Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Matrix - jeździ ktoś takim brzydalem?

Featured Replies

Napisano

Widziałem niedawno (pierwszy raz w życiu yikes.gif) takiego brzydala - najpierw myślałem, że to jakiś tjun Multipli, potem zauważyłem znaczek...

Stylistycznie - dość odważnie narysowana linia wink.gif a jak mechanicznie, blacharsko itp. itd.? Co się w tych autach psuje, co jest wspólne z innymi modelami, z czym może być problem?

Napisano

> Stylistycznie - dość odważnie narysowana linia

Pinifarina skromny.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pinifarina

Faktycznie smile.gif Nawet znaczki Pininfariny ma pod tylnym okienkiem wink.gif Trudno się dziwić, że face lifting polegał m.in. na dodaniu naklejek (czy nakładek :nie_wiem) wyrównujących optycznie linię okien bocznych wink.gif

Napisano

> Faktycznie Nawet znaczki Pininfariny ma pod tylnym okienkiem

i to jest chyba najładniejszy element tego wozu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> i to jest chyba najładniejszy element tego wozu

Póki nie oblezą do gołego plastiku smile.gif To miałoby jeździć, wozić 4 litery x1(sporadycznie x2), mniejsze 4 litery x2 i wózek najmniejszych 4 liter - wszystko w promieniu do 50 (góra 100) km od miejsca stałego stacjonowania, więc de facto miałoby służyć do przysłowiowego kręcenia się wokół komina smile.gif

Tak poważnie - mechanicznie jest to Elantra? (tak przynajmniej twierdzą źródła zbliżone do Wikipedii wink.gif )... Czyli rozwijamy pytanie - jak sprawuje się (mechanicznie) Elantra smile.gif

Napisano

> Widziałem niedawno (pierwszy raz w życiu ) takiego brzydala - najpierw myślałem, że to jakiś tjun

> Multipli, potem zauważyłem znaczek...

> Stylistycznie - dość odważnie narysowana linia a jak mechanicznie, blacharsko itp. itd.? Co się w

> tych autach psuje, co jest wspólne z innymi modelami, z czym może być problem?

matrix to poprzedni ix20. patrząc na poprzednika i20 czy getza który ma miano samochodu niezniszczalnego podobnie będzie pewno z matrixem..

Napisano

Jeden z najbardziej niedocenianych u nas (czyt. nieznanych) samochodów w klasie. Przestronny, niezawodny mechanicznie niezależnie od silnika, tylko specyficzny stylistycznie, o ile przód po lifcie niczym się nie wyróżnia, to już linia boczna i tył wypadają dość ekstrawagancko grinser006.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Tak poważnie - mechanicznie jest to Elantra? (tak przynajmniej twierdzą źródła zbliżone do

> Wikipedii )... Czyli rozwijamy pytanie - jak sprawuje się (mechanicznie) Elantra

jezdzilem 2 lata elantra-swietne auto,niestety jak to bywalo z wczesnymi hyundaiami-niedoceniane.bezawaryjne.wielki minus[dla mnie] to 2,0CRDI-ten ktory masz u siebie zlosnik.gif w miescie doprowadzal mnie do rozpaczy swa turbodziura-i tylko dlatego sprzedalem.na autostradzie genialne prowadzenie-takie audi a4 b6/b7 to popierdulka przy niej hehe.gif

co do samego matrixa-wysoce niezawodne auto ok.gif

u mnie odpadl ze wzgledu na maly bagaznik.

Napisano

> matrix to poprzedni ix20. patrząc na poprzednika i20 czy getza który ma miano samochodu

> niezniszczalnego podobnie będzie pewno z matrixem..

matrix to bebechy elantry-ktora nie ma zadnej kontynuacji

Napisano
  • Autor

> jezdzilem 2 lata elantra-swietne auto,niestety jak to bywalo z wczesnymi hyundaiami-niedoceniane.bezawaryjne.wielki minus[dla mnie] to 2,0CRDI-ten ktory masz u siebie w miescie doprowadzal mnie do rozpaczy swa turbodziura-i tylko dlatego sprzedalem.

Nie stwierdzono smile.gif Może automat dobrze zestrojony, a może wirus mądrzejszy, niż się spodziewałem wink.gif

> na autostradzie genialne prowadzenie-takie audi a4 b6/b7 to popierdulka przy niej

> co do samego matrixa-wysoce niezawodne auto u mnie odpadl ze wzgledu na maly bagaznik.

Ale wózek spacerowy (nie parasolka, tylko normalne podwozie + siedzisko) wejdzie? Chociaż szczerze mówiąc pewnie bliżej spacerówki będę biorąc pod uwagę planowany termin zakupu czegoś do miasta wink.gif

Co do silników jeszcze - w Matrixie jest 1.5 CRDi - to 3-cylindrówka?

Napisano

> Co do silników jeszcze - w Matrixie jest 1.5 CRDi - to 3-cylindrówka?

tak-to 2,0crdi bez jednego cylindra.rownie niezawodna i tyle samo palaca[serio] hehe.gif ktos nawet na AK wylewal zale ze ponizej 8 litrow nie da sie zejsc.jezeli ma to byc wozek na zakupy to chyba oplacalo by sie wziac 1,6 benzyne-mozna zapomniec ze jest w tym aucie silnik.acha,tam jest regulowany bagaznik poprzez przesuwana tylna kanape.

Napisano
  • Autor

> tak-to 2,0crdi bez jednego cylindra.rownie niezawodna i tyle samo palaca[serio] ktos nawet na AK wylewal zale ze ponizej 8 litrow nie da sie zejsc.jezeli ma to byc wozek na zakupy to chyba oplacalo by sie wziac 1,6 benzyne-mozna zapomniec ze jest w tym aucie silnik.

Pomyśli się... Ale że takie lekkie autko miałoby palić niewiele mniej od prawie dwutonowego smoka z AWD+LSD i ASB hmm.gif

> acha,tam jest regulowany bagaznik poprzez przesuwana tylna kanape.

Fajna sprawa ok.gif

W sumie szukam czegoś taniego, niezawodnego w miarę, nierdzewiejącego do tego, co ma spełniać rolę drugiego auta w domu - przeważnie do miasta (chociaż i tak wolę jeździć po mieście Santkiem, niż np. Matizem...), ale też w razie potrzeby (np. ja wyjeżdżam Santkiem, żona musi z młodzieżą gdzieś pojechać) dobrze byłoby, żeby można było z młodym siatkarzem i młodszym rozrabiaką i jego małym środkiem transportu pojechać bez problemów w promieniu np. 100-150 km, wyjątkowo czasem około 250 km.

Ze względu na to, co się czasem dzieje na drogach - nie chcę, żeby było to małe, miejskie auto, bo pokłady agresji (szczgólnie u wariatów w SUV-ach wink.gif ) są nieprawdopodobnie olbrzymie smile.gif

Napisano

> Pomyśli się... Ale że takie lekkie autko miałoby palić niewiele mniej od prawie dwutonowego smoka z

> AWD+LSD i ASB

to nie jest lekkie auto -1250-1350 kg.ja napisalem o przypadku spalania ekstremalneg,ale pamietam ze bylo praktycznie takie samo jak w elantrze.tu dochodzi jeszcze kwestia aerodynamiki kredensu zlosnik.gif

zeby nie bylo-srednia dla matrixa na spritmonitorze to 6,74 dla elantry 6,67[obydwa diesle] zlosnik.gif