Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Identyfikacja zacisków

Featured Replies

Napisano

Są sobie takie oto zaciski po tarcze wentylowane

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3

Zaciski pochodzą z fiata palio 1.4, sęk w tym, że nie miałem możliwości zmierzenia średnicy tarczy z jaką ów zacisk współpracował.

Na zacisku jest napis ATE 37P a od strony spodu obudowy tłoczka prawy 428 a lewy 427.

Chciałbym się upewnić, że są to zaciski po tarcze 240 mm wentylowaną. Hamulce mają trafić do seicento.

Pozdrawiam

Napisano

po klocku widac ze 240.

257 nie ma tak scietych rowno końców klocków

Napisano

> Są sobie takie oto zaciski po tarcze wentylowane

> Zdjęcie 1

> Zdjęcie 2

> Zdjęcie 3

> Zaciski pochodzą z fiata palio 1.4, sęk w tym, że nie miałem możliwości zmierzenia średnicy tarczy

> z jaką ów zacisk współpracował.

> Na zacisku jest napis ATE 37P a od strony spodu obudowy tłoczka prawy 428 a lewy 427.

> Chciałbym się upewnić, że są to zaciski po tarcze 240 mm wentylowaną. Hamulce mają trafić do

> seicento.

> Pozdrawiam

jaka średnica tłoka?

Napisano

> po klocku widac ze 240.

> 257 nie ma tak scietych rowno końców klocków

mogło być różnie...

Napisano

Widać po tłoczku że 48mm, to 240 wentyle są

Napisano
  • Autor

> jaka średnica tłoka?

Średnica tłoczka 48 mm, zapomniałem dopisać.

Napisano
  • Autor

> Widać po tłoczku że 48mm, to 240 wentyle są

I do tych zacisków polecane tarcze z Pandy 1.3 MJ i teraz klocki pod tarcze 240 mm czy pod 257?

Napisano

> I do tych zacisków polecane tarcze z Pandy 1.3 MJ i teraz klocki pod tarcze 240 mm czy pod 257?

dajesz 257 ok.gif

Napisano

> I do tych zacisków polecane tarcze z Pandy 1.3 MJ i teraz klocki pod tarcze 240 mm czy pod 257?

Tarcze z pandy 4x4,

powinny mieć 40,5mm wysokości by pasowały bez dystansu.

Klocki te większe od 257 musisz szlifować aby weszły w jarzmo, ja odpuściłem bo uważam to za druciarstwo i założyłem normalne, z resztą po co Ci większy klocek z 257 jak tłoczek i tak jest mniejszy w 240

Napisano
  • Autor

> Tarcze z pandy 4x4,

> powinny mieć 40,5mm wysokości by pasowały bez dystansu.

> Klocki te większe od 257 musisz szlifować aby weszły w jarzmo, ja odpuściłem bo uważam to za

> druciarstwo i założyłem normalne, z resztą po co Ci większy klocek z 257 jak tłoczek i tak

> jest mniejszy w 240

Jest zauważalna różnica w stosunku do serii? Przeglądając tematy o zaciskach różnie ludzie pisali.

Napisano

> Jest zauważalna różnica w stosunku do serii? Przeglądając tematy o zaciskach różnie ludzie pisali.

weź serię i zahamuj kilka razy ostrzej... seria wymięka.

wentyl działa dalej...

Napisano

> Tarcze z pandy 4x4,

> Klocki te większe od 257 musisz szlifować aby weszły w jarzmo, ja odpuściłem bo uważam to za

> druciarstwo i założyłem normalne, z resztą po co Ci większy klocek z 257 jak tłoczek i tak

> jest mniejszy w 240

w sumie zależy do czego...

jak do obijania się po mieście, to tu masz rację ok.gif

Napisano
  • Autor

> weź serię i zahamuj kilka razy ostrzej... seria wymięka.

> wentyl działa dalej...

Czyli wentyle są bardziej wydajne od serii a dla lepszego efektu musiałbym wsadzić 257 i 14` .

W zasadzie prócz zamiennika katalizatora, braku środkowego tłumika i dolotu to jest seryjne SPI wiec przy silnikach 1.2, 1.4 i turbawkach, o których tutaj czytam z zainteresowaniem, to ja jestem żółw.

Napisano

> Czyli wentyle są bardziej wydajne od serii a dla lepszego efektu musiałbym wsadzić 257 i 14` .

> W zasadzie prócz zamiennika katalizatora, braku środkowego tłumika i dolotu to jest seryjne SPI

> wiec przy silnikach 1.2, 1.4 i turbawkach, o których tutaj czytam z zainteresowaniem, to ja

> jestem żółw.

tak, ich zadaniem jest działac wydajniej przy częstszych i ostrzejszych hamowaniach. Przy seryjnej jeździe nie odczujesz większej róznicy, chociaż ja sobie 257 chwalę.

Pytanie, do czego potrzebujesz tą zmianę?

jak do tego, żeby po prostu mieć, to faktycznie chyba wystarczy jakieś brembo + dobry klocek i zostaw serię.

Jak latasz na pojeżdżawki, kjsy, czy tego typu jazdy, to wentyle powinieneś mieć dawno.

a to co pokazałeś na zdjęciu to w stanie lekko agonalnym jest oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> tak, ich zadaniem jest działac wydajniej przy częstszych i ostrzejszych hamowaniach. Przy seryjnej

> jeździe nie odczujesz większej róznicy, chociaż ja sobie 257 chwalę.

> Pytanie, do czego potrzebujesz tą zmianę?

> jak do tego, żeby po prostu mieć, to faktycznie chyba wystarczy jakieś brembo + dobry klocek i

> zostaw serię.

> Jak latasz na pojeżdżawki, kjsy, czy tego typu jazdy, to wentyle powinieneś mieć dawno.

> a to co pokazałeś na zdjęciu to w stanie lekko agonalnym jest

Wiem w jakim są stanie, w takim jak teraz ich nie założę. Wyczyszczę, zregeneruje(tłoczki, uszczelnienia, gumki), nowe klocki i tarcze i dopiero montaż, no chyba że coś jeszcze da się zrobić.

Zadałeś dobre pytanie po prawdzie nie ścigam się ani na torze ani na ulicy. Ale jeżeli pojawiła się możliwość zmiany to chyba takowa nie zaszkodzi a zawsze będzie to jakiś plus gdy przyjdzie pomysł swapa na coś mocniejszego niż 1.1

Napisano
  • Autor

Żeby nie zakładać nowego tematu. Czy ktoś orientuje się czy do zacisków pod tarcze wentylowane 240 mm podejdą oryginalne stalówki do SC 5 calowe?

Napisano

> Żeby nie zakładać nowego tematu. Czy ktoś orientuje się czy do zacisków pod tarcze wentylowane 240

> mm podejdą oryginalne stalówki do SC 5 calowe?

z dystansem 5mm. sam tak jezdzilem zeszlej zimy

Napisano
  • Autor

> z dystansem 5mm. sam tak jezdzilem zeszlej zimy

Może to laicko zabrzmi ale czy konieczność dania dystansu jest zależne od ET felgi?

Zapewne do 5 mm dystansu trzeba dać dłuższe śruby

Napisano

> Może to laicko zabrzmi ale czy konieczność dania dystansu jest zależne od ET felgi?

> Zapewne do 5 mm dystansu trzeba dać dłuższe śruby

w tym przypadku to konstrukcja samej felgi wymusza te 5mm

Napisano

> Tarcze z pandy 4x4,

> jest mniejszy w 240

tyle da ze jest (po latach juz dokładnie nie pamietam) albo większa powierzchnia styku klocka do tarczy albo więcej mięsa i lepiej ciepło odprowadza

Napisano

> Jest zauważalna różnica w stosunku do serii?

jest duża różnica 240 seria vs 240 wentyl + zaciski z palio + klocki od 257

Napisano

> Żeby nie zakładać nowego tematu. Czy ktoś orientuje się czy do zacisków pod tarcze wentylowane 240

> mm podejdą oryginalne stalówki do SC 5 calowe?

4,5" ET 33 wchodziła na styk i między zasickiem a wykrojem felgi byl moze 1 max 2mm odstępu także sądzę że przy szerszej szeryjnej stali powinno wejsc bez problemu