Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AF] ssanie ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam mały problemik z Asterką, a mianowiecie od zawsze jak ją posiadam to zimą (teraz będzie już 3 zima) miałem dziwny objaw, że jak odpaliłem auto i praktycznie odrazu ruszyłem w drogę, to gdybym po jakiś 3-5km musiałem się zatrzymywać i postać jakieś 30 sek. bo auto cały czas chodziło na ssaniu.

Wówczas testowałem też np. jazdę na odcinku 20km i też cały czas na ssaniu, nawet wysprzęglanie nic nie dawało - zawsze musiałem się zatrzymywać, żeby ssanie się wyłączyło.

Generalnie systuacja taka pojawaiła się tylko w ujemnych temp. i raczej mi to nie przeszkadzało jakoś specjalnie (bo i tak jadąc do pracy wjeżdżałem do sklepu więc gasniłem auto i po ponownym rozruchu było już dobrze - a właśnie gaszenie i ponowne odpaleni nawet w czasie jazdy też rozwiązywało problem.

Nie robiłbym z tym nic, ale teraz nie ma mrozu, a on już zaczyna.

Nawet jak przez ostatnie dni wychodziałem z pracy ok. 15 i na dworze było 18 - 20 stopni to praktycznie powienien odrazu trzymać 900 obr a nie 1500 - i teraz cały czas jest tak że nawet ciepły już trzyma ssanie - muszę go zgasić i poniwnie odpalić, żeby zszedł na 900.

Co ciekawe jak już się rozgrzeje to dopóki nie ostygnie to cały czas jest dobrze (jak jeżdżę po sklepach np.) tylko po dłuższym postoju.

Kiedyś naczytałem się o przepustnicy, że brudna może być i w zeszłym roku (zimą) jak znowu to się działo do ją wyjąłem i wyczyściłem, ale nic to nie dało, nawet ostatnio myślałem, że może się ona nie domyka dopóki się nie rozgrzeje (przepustnica jest podgrzewana), ale wczoraj sprawdzałem i jest zamknięta.

Tak więc pytanie co steruje ssaniem i jak właściwie jest ono realizowane tymbardziej, że auto ma LPG I gen. (BLOS) i na gazie też działa ssanie.

Błędów żadnych nie wyświetla.

Silnik to C16SE na LPG, ale na NoPb zaczowuje się tak samo czyli trzyma ssanie.

Zaraz ktoś mi napisze, że czujnik temp. uszkodzony tylko nie wiadomo czy wina np. nie leży w załączu czujnika (kabel któy podłączamy do czujnika) - takie same miałem przygody z czujnikiem temp. zew. w Corsie - zegar wyświetlał głupoty, więc wimieniłem czujnik - miesiąc pochodził i znów, ale na szczęście kolega mi powiedział jak one działą, ja mu podałem co mi wyświetla i jaki to model i odrazu powiedział mi, że to nie wina czujnika tylko słabego styku.

Napisano

Podepnę się bo mam podobną sytuację z tym że u mnie podwyższone obroty utrzymują się równo przez półtorej dwie minuty ok.1200 - 1300, później spadają, nie ma znaczenia czy jest zimno czy ciepło. Dziej się tak od czterech miesięcy zwłaszcza w lecie mnie to irytowało, wcześniej jak było ciepło czy nawet upalnie obroty były góra 30s wyżej, później opadały.

Napisano
  • Autor

no ładnie cfaniaczek.gif

to ja tu liczyłem na odpowiedź a tu zawieszka jest hehe.gif

Więc czekamy razem aż ktoś nam odpowie 20.GIF