Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cos jak attyka

Featured Replies

Napisano

mam ja murek przylegajacy do sciany pelniacy teoretycznie role przeciwogniowa. Teoretycznie, bo jest tylko do 2/3 wysokosci budynku - pomiedzy polowkami blizniaka. Ocieplam go styropianem z obu stron, ale co ze szczytem? Szczyt nie jest poziomy, tylko pod skosem. Na gore musze zrobic opierzenie z blachy ale co pod blacha? Styro? Styro i OSB?

Napisano

> mam ja murek przylegajacy do sciany pelniacy teoretycznie role przeciwogniowa. Teoretycznie, bo

> jest tylko do 2/3 wysokosci budynku - pomiedzy polowkami blizniaka.

Czyli masz "ogniomurek". Ale coś masz niejasne zeznania - ogniomurek się wystawia ponad dach, A Ty piszesz o 1/3 wysokości budynku. Domy się stykają jakimiś obniżonymi częściami?

> Ocieplam go styropianem z

> obu stron, ale co ze szczytem? Szczyt nie jest poziomy, tylko pod skosem. Na gore musze zrobic

> opierzenie z blachy ale co pod blacha? Styro? Styro i OSB?

Jeżeli mur wystaje ponad dach powyżej ok. 1,5 metra, to nie musisz teoretycznie "zamykać" izolacji górą. Jeżeli mało wystaje, zamykać jak najbardziej.

Hint - izolacyjność materiału muru z uwzględnieniem, że w pionie.

Napisano
  • Autor

> Czyli masz "ogniomurek". Ale coś masz niejasne zeznania - ogniomurek się wystawia ponad dach, A Ty

> piszesz o 1/3 wysokości budynku. Domy się stykają jakimiś obniżonymi częściami?

Ogniomurek nad dachem, to ja mam - ten, o ktory teraz sie rozchodzi to jest ogniomurek pionowy przy scianie smile.gif Pierwotnie obie czesci blizniaka mialy miec elewacje wykonczona drewnem - obecnie plan taki ma wlascicielka drugiej polowy, ja swoja wykanczam tynkiem, ale mur pozostal. Pelni rowniez role odgradzajaca balkony i tarasy ponizej.

> Jeżeli mur wystaje ponad dach powyżej ok. 1,5 metra, to nie musisz teoretycznie "zamykać" izolacji

> górą. Jeżeli mało wystaje, zamykać jak najbardziej.

> Hint - izolacyjność materiału muru z uwzględnieniem, że w pionie.

To wiem, ale mi chodzi o to, jak wykonac poprawnie obrobke blacharska i to, co pod nia. Cos wykonawcy ocieplenia (za blacharke sie nie biora i nie robia nigdy) mowia, ze jak robili bloki, to attyki na dachu fachowcy najpierw rownali latami, pomiedzy laty styropian, na to OSB i dopiero blacharke krecona na wkrety do lat przez uszczelki. Ale jakos mi sie to nie widzi w tym wypadku.

Napisano
  • Autor

znalazlem cos takiego

wszystko kumam, tyloo gdzie kupic/jak zrobic te klipsy do blacharki (element drugi od gory)?

Kupic plaskownik, nawiercic i nagiac?

Napisano

> znalazlem cos takiego

Moim zdaniem to jest nieco bez sensu. Masz ścianę wychodzącą ponad dach z pomieszczenia. Izolacja termiczna obydwu stron powinna być tej samej grubości, a jest różna. Do tego widzę bardzo mało miejsca na izolację na górnej poziomej części ściany, a tamtędy ciepło będzie szorowało aż miło.

> wszystko kumam, tyloo gdzie kupic/jak zrobic te klipsy do blacharki (element drugi od gory)?

> Kupic plaskownik, nawiercic i nagiac?

Przecież blacharkę też dorabiasz u blacharza-dekarza, nie kupujesz gotowej. To i mocowania dorobi albo sam sobie z bednarki wygniesz.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem to jest nieco bez sensu. Masz ścianę wychodzącą ponad dach z pomieszczenia. Izolacja

> termiczna obydwu stron powinna być tej samej grubości, a jest różna. Do tego widzę bardzo mało

> miejsca na izolację na górnej poziomej części ściany, a tamtędy ciepło będzie szorowało aż

> miło.

Mniejsza o grubosc izolacji, to tylko rysunek.

> Przecież blacharkę też dorabiasz u blacharza-dekarza, nie kupujesz gotowej. To i mocowania dorobi

> albo sam sobie z bednarki wygniesz.

Bylem dzis u w dachblachu. Polecili mi dwoch dekarzy, ktorzy na male fuchy tez przyjezdzaja - jest szansa, ze jeden z nich do mnie podejdzie. Na sam ten murek moze bym nie bral, ale mam jeszcze do dokonczenia obrobke w dwoch miejscach oraz opierzenie polaczone z parapetem na lukarnie. Ja czasu na porzadne pomalowanie domu nie mam, a co dopiero na blacharke.

Napisano

> Mniejsza o grubosc izolacji, to tylko rysunek.

> Bylem dzis u w dachblachu. Polecili mi dwoch dekarzy, ktorzy na male fuchy tez przyjezdzaja - jest

> szansa, ze jeden z nich do mnie podejdzie. Na sam ten murek moze bym nie bral, ale mam jeszcze

> do dokonczenia obrobke w dwoch miejscach oraz opierzenie polaczone z parapetem na lukarnie. Ja

> czasu na porzadne pomalowanie domu nie mam, a co dopiero na blacharke.

To może zwolnij tempo?

Ja mając problemy z "noskami" pod oknami z drewna, które gniły, pewnego dnia podjechałem do dekarza na wsi, zwymiarowałem mu potrzebne okucia i za kilkadziesiąt zł zrobił mi kilkanaście metrów bieżących, które sobie w wolnych chwilach nabijam. Ale gdy nie mam czasu, nie nabijam i z tego powodu nie umieram.

Po prostu podziel sobie sprawy zgodnie z "kwadrantem" ważne-pilne. Jeżeli wszystkie zawsze będziesz traktował jako ważne i pilne, to się zaorzesz.

Napisano
  • Autor

> Po prostu podziel sobie sprawy zgodnie z "kwadrantem" ważne-pilne. Jeżeli wszystkie zawsze będziesz

> traktował jako ważne i pilne, to się zaorzesz.

No te akurat sa pilne - ocieplenie, obrobka, malowanie, grzejniki, kotlownia, podlogi, bialy montaz, kuchnia, uporzadkowanie terenu, wykorytowanie pod podjazd i chodniki oraz kliniec. Niekoniecznie w tej kolejnosci. Drzwi, ogrodzenie, garaz, ogrodek, taras itp. sobie moge robic, jak juz tam bede mieszkal.

Napisano

> No te akurat sa pilne - ocieplenie, obrobka, malowanie, grzejniki, kotlownia, podlogi, bialy

> montaz, kuchnia, uporzadkowanie terenu, wykorytowanie pod podjazd i chodniki oraz kliniec.

> Niekoniecznie w tej kolejnosci. Drzwi, ogrodzenie, garaz, ogrodek, taras itp. sobie moge

> robic, jak juz tam bede mieszkal.

Spójrz na to szerzej - zapewne założyłeś sobie, że koniecznie musisz się wprowadzić w tym roku?

Może po prostu warto przełożyć to na wiosnę, jeżeli osiągnięcie celu wymaga napinki grożącej zawałem?

Napisano
  • Autor

> Spójrz na to szerzej - zapewne założyłeś sobie, że koniecznie musisz się wprowadzić w tym roku?

> Może po prostu warto przełożyć to na wiosnę, jeżeli osiągnięcie celu wymaga napinki grożącej

> zawałem?

Paanie, w kwietniu porod, wiesz co sie bedzie dzialo na wiosne? A potem znowu pare miesiecy z glowy po porodzie i dopiero na nastepna jesien bedzie wystarczajaco czasu znowu. To juz wole teraz.

Dekarz byl i rzekl, co nastepuje. Ocieplic, przykrecic kolkami przez styro plyte OSB na calej dlugosci i szerokosci wierzchu. Brzegi OSB pociagnac siatka i klejem razem ze styro (siatke przytwierdzic zszywkami do OSB), a jak juz bedzie gotowy tynk, to on przyjdzie i na to polozy opierzenie blaszane.

Napisano

> Paanie, w kwietniu porod, wiesz co sie bedzie dzialo na wiosne? A potem znowu pare miesiecy z glowy

> po porodzie i dopiero na nastepna jesien bedzie wystarczajaco czasu znowu. To juz wole teraz.

Mo to Ci się nieźle skumulowało. Mnie w pewnym momencie obsunął front robót elektryk i wprowadzenie na święta gwiazdkowe zostało przesunięte na wiosnę. Najpierw go miałem ochotę za to powiesić, ale per saldo nawet mi wyszło ekonomicznie do przodu, bo rozłożyłem wydatki bardziej w czasie i nie musiałem sprzedawać mieszkania.

> Dekarz byl i rzekl, co nastepuje. Ocieplic, przykrecic kolkami przez styro plyte OSB na calej

> dlugosci i szerokosci wierzchu.

O, teraz prawidłowo.

> Brzegi OSB pociagnac siatka i klejem razem ze styro (siatke

> przytwierdzic zszywkami do OSB), a jak juz bedzie gotowy tynk, to on przyjdzie i na to polozy

> opierzenie blaszane.

No i z głowy.

Napisano
  • Autor

> Mo to Ci się nieźle skumulowało. Mnie w pewnym momencie obsunął front robót elektryk i wprowadzenie

> na święta gwiazdkowe zostało przesunięte na wiosnę. Najpierw go miałem ochotę za to powiesić,

> ale per saldo nawet mi wyszło ekonomicznie do przodu, bo rozłożyłem wydatki bardziej w czasie

Przyjezdzam dzis na budowe i... pusto. Dzwonie do jednego, do drugiego, nikt nie odbiera. Dzwonie do szefa firmy, nie odbiera. Dzwonie za chwile drugi raz - zdziwiony, oddzwoni za 5 minut. Dzwonie za pol godziny - prosil, zeby do mnie zadzwonili. Dzwonie znow do jednego - nic. Ojciec dzwoni do trzeciego - jechali, jechali i kolo Olesnicy trafili na taaaaka ulewe, ze zrezygnowali, bo nie ma co elewacji w deszczu robic. Czekam do 13 i dzwonie z pyskiem do wlasciciela, bo poki co nie pada. W zeszlym tygodniu 4x taki numer zrobili, chodz padalo caly dzien tylko raz, a przejsciowo 2x.

> i nie musiałem sprzedawać mieszkania.

> O, teraz prawidłowo.

Przyjezdzam na budowe i patrze... WHY? NA BOGA WHY? Po co z jednej strony murku jest 18, a z reszty 10, skoro kazalem 10 z kazdej? Ich oczywiscie nie ma, wiec pytam ojca, bo byl przy tym - no twierdzili, ze ponoc tak ze mna ustalili. No chyba jeszcze mnie nie pogielo!

Dzis spisalem im 10 fakapow do naprawienia.

> No i z głowy.

Nie do konca. Okap (koncowke dachu) dalej mam spierniczona pod katem pasu nadrynnowego - trzeba sciagnac rynne, wiatrownice, pas nadrynnowy, wymienic haki doczolowe na haki nakrokwiowe, nakrecic dodatkowa late, podlozyc pod pape i przybic pas podrynnowy, dac nowy pas nadrynnowy i zalozyc na nowo rynne. Raz, ze nie moge sciagnac dekarza na poprawki (ma przyjsc dzis/jutro, ale znow milczy, a i tak uwaza, ze niepotrzebnie), a dwa, ze musze to zsynchronizowac z podbitkarzem, bo przed zalozeniem rynien i pasu podrynnowego trzeba lupek nakrecic na wiatrownice. Nie wiem, jak to logistycznie rozwiazac...