Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Santa Fe mk1, kto mi powie co to warte??

Featured Replies

Napisano

Bo moj tato jak zawsze wyskoczyl jak filip z konopii, ile takie auto powinno kosztowac z rocznikow powiedzmy 2003-2005, ktore silniki wybrac, jak to sie wogole spisuje ?? Jakies bolaczki, drogie rzeczy ktore warto sprawdzic ?

Napisano

> Bo moj tato jak zawsze wyskoczyl jak filip z konopii, ile takie auto powinno kosztowac z rocznikow powiedzmy 2003-2005, ktore silniki wybrac, jak to sie wogole spisuje ?? Jakies bolaczki, drogie rzeczy ktore warto sprawdzic ?

Duże, pojemne auto. Diesel 2.0 CRDi (ponoć 113 KM wink.gif ) z AWD + LSD i automatem pali 9-11 litrów/100 km w cyklu mieszanym (w trasie spokojnie można zejść poniżej 8 litrów - przy prędkościach do 120 km/h).

Ceny części śmieszne (typowe rzeczy eksploatacyjne - elementy zawieszenia, hamulce itp.)- na tyle, że nie opłaca się właściwie szukać zamienników, korozji nie ma. Droższe (w porównaniu z osobówką) są oczywiście rzeczy typu opony itp. itd.

Bolączki - w przypadku silników CRDi "lubi" cieknąć filtr oleju - sprawa łatwa do ogarnięcia - można dobrać oringi, rozwiązanie "fabryczne" to wymiana chłodnicy oleju wraz z całym korpusem filtra - czyli koszt około 2 kPLN wink.gif Trzeba samochód oglądnąć na podnośniku - w mocno wyeksploatowanych egzemplarzach pojawiają się wycieki z układu napędowego - przekładni kątowej, tylnego mostu itp. Są to rzeczy niedrogie w naprawie, ale po co wydawać pieniądze, skoro można znaleźć egzemplarz bez wycieków wink.gif

Zawieszenie i układ kierowniczy - przy obecnym przebiegu 180 tysięcy km poza łącznikami stabilizatora przedniego (stukał prawy, wymieniłem oba), tuleją tylnego wahacza i amortyzatorami (stukało tłoczysko przedniego lewego, oba przednie były już trochę wytłuczone - komplet oryginalnych amorów - 4 sztuki oczywiście - z poduchami kosztował 1200 złotych brutto...) jest fabryka. Ceny części oryginalnych - sworzni, tulei, łączników itp. oscylują między 30 a 60 złotych/sztuka smile.gif

Ze strony silnika i skrzyni oraz napędów nie miałem żadnego "żartu" - generalnie auto typu "tankować i jeździć". Nie wolno oczywiście zapominać o konieczności wymiany oleju w napędzie - koszt minimalny - w granicach 50 złotych za olej (wchodzi ciut ponad litr do przekładni kątowej, ciut poniżej litra do tylnego mostu). W przypadku skrzyni automatycznej warto zrobić wymianę oleju stosując oryginalny płyn, ewentualnie zamiennik - ze świadomością faktu, iż nie jest to "zwykły" olej do skrzyń automatycznych. Koszt serwisu olejowego skrzyni - od 350 do 650 złotych w zależności od producenta oleju i warsztatu.

Serwis skrzyni automatycznej przeprowadza się co 90 tysięcy km, podobne przebiegi są przewidziane w przypadku napędów. Silnik - 10 tysięcy km.

Design auta jest taki, jaki jest - jednym się podoba, innych odrzuca wink.gif, środek pachnie początkiem wieku, niemniej jednak wszystko jest poukładane sensownie.

Chyba wszystkie egzemplarze są stosunkowo dobrze wyposażone, we wszystkich jest elekryka 4 szyb + elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka, 2 poduszki, ABS, oczywiście wspomaganie kierownicy i klimatyzacja (w najtańszych manualna, w całkiem budżetowych - najczęściej przerabianych z vanów klimy może nie być). W lepszych wersjach są 4 poduszki, napęd na 4 koła (również spotyka się dość często LSD w tylnym moście), klimatyzacja automatyczna, ciemne tylne szyby, skórzana tapicerka (często z podgrzewanymi przednimi fotelami - poza autami kierowanymi na rynki południowe), szyberdach i większe hamulce + koła 16" w miejsce 15" stosowanych w najtańszych wersjach. Wersje "na północ" mają czasem podgrzewanie przedniej szyby - tzn. strefy "lądowania" wycieraczek ok.gif

Wersje przed liftem (zmiany po liftingu: na zewnątrz inny tylny zderzak i lampy, inny wzór felg aluminiowych, wewnątrz przeprojektowana minimalnie konsola środkowa i zegary) mają stały napęd na 4 koła (często z LSD), po lifcie jest już napęd z tyłem dołączanym elektronicznie. Zaletą rozwiązania po lifcie jest ciut niższe spalanie, wadą nieco mniej przewidywalne zachowanie samochodu w zakrętach na śliskiej nawierzchni. Ze względu na napęd szukałem samochodu przed liftem i jestem bardzo zadowolony (samochód służy też do pracy i wjechanie nim w lekki teren nie powoduje palpitacji serca).

Cenowo nie wiem nawet jak kształtuje się obecnie sytuacja. Swój egzemplarz kupiłem ponad 2 lata temu (w lutym miną 3 lata) i jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Jest na AK kilku użytkowników Santa Fe SM (to symbol pierwszej generacji), więc zapewne coś jeszcze dopiszą ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

model 2005, 2.0 crdi, 4x4, manual, w fajnym stanie z dodatkow ma szyber i jest w czarnym kolorze... Miejmy nadzieje ze dobrze sie bedzie jezdzilo Tacie..

Napisano

> Bolączki - w przypadku silników CRDi "lubi" cieknąć filtr oleju - sprawa łatwa do ogarnięcia -

> można dobrać oringi, rozwiązanie "fabryczne" to wymiana chłodnicy oleju wraz z całym korpusem

> filtra - czyli koszt około 2 kPLN

Znasz może wymiary oringów które uszczelnią ten wyciek

Napisano

> Znasz może wymiary oringów które uszczelnią ten wyciek

Niestety nie - mechanik wyciągnął, kupił na wzór i zamontował. Niemniej jednak można zastosować też i inne rozwiązania - np. uszczelkę z płynnej gumy (oferowano mi to w jednym warsztacie) - za formę służą elementy, które mają zostać uszczelnione, naddatek gumy się usuwa.

Napisano

> model 2005, 2.0 crdi, 4x4, manual, w fajnym stanie z dodatkow ma szyber i jest w czarnym kolorze...

> Miejmy nadzieje ze dobrze sie bedzie jezdzilo Tacie..

Gratulacje claps.gif

Napisano
  • Autor

Sie okaze grinser006.gif

Narazie jest zadowolony, choc pakiet startowy w postaci opon, zmiany olejow troszke go kosztowal zlosnik.gif

Napisano

> Sie okaze

Jeżeli wad ukrytych nie ma - będzie zadowolony ok.gif

> Narazie jest zadowolony, choc pakiet startowy w postaci opon, zmiany olejow troszke go kosztowal

Warto wydać pieniądze na początku i mieć święty spokój przez jakiś czas ok.gif

Napisano
  • Autor

Na chwile obecna raczej nic nie widac, auto zrobilo na kolach przeszlo 400km w drodze od handlarza i nic sie nie popsulo grinser006.gif teraz radosnie sobie jezdzi po miescie wink.gif

Napisano

> Na chwile obecna raczej nic nie widac, auto zrobilo na kolach przeszlo 400km w drodze od handlarza

Będzie żyło smile.gif

> i nic sie nie popsulo teraz radosnie sobie jezdzi po miescie

Słusznie - to jedno z najlepszych miejskich aut, jakimi jeździłem ok.gif

Napisano
  • Autor

motor podczas jazdy rozkrecil sie do wysokich obrotow, zostal zduszony wysokim biegiem i przestal odpalac....

Cos czuje ze bedzie bolalo sick.gif

Napisano

> motor podczas jazdy rozkrecil sie do wysokich obrotow, zostal zduszony wysokim biegiem i przestal

> odpalac....

> Cos czuje ze bedzie bolalo

sprężarka pusciła olej do dolotu ?

Napisano

> motor podczas jazdy rozkrecil sie do wysokich obrotow, zostal zduszony wysokim biegiem i przestal odpalac....

Niestety pachnie turbosprężarką...

> Cos czuje ze bedzie bolalo

Zaboli frown.gif Pierwszy przypadek o którym słyszałem...

Jaki przebieg ma to auto?

Napisano
  • Autor

w teorii 133 tysiace, w sumie to nawet na tyle stara sie wygladac, wiec ciezko powiedziec czy i ew. o ile bylo krecone :/

Napisano
  • Autor

287359912-1458892_646314048752508_2091307783_n.jpg

Jak widac, 1 koncowka sie spalila, wtryski jutro trafia na stol i zobaczymy jak wyglada reszta. Jeden napewno do regeneracji. Potem proba odpalenia sick.gif

post-19828-14352522536068_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

4 wtryski zregenerowane, pompa rowniez...

do tego swiece zarowe do wymiany, juz czekaja zlosnik.gif

Miejmy nadzieje ze to koniec problemow...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Swieczki wymienione...

Ojciec cos narzeka ze w trasie przy spokojnej jezdzie pokazalo 4.5l/100km a w miescie ten wynik oscyluje w granicach ~12l/100km, z tym ze w miescie odcinki niestety naprawde krotkie...

Napisano

> Swieczki wymienione...

> Ojciec cos narzeka ze w trasie przy spokojnej jezdzie pokazalo 4.5l/100km a w miescie ten wynik oscyluje w granicach ~12l/100km, z tym ze w miescie odcinki niestety naprawde krotkie...

No to wszystko w normie - poza tymi 4,5 l/100km wink.gif Moja żona jadąc tak, że usnęli nawet poborcy opłat na wjeździe na autostradę zeszła do realnego średniego ciut poniżej 7 l/100km (tyle, że u mnie AWD i ASB, więc może litr odjąć - chociaż przy ASB i jeździe ze stałą prędkością różnicy takiej nie będzie...). U mnie spalanie średnie oscyluje wokół 10 litrów (jak już pisałem) i w sumie dobrze mi z tym wink.gif