Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

H i30 czerwiec 2012 - hamulce

Featured Replies

Napisano

Ile Wam wytrzymują klocki na przodzie? Ja miałem w tym tygodniu wymianę przy 78 tysiach. Podobno pierwsza od nowości. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Trochę mnie jednak zdziwiło, ze serwis również tarcze wymieniał gdyż podobno miały wymiar poniżej minimalnego ...

To standard w tych wynalazkach?

Napisano

Klocki po 60kkm - ale przy moim stylu jazdy uwazam za bardzo dobry wynik. Tarcze przednie po 80kkm zamienniki z ASO. I drugi raz po 10kkm!!! Tym razem sam kupilem i zamontowalem w FSO zeby dziadom nie dac zarobic. Zwichrowaly sie po 10kkm.

Napisano
  • Autor

> Klocki po 60kkm - ale przy moim stylu jazdy uwazam za bardzo dobry wynik. Tarcze przednie po 80kkm

> zamienniki z ASO. I drugi raz po 10kkm!!! Tym razem sam kupilem i zamontowalem w FSO zeby

> dziadom nie dac zarobic. Zwichrowaly sie po 10kkm.

Żona jeździ astra F która dobija do 3 setek i tarcze na 100% ma oryginalne

Chyba przestanę to NOWE auto na H porównywać do normalnych starszych aut i oczekiwań tym samym zachowań jak na normalne auta przystało ...

Te 78 tysi na klocki również uważam za rewelację ale ...

Najpierw serwis mówi mi, że to super wynik na klocki a kilka minut później daje info z tarczami i mówi, ze bardzo agresywnie jeżdżę. Jakoś mi się gryzą te informację ...

Napisano

> Żona jeździ astra F która dobija do 3 setek i tarcze na 100% ma oryginalne

Jak zahamuje pare razy ze 180 to 80 to tez po 60kkm zmieni albo szybciej zlosnik.gif

> Chyba przestanę to NOWE auto na H porównywać do normalnych starszych aut i oczekiwań tym samym

> zachowań jak na normalne auta przystało ...

Poprzednia generacja i30/ceed to zwykle tanei wozidla i tak je trzeba traktowac. Porownywac bardziej do daci niz do renault. O automatycznej klimatyzacji, ktora de facto jest manualna to juz mi sie nie chce pisac. grinser006.gif

> Te 78 tysi na klocki również uważam za rewelację ale ...

> Najpierw serwis mówi mi, że to super wynik na klocki a kilka minut później daje info z tarczami i

> mówi, ze bardzo agresywnie jeżdżę. Jakoś mi się gryzą te informację ...

Roznie bywa ja szybko tarcze niszcze ale znam ludzi co powyzej 100kkm na tarczach przejezdzaja.

Napisano

> Ile Wam wytrzymują klocki na przodzie? Ja miałem w tym tygodniu wymianę przy 78 tysiach. Podobno

> pierwsza od nowości. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Trochę mnie jednak zdziwiło, ze serwis

> również tarcze wymieniał gdyż podobno miały wymiar poniżej minimalnego ...

> To standard w tych wynalazkach?

Tak to bywa, moja kijanka straciła fabryczne klocki przy około 80kkm, drugie po następnych 50kkm i wtedy zmieniłem też wszystkie tarcze, bo babrać się 2 razy ze zdejmowaniem nie ma sensu, a przednie już zaczęły powoli bić; pomiary suwmiarką pokazały, że też długo nie pociągną.

Chodzi o to, że na oko grubość tarcz może być okej ale pamiętać trzeba, że specyfikacja producenta mówi :

Tył - Grubosc tarczy [mm]: 10, Minimalna grubosc [mm]: 8,4

Przód - odpowiednio 26 i 24,4mm

ps. w Corolli E12 jest jeszcze gorzej, wszystko fabryczne padło ponożej 50kkm clown.gif

Napisano
  • Autor

wobec tego w tym aucie chyba już mnie nie zdziwi ...

no chyba, ze pewnego dnia serwisant powie:

"Panie Piotrku, ale dlaczego w 2 cylindrze nie ma Pan włożonego tłoku?" lub podobna drobnostka wink.gif

Napisano

A czego wy się spodziewacie po ASO - bo chyba nie rzetelnych ocen stanu auta. Jak Ci wmówią, ze tarcze też trzeba wymienić to mają kilka stówek zysku dodatkowo. Ja w ASO to tylko przeglądy gwarancyjne robię. Resztę wymieniam u zaufanego mechanika, który oceni stan zakwalifikowanych przez ASO części do wymiany w sposób racjonalny.

Jak ostatnio robiłem przegląd to dostałem info, że pasek klinowy z napinaczem i rolką są w bardzo kiepskim stanie - łączny koszt w ASO to o.k. 800-900 zł z robocizną. Kupiłem firmowy pasek Conti i pojechałem do znajomego mechanika - wymiana 20 zł i diagnoza, że rolka i napinacz są o.k. a pasek też by jeszcze śmiało pojeździł zlosnik2.gif

Tak właśnie wygląda rzeczywistość w ASO i ich "marketing" i wciskanie nam ciemnoty.

> Żona jeździ astra F która dobija do 3 setek i tarcze na 100% ma oryginalne

> Chyba przestanę to NOWE auto na H porównywać do normalnych starszych aut i oczekiwań tym samym

> zachowań jak na normalne auta przystało ...

> Te 78 tysi na klocki również uważam za rewelację ale ...

> Najpierw serwis mówi mi, że to super wynik na klocki a kilka minut później daje info z tarczami i

> mówi, ze bardzo agresywnie jeżdżę. Jakoś mi się gryzą te informację ...

Napisano

> A czego wy się spodziewacie po ASO - bo chyba nie rzetelnych ocen stanu auta. Jak Ci wmówią, ze

> tarcze też trzeba wymienić to mają kilka stówek zysku dodatkowo. Ja w ASO to tylko przeglądy

> gwarancyjne robię. Resztę wymieniam u zaufanego mechanika, który oceni stan zakwalifikowanych

> przez ASO części do wymiany w sposób racjonalny.

> Jak ostatnio robiłem przegląd to dostałem info, że pasek klinowy z napinaczem i rolką są w bardzo

> kiepskim stanie - łączny koszt w ASO to o.k. 800-900 zł z robocizną. Kupiłem firmowy pasek

> Conti i pojechałem do znajomego mechanika - wymiana 20 zł i diagnoza, że rolka i napinacz są

> o.k. a pasek też by jeszcze śmiało pojeździł

> Tak właśnie wygląda rzeczywistość w ASO i ich "marketing" i wciskanie nam ciemnoty.

> > mówi, ze bardzo agresywnie jeżdżę. Jakoś mi się gryzą te informację ...

Teraz możesz się śmiać i oby tak dalej ok.gif

Ale jak nie będziesz miał szczęścia i taki napinacz ci strzeli, to "znajomy mechanik" się wypnie. Masz chociać paragon na te 20pln na wymianę paska? Nawet jak masz to i tak niewiele da, bo powie, że przecież wymiana była ok. Napinacz strzelił tak po prostu, albo pasek był zły, albo albo... I remontuj sobie silnik za kilka tys. pln.

A jak zrobisz to w ASO za te 800 pln, kompleksowo na ich częściach i coś się sypnie, to nie bedą mieli wyjścia, tylko potem będą musieli Ci naprawić. Ja już się kilka razy przekonałem, że bycie za bardzo oszczędnym potem za dużo kosztuje hehe.gif

Jeżeli uważasz, że wymyślam, to poproś "znajomego mechanika" o opinię na piśmie, że napinacz i rolka jest ok i daje Ci gwarancję na najbliższy rok zlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli uważasz, że wymyślam, to poproś "znajomego mechanika" o opinię na piśmie, że napinacz i

> rolka jest ok i daje Ci gwarancję na najbliższy rok

Z rozrzadem masz racje. Nie ma co dziadowac poniewaz ewentualna naprawa bedzie kosztowala majatek. W przypadku roboty w ASO beda musieli naprawic i tyle. Jednak np wymiana filtra paliwa za 80zl czy filtra powietrza za 120zl to jednak jak samemu sie nie chce to Heniek zrobi taniej. To samo z hamulcami. Choc tu tez moze pojawic sie problem. grinser006.gif

Napisano

> Z rozrzadem masz racje. Nie ma co dziadowac poniewaz ewentualna naprawa bedzie kosztowala majatek.

> W przypadku roboty w ASO beda musieli naprawic i tyle. Jednak np wymiana filtra paliwa za 80zl

> czy filtra powietrza za 120zl to jednak jak samemu sie nie chce to Heniek zrobi taniej. To

> samo z hamulcami. Choc tu tez moze pojawic sie problem.

ja nie generalizuję, że tylko ASO. Może być jakikolwiek inny porządny serwis. Obstawiam, że koszt zrobienia rozrządu w normalnym serwisie, na ich częściach, z fakturą będzie 20-30% mniejszy niż te 800-900pln w ASO. A może nawet i to nie.

Bo poza samą pracą płacisz za gwarancję naprawy i serwis musi to mieć wliczone. "znajomy mechanik", który zrobi "za flaszkę" albo za 20pln i oceni "Panie, jest git, po co ruszać i płacić złodziejom" nie odpowiada za nic

Napisano

> Ale jak nie będziesz miał szczęścia i taki napinacz ci strzeli, to "znajomy mechanik" się wypnie.

True

> A jak zrobisz to w ASO za te 800 pln, kompleksowo na ich częściach i coś się sypnie, to nie bedą

> mieli wyjścia, tylko potem będą musieli Ci naprawić.

Tylko, że jak zaczniemy na spokojnie o tym myśleć to opcja ASO wcale nie jest taka piękna.

1: Wywala ci w kosmos pasek i mieli silnik na 2gim krańcu Polski. Co robisz?

1.a)Nawet jak laweta z TU przyjedzie to do twojego ASO cię nie zawiezie. Tylko do najbliższego. I co 1kpln na dzień dobry wyskoczysz bo masz gwarancje w ASO? Załóżmy, że tak. Załóżmy,że sprytne misie jesteśmy i dogadamy się z laweciarzem do najbliższego ASO tej samej sieci od miejsca awarii. Załóżmy 1kpln dojazd.

1.b Idziesz i mówisz,że koledzy z ASO w twoim mieście dali ciałą i tu jest gwarancja. Jakie szansa że wezmą na klatę ? Niby duża ale.... wiesz.. różnie bywa

2. Rozrząd za 800pln powiadasz... Za taką kwotę nawet bym nie klikał przycisku edycji nowego posta i się nei produkował tutaj.

W dniu sprzedaży mojego JTD Bravolota pojechaliśmy do Warszawskiego ASO z przyszłym właścicielem na diagnozę itp...

Padło pytanie o rozrząd. Pan z ASO wymienił zadziwijąco długą listę części (już nei pamiętam) i padła kwota powyżej 2kpln. icon_eek.gif Myślałem,że się przesłyszałem. Chyba ich pogięło. Nie mój cyrk nie moje małpki tylko przyszłego włąsciciela.

I jak tak pokalkulujesz wszystko to tą gwarę na rozrząd to ASO sobie może wsadzić bo to w sumie takie ąę NIE JEST. Wg mojej subiektywnej oceny.

3. Nie czytałem takiej umowy gwarancyjnej, co ona dokładnie obejmuje? Rolki i pasek? A co ze zmielonymi bebechami silnika? Nawet jeśli uznają to nie od razu i masz duże szanse na rzeczoznawcę i kłocenie się z ASO a czas leci.... i jeszcze za parking jak chcą cię uwalić to potrafię cię skasować.

Może i ja jestem czarnowidz ale jak płacę to chcę mieć PEWNOŚĆ jak wygląda postępowanie reklamacyjne i co mam BEZ PROBLEMU od ręki naprawione.

Dobranoc.

palacz.gif

EDYTA: znalazłem nawet mój wątek na ten temat kliku Jak widać nie ma pełnej zgody w tym temacie....

Napisano

I po co te emocje - wystarczy czytać ze zrozumieniem devil.gif Przecież ja nie piszę o rozrządzie (którego również bym nie wymieniał w ASO ale na pewno wraz z rolką i napinaczem) tylko o pasku alternatora. A zerwanie lub zmielenie itp. przez uszkodzony napinacz wiąże się z przymusowym postojem ale nie z uszkodzonym silnikiem.

> Teraz możesz się śmiać i oby tak dalej

> Ale jak nie będziesz miał szczęścia i taki napinacz ci strzeli, to "znajomy mechanik" się wypnie.

> Masz chociać paragon na te 20pln na wymianę paska? Nawet jak masz to i tak niewiele da, bo

> powie, że przecież wymiana była ok. Napinacz strzelił tak po prostu, albo pasek był zły, albo

> albo... I remontuj sobie silnik za kilka tys. pln.

> A jak zrobisz to w ASO za te 800 pln, kompleksowo na ich częściach i coś się sypnie, to nie bedą

> mieli wyjścia, tylko potem będą musieli Ci naprawić. Ja już się kilka razy przekonałem, że

> bycie za bardzo oszczędnym potem za dużo kosztuje

> Jeżeli uważasz, że wymyślam, to poproś "znajomego mechanika" o opinię na piśmie, że napinacz i

> rolka jest ok i daje Ci gwarancję na najbliższy rok

Napisano

Tak jak napisałem wyżej - chodzi o pasek alternatora w 1.6 Crdi a nie rozrząd clown.gif

> ja nie generalizuję, że tylko ASO. Może być jakikolwiek inny porządny serwis. Obstawiam, że koszt

> zrobienia rozrządu w normalnym serwisie, na ich częściach, z fakturą będzie 20-30% mniejszy

> niż te 800-900pln w ASO. A może nawet i to nie.

> Bo poza samą pracą płacisz za gwarancję naprawy i serwis musi to mieć wliczone. "znajomy mechanik",

> który zrobi "za flaszkę" albo za 20pln i oceni "Panie, jest git, po co ruszać i płacić

> złodziejom" nie odpowiada za nic

Napisano

takie ceny tylko świadczą o tym, że trzeba zmienić serwis. W ASO Fiata w zeszłym roku robiłem rozrząd kompletny z pompą wody, nowym płynem chłodniczym, wszystkimi częściami z ASO za mniej niż 1 tys. pln. To jest imho normalna, uczciwa cena za taką usługę.

Napisano

> I po co te emocje - wystarczy czytać ze zrozumieniem

ależ ja jestem spokojny. zlosnik.gif I na spokojnie przeczytałem kolejny raz Twój post i faktycznie: nie piszesz o rozrządzie hehe.gif

Ale to nic nie zmienia: mechanik, który Ci na słowo powie że jest git za nic nie odpowiada. Ufaj tylko takim, którzy Ci dają papier, na to co robią i mówią zlosnik.gif