Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[SPI] Sygnal wysoki sondy lambda

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanko. Ktory przewod w instalacji SPI odpowiada za sygnal wysoki sondy lambda ??

Mamy do kompa dwa:

Pin 12 - brązowo - zielony

Pin 29 - niebiesko - żółty

Pozd

Napisano

pin 29

Napisano
  • Autor

> pin 29

thx

Napisano
  • Autor

> pin 29

a powiedz ty mi czy to jest normalne ze zegar po podlaczeniu pokazuje uboga mieszanke na tym pinie pomimo iz sonda lambda jest odlaczona ??

Napisano

Jaki zegar? Napisz co chcesz uzyskać to może coś doradzimy.

Napisano
  • Autor

> Jaki zegar? Napisz co chcesz uzyskać to może coś doradzimy.

afr do waskopasmowki o taki: klik chce miec podglad do mieszanki smile.gif

Napisano

Te wskaźniki to są raczej do sond szerokopasmowych.

Rozumiem że wskaźnik coś tam pokazuje, tylko masz problem z tym że pokazuje na wyłączonym silniku i nawet odpiętej sondzie mieszankę ubogą, tak?

Napisano
  • Autor

> Te wskaźniki to są raczej do sond szerokopasmowych.

> Rozumiem że wskaźnik coś tam pokazuje, tylko masz problem z tym że pokazuje na wyłączonym silniku i

> nawet odpiętej sondzie mieszankę ubogą, tak?

to jest wskaznik do waskopasmowej. Wskaznik pokazuje na rozpietej sondzie lambda uboga mieszanke. Przy podpietej sondzie i zapalonym silniku dalej jest tak samo uboga. Po odpieciu wtyczki od komputera sygnal zanika wiec wychodzi na to ze komputer podaje jakis sygnal ze jest ubogo i mnie to dziwi bo zawsze mi sie wydawalo, ze komputer powinien odczytywac odczyt a nie podawal jakies informacje

Napisano

Przy odpięciu sondy wskaźnik Ci mierzy napięcie na wejściu sondy w ECU, ponieważ jest to jakiś wzmacniacz operacyjny, wzmacniający sygnał z sondy a na takich wzmacniaczach są (chyba) jakieś napięcia stałe na wejściach. Podłącz sobie miernik pod wejście CPW przy odpiętym czujniku to zobaczysz, pomiędzy masą a każdym z dwóch przewodów będziesz miał ok.2Volty

Napisz jeszcze gdzie masz podłączoną masę sygnału wskaźnika?

Pasowałoby się podpiąć pod pin masy sondy przy samym ECU

Ja mam u siebie wskaźnik własnej roboty na 10 diodach i coś mi świta że miałem też jakieś problemy z nim przy podłączaniu, właśnie przez wspomnianą masę

Napisano
  • Autor

> Przy odpięciu sondy wskaźnik Ci mierzy napięcie na wejściu sondy w ECU, ponieważ jest to jakiś

> wzmacniacz operacyjny, wzmacniający sygnał z sondy a na takich wzmacniaczach są (chyba) jakieś

> napięcia stałe na wejściach. Podłącz sobie miernik pod wejście CPW przy odpiętym czujniku to

> zobaczysz, pomiędzy masą a każdym z dwóch przewodów będziesz miał ok.2Volty

> Napisz jeszcze gdzie masz podłączoną masę sygnału wskaźnika?

> Pasowałoby się podpiąć pod pin masy sondy przy samym ECU

> Ja mam u siebie wskaźnik własnej roboty na 10 diodach i coś mi świta że miałem też jakieś problemy

> z nim przy podłączaniu, właśnie przez wspomnianą masę

mase mam wzieta z instalacji radia smile.gif Czyli lepiej podpiac sie pod pin 12 z kompa tak ?

Napisano

No chłopie, masa to podstawa zlosnik.gif

Ale myślę, że to i tak nie rozwiąże problemu, podmień jeszcze sondę na inna, bo coś mi ona nie pasuje po tym co piszesz.

Silnik pracuje normalnie?

Napisano
  • Autor

> No chłopie, masa to podstawa

> Ale myślę, że to i tak nie rozwiąże problemu, podmień jeszcze sondę na inna, bo coś mi ona nie

> pasuje po tym co piszesz.

> Silnik pracuje normalnie?

no sonde zaloze inna w ciagu tygodnia. Czy silnik pracuje normalnie ?? No tak srednio biorac pod uwage napisany program pod T ktory nie radzi sobie z wolnymi obrotami smile.gif