Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory motocyklowe - jak sprawdzic ich stan?

Featured Replies

Napisano

Hi,

mam takie pytanie - jak wiarygodnie ocenic stan amortyzatorow w motocyklu?

Jechalem ostatnio motocyklem kolegi - zephyr 1100, wiec troche wiekszy niz moj i musze przyznac ze fajnie sie skladal. Kolega w tym czasie jechal moim.

Po chwili rozmowy po przejazdzce doszlismy do wniosku ze cos chyba nie jest ok z moim tylem. Opona jest praktycznie nowa (kupilem nowke w lutym tego roku, przejechalem do tej pory moze ze 2kkm no ale jest kolkowana bo mialem dziure). Pobujalismy wiec moim motocyklem i zachowuje sie lekko inaczej niz kolegi - niby mozna powiedziec ze to inne motocykle, no ale...

Amorki oczywiscie mam oryginalne, ladnie wygladaja, bez wyciekow, ale... z roku 1995 grinser006.gif, kolega ma akcesoryjne ohlins'a z roku 2005 (z motocyklem dostal caly segregator faktur od poprzedniego - pierwszego wlasciciela) wiec juz sama charakterystyka oryginal vs akcesoryjny moze byc powodem roznicy.

Chcialbym poprawic trakcje tylko nie chcialbym zeby sie okazalo ze to nie wina amorka a na przyklad zla regulacja czy krzywy wahacz czy luzow na mocowaniu owego wahacza.

Pojawia sie wiec pytanie - jak WIARYGODNIE ocenic stan amortyzatora w motocyklu? Samochodem da sie pojechac na stanowisko do badania i jakis poglad jest, a co z motocyklem?

Napisano

szczerze powiem, ze sie nie da.

Przykład - mój Romet - przebieg 64kkm, w miedzyczasie kupilem takiego samego rozbitka na czesci i niedawno zaczalem skladac z dwoch jednego kompletujac same najlepsze czesci i wlasnie z amorkami mialem dylemat, bo jakbym ich nie uginal nie czuc roznicy (a jest jakies 50kkm roznicy w przebiegu i to konkretnej roznicy, bo moto robilo za sluzbowke i eksploatacja byla tak zla jak to tylko mozna sobie wyobrazic) i jedynie wizualnie mozna ocenic, ktory mniej zardzewialy grinser006.gif

Napisano

> Amorki oczywiscie mam oryginalne, ladnie wygladaja, bez wyciekow, ale... z roku 1995 , kolega ma akcesoryjne ohlins'a z roku 2005

Właśnie sobie odpowiedziałeś wink.gif

Mam zwykła SV z 2003 roku.

Ostatnio karnąłem się gladiusem z 2012 ( technicznie to to samo zawieszenie)- i jest różnica - tył twardy, przód lepiej sprężynuje, nie nurkuje tak.

Napisano
  • Autor

> Właśnie sobie odpowiedziałeś

> Mam zwykła SV z 2003 roku.

> Ostatnio karnąłem się gladiusem z 2012 ( technicznie to to samo zawieszenie)- i jest różnica - tył

> twardy, przód lepiej sprężynuje, nie nurkuje tak.

generalnie nie dobija, niespecjalnie buja, bujanie motocyklem na postoju nie pokazuje wiekszego problemu... tylko ze jego 1100 jakos troche lepiej sie trzyma... to sa jednak nieco inne motocykle, a drugim zep'em 750 nie mialem okazji jechac juz dawno... troche sie obawiam ze moje odczucia moga niekoniecznie wynikac z amorka, a np z jego ustawienia (wstepne napiecie sprezyny) albo z innego powodu - chociaz na postoju wahacz nie wydaje sie miec luzu, a motocykl 'na oko' jest jednosladowy i po puszczeniu kierownicy jedzie prosto

a tak naprawde to szukam sobie zajecia na zime i troche kusi mnie zakup nowego amorka akcesoryjnego i wymiana wink.gif tylko nie chcialbym zeby sie okazalo ze roznica zadna tylko lzejszy portfel wink.gif

Napisano

Witam.

Powiem tak, Bandit od zawsze słynął z miękkiego zawieszenia.

Mój, prowadził się całkiem nieźle, aczkolwiek dobijanie tyłu i jego niestabilność doprowadziły mnie do ostateczności:

- przód zregenerowany ( sprężyny progresywne, uszczelnienia, olej)

- tył ( nowy amor (z gsf600 05r), nowe łożyska itd)

Efekt. Moto prowadzi się super. Nie buja się w mocnym złożeniu, a tym bardziej, nie próbuje mnie zabić na nierównym winklu w mocnym złożeniu ( miałem wrażenie wyjeżdżającego przodu i moto wpadało w "szime").

Sorry, ale 20lat, to nawet na moto za dużo, jeżeli chodzi o zawias. Zwłaszcza, że nigdy nie wiesz, jak 2oo były eksploatowane ok.gif