Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepływowy ogrzewacz wody

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko:

Jest sobie jednofazowy przepływowy ogrzewacz wody. Moc 8,5kW. Od jakiegoś czasu pojawia się problem, że woda nie jest gorąca. Jest ciepła. Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie. Po takim zabiegu leci gorąca woda.

O co chodzi? Co jest nie tak w środku? Ciśnienie wody na zasilaniu ok i jest stałe.

Napisano

Jak jest w tym modelu przepływomierz wirnikowy, to warto go wyczyścić. Po wyłączeniu i załączeniu podgrzewacza gorąca woda leci tylko przez chwilę? Bo może wcale nie jest to związane z chwilowym naprawieniem się podgrzewacza, tylko z oddaniem reszty ciepła z grzałek do stojącej wody.

Warto też rozpiąć cały układ połączeń grzałek i sprawdzić po kolei, czy przypadkiem któraś nie ma przerwy, czy stycznik poprawnie działa oraz jak jest kilka sekcji najprawdopodobniej regulatora napięcia na triakach, to czy wszystkie działają.

Napisano
  • Autor

> Jak jest w tym modelu przepływomierz wirnikowy, to warto go wyczyścić. Po wyłączeniu i załączeniu

> podgrzewacza gorąca woda leci tylko przez chwilę? Bo może wcale nie jest to związane z

> chwilowym naprawieniem się podgrzewacza, tylko z oddaniem reszty ciepła z grzałek do stojącej

> wody.

No właśnie po wyłączeniu i załączeniu leci cały czas gorąca woda.

> Warto też rozpiąć cały układ połączeń grzałek i sprawdzić po kolei, czy przypadkiem któraś nie ma

> przerwy, czy stycznik poprawnie działa oraz jak jest kilka sekcji najprawdopodobniej

> regulatora napięcia na triakach, to czy wszystkie działają.

Ok

Napisano

Jak po ponownym włączeniu ogrzewacz działa poprawnie, to raczej przepalona grzałka jest mało prawdopodobna, ale można sprawdzić.

W zdiagnozowaniu usterki dość pomocne mogłoby być sprawdzenie z jaką rzeczywistą mocą pracuje ogrzewacz, oraz jeśli słabo grzeje, to czy nie działa któraś sekcja, czy może wszystkie sekcje mają ograniczoną moc. Zamiast mierzyć moc, można mierzyć płynące prądy, albo też napięcia i może uda się odkryć źródło usterki.

Napisano
  • Autor

> Jak po ponownym włączeniu ogrzewacz działa poprawnie, to raczej przepalona grzałka jest mało

> prawdopodobna, ale można sprawdzić.

Też mi się tak wydaje.

> W zdiagnozowaniu usterki dość pomocne mogłoby być sprawdzenie z jaką rzeczywistą mocą pracuje

> ogrzewacz, oraz jeśli słabo grzeje, to czy nie działa któraś sekcja, czy może wszystkie sekcje

> mają ograniczoną moc. Zamiast mierzyć moc, można mierzyć płynące prądy, albo też napięcia i

> może uda się odkryć źródło usterki.

Z pomiarem prądu może być kłopot, bo mój amperomierz jest tylko do 20A. Pewnie więc musiałbym rozebrać i zobaczyć, co w środku siedzi.

Napisano

Używanie zwykłego amperomierza w takich urządzeniach może być bardzo trudne, a czasem i niebezpieczne. O wiele lepiej używa się miernika cęgowego, bo nie trzeba rozłączać obwodów, a dokładność pomiaru jest wystarczająca.

Coś mi się jednak wydaje, że ta usterka może nie być tak łatwa do zdiagnozowania i naprawienia w domowych warunkach.

Napisano
  • Autor

> Używanie zwykłego amperomierza w takich urządzeniach może być bardzo trudne, a czasem i

> niebezpieczne. O wiele lepiej używa się miernika cęgowego, bo nie trzeba rozłączać obwodów, a

> dokładność pomiaru jest wystarczająca.

No właśnie cęgowego nie mam...

> Coś mi się jednak wydaje, że ta usterka może nie być tak łatwa do zdiagnozowania i naprawienia w

> domowych warunkach.

Zawsze mam opcję wykonania telefonu do właściciela, że ogrzewacz szwankuje zlosnik.gif ale chciałbym się dowiedzieć, co w trawie piszczy.