Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corr-active - miał ktos do czynienia ??

Featured Replies

Napisano

Robię remoncik i trzeba odświeżyć grzejniki panelowe. Kupiłem Hamerrite na grzejniki (nieżółknący).

Zmatowiłem grzejniki i pomalowałem Hameritem - w odróżnieniu od H na Rdzę jest to farba wodna, dość długo schnie. Po 3 godzinach sprawdzam ale widzę, że jeszcze mokre - następna warstwa po min. 6 godz.

Mokre jak mokre ale widzę ok 20 plamek, jakieś rude kropki - a farba śnieżnobiała. No nic, myślę, coś się zapruszyło, następna warstwa wyrówna. Ale dziś widzę, że rude pojawiło się też w miejscach - na krawędzi - gdzie zdarłem do metalu. Wychodzi na to, że grzejnik z wodą z farby zrobił sobie w punktach osłabionych ogniska korozji frown.gif

Kupiłem więc farbę okrętową Corr-active w kolorze jasno szarym i zacząłem przemalowywać grzejnik celem stworzenia bariery przed dalszą rdzą. I teraz dochodzę do pytania - co jest kurna, że jak przemaluję pasek 4-5cm i ine z następnym a chcę poprawić jakiś kawałek to już nie mogę bo farba już schnie i się próbuje tak marszczyć. Poza tym jest wg mnie bardzo gęsta. Jest ona na 97% spirytusie - może dolać trochę spirytusu ??

Napisano

To jest farba na rdze, potrafi schodzić z metalu nie zardzewiałego. Co do rozcieńczania to jest też dedykowany rozpuszczalnik

Napisano
  • Autor

> To jest farba na rdze, potrafi schodzić z metalu nie zardzewiałego. Co do rozcieńczania to jest też

> dedykowany rozpuszczalnik

miałeś takie doświadczenie ?

ja malowałem po farbie i wg zaleceń tak można - należy tylko pozbyć się luźnych warstw.

czytałem też, że można rozcieńczyć denaturatem. chyba spróbuję. albo spirytem bo mam trochę.

rozpuszczalnika (rozcieńczalnika) w sklepie nie było...

Napisano

> miałeś takie doświadczenie ?

> ja malowałem po farbie i wg zaleceń tak można - należy tylko pozbyć się luźnych warstw.

> czytałem też, że można rozcieńczyć denaturatem. chyba spróbuję. albo spirytem bo mam trochę.

> rozpuszczalnika (rozcieńczalnika) w sklepie nie było...

Ja malowałem belkę tył w seju, nic nie schodzi. Kumpel malował dość dużo elementów przy remoncie vw t3 i ze zbiornika paliwa , w miejscach doczyszczonych do golej blachy schodziło. Chyba , że to kwestia złego odtluszczenia

Napisano
  • Autor

> Hammerite do grzejników to nie jest zwykły Hammerite więc nie ma co porównywać.

ale co kto porownuje?

Napisano

> ale co kto porownuje?

No posty powyżej odnoszą się do malowania belek w seju czy innych elementów - raczej nie malowali ich farbami do grzejników blush.gif

Napisano
  • Autor

> No posty powyżej odnoszą się do malowania belek w seju czy innych elementów - raczej nie malowali

> ich farbami do grzejników

czytaj ze zrozumieniem. tematem przewodnim jes Corr-active nie Hammerite.

Napisano

> Hammerite do grzejników to nie jest zwykły Hammerite więc nie ma co porównywać.

A Hammerite jest na spirytusie? Przeczytaj jeszcze raz od początku wątek. Ja nic nie porównuje, malowalem corr-activem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A Hammerite jest na spirytusie? Przeczytaj jeszcze raz od początku wątek. Ja nic nie porównuje,

> malowalem corr-activem

dziś poleciał na Corr-activ H do grzejników, na razie pierwsza warstwa. raczej się to będzie trzymać wink.gif

wygląda dobrze. jutro druga warstwa i finisz.