Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai I30 II Opinie

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów z sąsiedniego kącika, poszukuję opinii o silniku 1.6 CRDi (128KM) w i30 generacji II noszę się z zamianą dupko wozu 893goodvibes.gif na wiosnę. Mam okazję jeździć i30 gen I z silnikiem 1.6 MPI i przeraża mnie jego brak mocy w dolnym zakresie obrotów. Oczywiste jest że Dieslu będzie inaczej.

Podzielcie się opiniami, kosztami napraw itp

z góry dzięki 20.GIF

Napisano

jako użytkownik obu proponuję zastanowić się nad CEED'em - lepiej jeździ wink.gif

Napisano

> Witam kolegów z sąsiedniego kącika, poszukuję opinii o silniku 1.6 CRDi (128KM) w i30 generacji

> II noszę się z zamianą dupko wozu na wiosnę. Mam okazję jeździć i30 gen I z silnikiem 1.6

> MPI i przeraża mnie jego brak mocy w dolnym zakresie obrotów. Oczywiste jest że Dieslu będzie

> inaczej.

> Podzielcie się opiniami, kosztami napraw itp

> z góry dzięki

Lepiej dopracowane od I generacji. Co do silnika to jest U2 czyli juz nie VM motorii tylko koreance sami przy nim grzebali. Na krotkie odcinki zapomnij o dieselu, DPF mowi pa pa.

Co do dynamiki to srogo sie zawiedziesz. Auto ma bardzo dziwnie zestopniowana skrzynie biegow (nastawiona jest na oszczednosc nie na dynamike).

To nadal jest tanie wozidlo a cena jest z kosmosu, na 15tkach srednio sie prowadzi a 16tki z koleji sa w lepszych wersjach, ktore sa dosc drogie.

Ostrzegam tez przed KIA i jej gwarancja, ktora de facto jest max na 2 lata - obecnie chyba najgorsza na rynku. Przeczytaj dokladnie warunki hyundaia.

Osobiscie przejechalbym sie Focusem 1.0T oraz Cruzem 1.4T - ten ostatni bedzie tanszy i lepiej wyposazony.

Napisano
  • Autor

Co do DPFa to czytałem raczej robię długie dystanse.

Co do kółek ciężko stwierdzić co tam będzie pakiet Comfort + Opcja urodzinowego pakietu Styl (felgi aluminiowe + tylny czujnik parkowania)

Obstawiałem na wersję z najmocniejszym Dieslem bodajże 128 KM liczyłem że osiągi będą chodź trochę zbliżone do mojego Stilo 1.9 JTD.

Co do skrzyni to tam już chyba ładują 6 biegówki ?

Napisano

> Co do DPFa to czytałem raczej robię długie dystanse.

No to problem z glowy - teoretycznie, bo potrafi sie dziad co 200km wypalac.

> Co do kółek ciężko stwierdzić co tam będzie pakiet Comfort + Opcja urodzinowego pakietu Styl (felgi

> aluminiowe + tylny czujnik parkowania)

Oby byly 16tki.

> Obstawiałem na wersję z najmocniejszym Dieslem bodajże 128 KM liczyłem że osiągi będą chodź trochę

> zbliżone do mojego Stilo 1.9 JTD.

> Co do skrzyni to tam już chyba ładują 6 biegówki ?

6 biegowa. Ja w swoim 115KM mam 5b i jedzie jak wsciekly w porownaniu do tego nowego.

Prosty przyklad 80km/h 6 bieg gaz w podloge nic... 5bieg nic... 4 dopiero jedzie. Generalnie to bardzo oszczedne bydle i tak wlasnie zostala zestopniowana skrzynia. W praktyce jest to dosc uciazliwe i nie daje frajdy z jazdy. Ale przejedz sie i sam ocen. Plus za wyciszenie, jest na prawde cicho.

Napisano

> No to problem z glowy - teoretycznie, bo potrafi sie dziad co 200km wypalac.

> Oby byly 16tki.

> 6 biegowa. Ja w swoim 115KM mam 5b i jedzie jak wsciekly w porownaniu do tego nowego.

> Prosty przyklad 80km/h 6 bieg gaz w podloge nic... 5bieg nic... 4 dopiero jedzie.

dżisys - a czego się można spodziewać gdy tam turbo jeszcze nie dmucha jak trzeba? wkręcisz powyżej 1700obr to jedzie, a i dwumas dłużej pożyje.

Napisano
  • Autor

> uciazliwe i nie daje frajdy z jazdy. Ale przejedz sie i sam ocen. Plus za wyciszenie, jest na

> prawde cicho.

Do Frajdy mam Seicento claps.gif

To ma służyć na weekendowe wypady w góry czy na wyjazdy na Urlop hen hen skromny.gif

A orientujecie się jak ASO Hyundaia sprawdza na przeglądach gwarancyjnych, myślę po jakiś 5 kkm zrobić Wirusa żeby trochę NM wzrosło ale nie wiem jak się to ma do ASO pewno Update ECU wykasuje mapę i trzeba wgrać od nowa ale czy się czepiają panic.gif

Napisano

> dżisys - a czego się można spodziewać gdy tam turbo jeszcze nie dmucha jak trzeba? wkręcisz powyżej

> 1700obr to jedzie, a i dwumas dłużej pożyje.

JA nie mam dwumasu widac da sie.

Napisano

> A orientujecie się jak ASO Hyundaia sprawdza na przeglądach gwarancyjnych, myślę po jakiś 5 kkm

> zrobić Wirusa żeby trochę NM wzrosło ale nie wiem jak się to ma do ASO pewno Update ECU

> wykasuje mapę i trzeba wgrać od nowa ale czy się czepiają

W KIA podlaczaja kompa. Nie wiem czy sa w stanie wykryc ale przyjdzie info z cetrali to bez pytania wgrywaja update softu. Lepiej jakis dokladany dynks i przed wizyta w ASO zdemontowac.

Napisano
  • Autor

> W KIA podlaczaja kompa. Nie wiem czy sa w stanie wykryc ale przyjdzie info z cetrali to bez pytania

> wgrywaja update softu. Lepiej jakis dokladany dynks i przed wizyta w ASO zdemontowac.

Hmm kasować i wgrywać co roku w sumie nie ma źle bo Firmie gdzie robiłem już Softy to wgrywają i kasują za Free. Śladu to chyba nie zostawia spineyes.gif