Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zimnyym silnikiem 1.4 Brava LPG

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych kolegow i kolezanki smile.gif

Mam mały albo duzy problem z moja bravka, a mianowicie jak silnik jest zimny to wystepuja klopoty z odpaleniem go. Czasami jest tak ze zalapie ale jak zaraz zgasnie to bez duzej dawki gazu (pedal gazu w podloge) i dlugiego krecenia rozrusznikiem nie da sie go uruchomic.

Natomiast jak sie delikatnie zagrzeje wszystko jest ok. Bylem u gazownikow i wszystko jest ok, wymienione swiece i przewody WN.

Co to moze byc????? Ktos mial cos podobnego?????

Z gory dzieki za pomoc

Napisano

Może to wina rozrusznika i należałoby go wymienić na nowy? Kiedyś też miałem kłopoty z odpalaniem mojej bravki, ale po wymianie rozrusznika wszystko jest już ok.

Napisano

Może go zalewa. Przed końcem jazdy przełącz na benzyne i zatrzymaj auto. Odpal na benzynie i zobaczysz.

Napisano

Mam to samo, załatwiłem już akumulator tej zimy ze 6 razy, aż do wczoraj. Takie same objawy, odpalał po nocy bez problemu i po około 10-15 sekundach zaczynało go szrpać i jeżeli nie udało mi się go utzymać na obrotach to kaput. Jak już zgaśnie to trzeba kręcić rozrusznikiem z 10 sekund albo lepiej żeby odpalił, noga oczywiście na gazie i albo złapie albo zajeżdżam akumulator. Dzisiaj rano się wkurzyłem, nie zgazł ale mało brakowało i odwiozłem go po pracy do serwisu fiata. Powiedziałem co i jak i żeby sprawdzili jutro rano, bo dzieje się to tylko na zimnym silniku po dłuższym postoju 6-8 godzin. Jutro ma być diagnoza po 14:00. Dam znać jak dojdą co to może być.

Napisano

Witka ok.gif

A jak już odpali to czy na ssaniu chodzi równo czy może jest wrażenie jakby nie palił na wszystkie cylindry?? - Może to hydraulika się wykłada hmm.gif... kiedy był zmieniany olej i jaki jest zalany?? - za dużo też go nie może być bo te silniczki niestety tego nie lubią.

pozdr 20.GIF

Napisano

> Natomiast jak sie delikatnie zagrzeje wszystko jest ok. Bylem u

> gazownikow i wszystko jest ok, wymienione swiece i przewody WN.

> Co to moze byc????? Ktos mial cos podobnego?????

Witam...

Mialem IDENTYCZNA sytuacje, z tym ze...im zimniej na dworze, tym problem czesciej wystepowal. Podjechalem do gazownika, podlaczyl go do komputera, cos tam poregulowal no i...od tej pory tylko raz taki numer mi wykrecil, gdy byly takie duuuze mrozy. Moze trzeba mieszanke wzbogacic?

Napisano

No i bravolot dalej stoi w serwisie, rano zrobił panom mechanikom psikusa i odpalił jak zwykle i jak zwykle udławiło go i mieli problemy z odpaleniem. Rozebrali wtrysk i znaleźli wewnątrz kawałek odłamanego plastiku, prawdopodobnie z obudowy filtra lub tej pokrywy wtrysku, ale powiedzieli że jednak dalej nie jest do końca dobrze, coś im jeszcze nie pasuje. Prosili żeby zostawić maszyne jeszcze do jutra żeby rano zobaczyć czy będzie szarpało po nocce. Jutro opiszę co stwierdzono.

Napisano

> No i bravolot dalej stoi w serwisie, rano zrobił panom mechanikom

> psikusa i odpalił jak zwykle i jak zwykle udławiło go i mieli

> problemy z odpaleniem. Rozebrali wtrysk i znaleźli wewnątrz

> kawałek odłamanego plastiku, prawdopodobnie z obudowy filtra lub

Ale zaraz, gdzie ten plastyk znaleźli ??

To jest przecież jednopunkt, więc gdzie ten plastyk utknął ??

Napisano
  • Autor

> Witka

> A jak już odpali to czy na ssaniu chodzi równo czy może jest

> wrażenie jakby nie palił na wszystkie cylindry?? - Może to

> hydraulika się wykłada ... kiedy był zmieniany olej i jaki jest

> zalany?? - za dużo też go nie może być bo te silniczki niestety

> tego nie lubią.

> pozdr

Własnie jak odpali to na ssaniu chodzi rowno, pod warunkiem ze nie zgasnie frown.gif dobiero jak sie nagrzeje to tak jakby troche plywal.... olej jest ok

Napisano
  • Autor

> Mam to samo, załatwiłem już akumulator tej zimy ze 6 razy, aż do

> wczoraj. Takie same objawy, odpalał po nocy bez problemu i po

> około 10-15 sekundach zaczynało go szrpać i jeżeli nie udało mi

> się go utzymać na obrotach to kaput. Jak już zgaśnie to trzeba

> kręcić rozrusznikiem z 10 sekund albo lepiej żeby odpalił, noga

> oczywiście na gazie i albo złapie albo zajeżdżam akumulator.

> Dzisiaj rano się wkurzyłem, nie zgazł ale mało brakowało i

> odwiozłem go po pracy do serwisu fiata. Powiedziałem co i jak i

> żeby sprawdzili jutro rano, bo dzieje się to tylko na zimnym

> silniku po dłuższym postoju 6-8 godzin. Jutro ma być diagnoza po

> 14:00. Dam znać jak dojdą co to może być.

Ja jeszcze wymienilem cale paliwko w zbiorniku na nowe i dolalem preparat do usuniecia wody czy jak to tam sie nazywa. Skutek z rana dzis bylo ok - zobaczymy wieczorem i jutro rano.....

acha jeszcze przeczyscilem wszystko co moglem kolo silnika styki, silniczek krokowy, czujnik temp .... smile.gif oj duzo pracy bylo duzo..... a ciekawe jakie efekty beda

Napisano

> Ale zaraz, gdzie ten plastyk znaleźli ??

> To jest przecież jednopunkt, więc gdzie ten plastyk utknął ??

Właśnie gdzieś utknął w moim jednoponkcie, ja tam nie zaglądałem to dlatego go nie widziałem, mógł wtedy zalewać zbyt dużą ilością powietrza. Auto dzisiaj odebrane z diagnozą taką że rano znowu im zgasł w serwisie i wzieli się za układ paliwowy. Po podaniu większego siśnienia w przewody paliwowe auto odpaliło bez problemu. Dziagnoza ASO to wymiana pompy paliwa, wymiana paliwa w zbiorniku wymiana filtra paliwa i czyszczenie całego układu paliwowego, koszt z pompą około 400zeta. Zrezygnowałem z ich usługi, za samą pompkę powiedzieli coś koło 200zeta bez wymiany. Poradźcie która pompka z Allegro będzie dobra do mojego bravolota. Dzięki. Sam sobie potrafię to zrobić niż przepłacić w serwisie.

Napisano

Może najpierw wymień filtr paliwa i ew. paliwo w zbiorniku, a jak nadal będzie występował kłopot z odpaleniem silnika to dopiero zastanowiłbym się nad wymianą pompy paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.