Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Rośliny] Clivia - reanimacja

Featured Replies

Napisano

Mam w domu kilka takich roślin do momentu wyjazdu na urlop było wszystko ok.

Najstarsza roślina potrafiła zakwitnąć w ciągu roku dwa razy i dawała bardzo duży pęd i dużo kwiatów.

Problemy pojawiły się po powrocie do domu. W czasie nieobecności "opiekę" mieli pełnić rodzice, ale ostatecznie kwiatami zajął się - na moje nieszczęście - ojciec claps.gifsick.gif (nie ma zielonego pojęcia co i jak z roślinami).

W czasie sierpniowych upałów podlewał mi kwiatki (zamiast wieczorem :/)- po pracy (stwierdził że było wygodniej bo po drodze).

Czyli kwiatki dostały wody (niektóre wręcz przelał - a miał karteczki jak, ile i jak często podlewać screwy.gif) w godz 16-17 + okno mieszkania na południe - którego nieotwierał na wieczór.

Bilans strat to "tylko" 10 kwiatów wywalonych byłoby więcej ale niektóre udało się odratować.

Młodsze clivie niestety po krótszym lub dłuższym czasie poddały się. Ta roślina która kwitnie (jest najstarsza ma już wiele liści) wypuszczała ciągle nowe.

Jednak ostanio ją też zatrzymało.

Ostecznie ostały mi się dwie sztuki - najstarsza i młodsza.

Poniżej zdjęcia korzeni, tej mniejszej - z dużą miałbym więcej problemów, ale korzenie ma identyko (jak dętka bez powietrza). Zdrowa roślina ma korzenie grube-jędrne i jasne.

Clivia1

Clivia2

Prosiłbym o pomoc bo bardzo zależy mi na odratowaniu roślin.

Napisano

Witam serdecznie.

Mam co prawda tylko jedną, taką roślinkę ale też mi padła a dosłownie wypadła z doniczki. Nie wiem dlaczego. Jakby zgniły korzenie. Został jeden mały, zdrowy korzonek.

Wziąłem ją na chłopski rozum. Ponieważ korzenie jak i cała roślina z wyglądu ma wiele wspólnego ze storczykami, uznałem, że trzeba posadzić ją tak samo. Wcześniej rosła w zwykłej ziemi.

Nazbierałem kory z ogródka, trochę rozdrobniłem, zmieszałem z garścią ziemi i tak posadziłem. Nieco głębiej aby nie wypadała.

Podlewam raz w tygodniu.

Rośnie. Co prawda uschły najstarsze liście ale ze środka wyrastają nowe.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Mam je w mieszaninie kora+ziemia. Ja podlewam raz na tydzien - bylo ok.

Mowisz ze mam sie uzbroic w cierpliwosc i moze cos z tego bedzie jeszcze?

Napisano

Nie wiem, brałem na chłopski rozum. U mnie wyglądało to jakby korzenie zgniły od nadmiaru wilgoci.

Teraz z przewaga kory i dostępem powietrza odżyła.

Pozdrawiam.