy zmianach temperatury suwać. Podobnie z lamelami - docinasz ze wskazanym luzem kilku mm. Wtedy i one mogą pracować suwliwie bez wybrzuszania się latem, czy wypadania zimą. Kolejna sprawa - zależnie od producenta, między skrajnymi listwami może być tak do 50-60 cm panelu. Przy większych długościach trzeba panele podbijać na części długości (też papiakami w owalnych otworach j.w.) do pośredniego mocowania (niewidocznego).

Napisano

> ... większych długościach trzeba panele podbijać na części długości (też papiakami w owalnych

> otworach j.w.) do pośredniego mocowania (niewidocznego).

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz.

A gdzie co takiego można nabyć?

Bo powiem szczerze, że w Leroy'u czy Castoramie nie widziałem...

Napisano

> Dzięki za wyczerpującą odpowiedz.

Jeszcze dodam, że co czwarty lamel dawałem perforowany (fabrycznie) dla wentylacji.

> A gdzie co takiego można nabyć?

> Bo powiem szczerze, że w Leroy'u czy Castoramie nie widziałem...

Dziś to nie wiem, kupowałem z 18 lat temu, ale powinna to mieć większość składów budowlanych,