Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Microcat - hamulce - zgubiłem się (i nie tylko ja)

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś porównywał hamulce tylne w Mondeo kombi MK3 przed zmianą w 09.2004 i po tej zmianie? Wg tego co wnioskuję po lekturze w sieci zmieniła się średnica tłoczka, ale dla końcowego usera zmienił się tylko kształt klocków.

Czy da się do starych hamulców włożyć nowszy klocek i na odwrót? Czy jednoznacznie da się określić model hamulca mierząc średnicę tłoczka? (bo ponoć została zmniejszona z 38 na 36).

Background wink.gif

Bo moje tylne hamulce sprawiają niejakie problemy przy doborze części. Przed 40 tys. km założyłem tam tarcze TRW (mechanik znaczy) i obecnie nadają się one do wymiany (totalna korozja, teraz gdy już są konkretnie zardzewiałe widać, że klocek jedzie tylko po środku tarczy zostawiając ok 1 cm od brzegu i jakieś 1-2 cm od środka facepalm%5B1%5D.gif). W ASO przez telefon powiedzieli, że nie wiedzą który klocek tam pasuje, serwis niezależny (inny niż poprzednio), który znów mnie próbuje uszczęśliwić za pomocą TRW jest również skonfundowany.

Aż z tego wszystkiego ściągnąłem Microcata z 06.2013 i program co prawda wyświetla nr klocków i tarcz, ale jednocześnie kilka komunikatów o niepasujących pozostałych elementach tylnych hamulców.

Mam też pomysł, żeby samodzielnie wymienić wszystko na częściach od Mikody, przy okazji odrdzewić ile się da itd. Ponoć nic nie jest zapieczone, wg stwierdzenia pana ze stacji diagnostycznej... Do tego obie tylne tarcze wyglądają jednakowo źle, więc to raczej zbyt duży zbieg okoliczności - mam więc hipotezę o złym doborze klocków. Mogę więc zamówić klocki sprzed zmiany i po zmianie, a po naprawie oddać te niepasujące. Trochę nie mam czasu na rozgrzebywanie, ale coś mi się widzi, że jeśli trzeba coś odrdzewiać to najlepiej będzie to zrobić samodzielnie.

I ostatnie pytanie czy między piastę a tarczę dawać smar miedziowy, czy nie dawać? Bo opinie są podzielone.

Z góry dzięki za porady.

Edit

Sorry za pogmatwany post, ale nie mam siły już poprawiać z ujadającym psem, kotem, synkiem i żoną biegającymi w koło... fly.gif

Napisano
  • Autor

OK, co mam zrobić? smile.gif

Pan z Mikody mi odpisał, żebym zadzwonił do ASO.

W ASO po podaniu VIN pan odpowiedział, że nie wie jakie mam tam hamulce. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

to nie smar ino pasta miedziowa - dawać potemu aby łatwiej potem możnabyło zdemontować ok.gif

Jeśli tłoxczek się zmienił to pewnie zminił sie też rozstaw otworów w tłoczku i bolców na klocku - to to musi do sibie pasować bo tylny tłok jest wkręcany.

Napisano

> OK, co mam zrobić?

> Pan z Mikody mi odpisał, żebym zadzwonił do ASO.

> W ASO po podaniu VIN pan odpowiedział, że nie wie jakie mam tam hamulce.

dla mnie spoko loko luz i spontan:

have a look bejbe: jakiś tekst