Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długi post...

Featured Replies

Napisano

Witam Kącikowiczów

Ostatnio wokół B R A V O S I A było troszkę szumu 893goodvibes.gif

Zacznę od początku...najpierw zebrały się nad nim czarne chmury...znaczy się przyszła do głowy myśl...czas się z nim pożegnać...sprzedać... uzbroj_zlo.gif

Przybyło kilku chętnych...jedni mniej inni bardziej zorientowani w temacie...ale...

Po dokładniejszym rekonesansie giełdowo-cenowym ( i uwzględnieniu paru rzeczy, które wymagały nakładu finansowego i pracy renowacyjnej) doszedłem do wniosku, że za marne pieniądze go nie oddam nono.gif, bo po pierwsze szkoda go oddawać serduszka.gif, a po drugie ile będzie trzeba dołożyć, żeby kupić coś na prawdę młodszego...Nastał czas poszukiwań...odpowiedniego fachowca (panom z ASO i ich cennikowi mówię N I E tuk.gif) rozwiązań, części, pomysłów...gotówki!

Znalazłem fachowca, który zbadał pacjenta...mówi serce.gif bardzo chore...zastawka może nie pomóc...regeneracja może okazać się nieopłacalna...zaproponował dawcę organu. Szeroko zakrojone poszukiwania wyłoniły dawcę. Okazał się on być z grupa zgodną...1.6 16V a nazywał się SIENA, ale przy bliższych oględzinach okazało się...ze na przeszczep jeszcze trzeba poczekać...znaleźć lepszego dawcę, ze sprawniejszym organem... Na razie czekam... food.gif

Przemyślenia związane z pozostaniem bolida w moich rękach skłoniły mnie do przywrócenia w nim stanu pierwotnego....Jako, że znalazło się parę elementów z objawami ostrej niewydolności...po ich zdiagnozowaniu zaczął się proces leczenia...bądź też uzdrawiania, jak to znachorzy mówią.

Na pierwszy ogień poszło światło przeciwmgielne. Wiadomo było tak na 95%, że przyczyną jego niedomagań jest listwa (tak, ta magiczna listwa z 3 przyciskami) Pojawił się Znachor* i mówi...przeprowadzę seans uzdrawiający, może pomoże? Znachor zabrał listwę do domu...tak ją uzdrowił, że przeciwmgielne działa, wszystko się na niej świeci i ogólnie wróciło do normy ok.gif

Kolejna bolączką był brak klaksonu. Do tej pory jak ktoś niefortunnie wjechał przede mnie to zostało mi tylko zacisnąć zęby, ugryźć się w język, porozumiewawczo mrugnąć długimi...i tyle!

Sprawa okazała się być nieco bardziej skomplikowana...potrzebny był przeszczep. Koszt tego plastiku 274015008-IMG_28141.jpg

w ASO 380 zł a wiązki przewodów 120...ja zakupiłem za 80 zł ( a gdybym inną nieco niższą kwotę podał, też by się udało). Dawcą okazało się Bravo, które ktoś niefrasobliwie stiuningował i pozbawił go całego przodu, a potrzebnym organem była spirala pod kierownicę (nie mylić z innymi stosowanymi spiralami zakrecony.gif). Wymiana odbyła się przy pomocy wspomnianego Znachora* (mój warsztat jest dość ubogi, podobnie jak umiejętności manualno-elektryczno-mechaniczne, ale chętnie się uczę!!! wink.gif - Znachor użyczył klucza nasadowego do odkręcenia kiery, a jako, że powstały wątpliwości jak to się tam ma wpasować...to przy okazji rozkręciliśmy jego kierę ok.gifwszystko zaczęło pasować, zmontowaliśmy i klakson welcome back!!!! brawo.gif

Następne w kolejności okazały się podnośniki szyb...jakoś ciemność w nich nastała. Wspomniany Znachor*, zajął się sprawą...i jasność powróciła ok.gif(na wiosnę...czytaj cieplejsze dni i stan śniegu poniżej 50 cm na parkingu pozostaje jeszcze przeczyszczenie i przesmarowanie prowadnic i założenie podgrzewaczy na lusterka i będzie miód - malina)

Skoro już o jasności mowa, to pomyślałem sobie, skoro auto zostaje to niech będzie bezpieczniejsze wink.gifno i niech lepiej wygląda. Dostało mu się...soczewki z żarówkami Philips Blue Vision, ale o tym było już tutaj...

Proces montażu przebiegał sprawnie...tutaj swoja pomocną dłoń oprócz Znachora, okazał Don** który zakupił odpowiednie oprawki wraz z żarówkami świateł pozycyjnych i wtyczki do nich, a następnie przesłał wszystko bardzo szybko i sprawnie do mnie bow.gif

W ram(K)ach oznakowania bolidu pojawiły się pod tablicami znane elementy...w kolorze nie jajecznym cfaniaczek.gif co również widać w powyższym linku

W ramach regeneracji naskórka, została do pomalowania maska...ale to w niedalekiej przyszłości...pewnikiem podczas operacji lakierowania przypadkiem wink.gif) lakiernik dostanie ramkii do polakierowania i BRAVOŚ dostanie halogenki w zderzak...ale to powoli...

To chyba&...(na pewno) mój pierwszy tak obszerny post...obiecuję w najbliższym czasie tego nie powtarzać.

Znachor* wspomógł mnie jeszcze w paru innych sprawach (mniej lub bardziej zawansowanych jak np.: dosztukowanie haka do holowania auta, bo mój gdzieś zaginął niewiem.gif)

Kosztów na razie nie podsumowuję bo czekam na silnik..., ale...

- pomoc Znachora....bezcenna...

- współpraca Don`a ...bezcenna...

- za wszystko inne zapłaciłem...gotówką biglaugh.gif

Gratuluję...wszystkim, którzy dotrwali i doczytali ten post do końca...sobie, za to, że podjąłem się napisania go claps.gif

* Znachor - osoba posiadająca sprawczą moc uzdrawiającą wielu rzeczy świecących i elektrycznych. Czynnie przyczyniająca się do oznakowania braci Autokącikowej w ich kręgu znany jako K U C O L E K !!!

** Don - osoba, powszechnie znana - gazownik 1600 (choć na podwójnym GAZIE nie jeździ ). Służy radą i pomocą. W kręgach Autokącikowych znany jako P A T R E !!!

Napisano

teeeee humanista ..... jak ty pieknie piszesz .....

jakbys musiał w piatek ....to juz zdałes .... hehe.gif

bow.gif az łezka w oku mi sie zakreciła .... wink.gifbow.gif

Napisano
  • Autor

> teeeee humanista ..... jak ty pieknie piszesz .....

> jakbys musiał w piatek ....to juz zdałes ....

Na pewno będe musiał... crazy.gif

> az łezka w oku mi sie zakreciła ....

cfaniaczek.gif w niedzielę żeby ci się nie kręciła bo do 20.GIF wpadnie spineyes.gif

Napisano

> Witam Kącikowiczów

Ufff, doczytałem.

A nie myślałeś kiedyś o pisaniu powieści ?

Wniosek z lektury - decyzja o sprzedaży auta może się skomplikować , jeżeli sprawy finansowe przeważą.

Nieraz ( albo przeważnie) faktycznie sprzedaż jest nieopłacalna ekonomicznie i zmusza do dalszego eksploatowania .Przeważnie idzie to w parze z odremontowniem, usprawnieniem, stuningowaniem itd, ukochanego autka. I się jeździ dalej.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

> Ufff, doczytałem.

ok.gif

> A nie myślałeś kiedyś o pisaniu powieści ?

hmm.gif nie bardzo

> Wniosek z lektury - decyzja o sprzedaży auta może się skomplikować ,

> jeżeli sprawy finansowe przeważą.

sentyment...i myśl o oddaniu auta za niewspółmiernie niską cenę przeważyły...

Napisano

> sentyment...i myśl o oddaniu auta za niewspółmiernie niską cenę przeważyły...

w podpiętym wątku autko wygląda waytogo.gif

a co dokładnie jest z silnikiem? jaki przebieg?

bez klaksonu i otwierania szyb można przecież jeździć

Napisano
  • Autor

Teraz ok....?

Czekałem z postem aż mi silnik nowy wsadzą...ale że to się trochę przeciaga to go schreibnąłem... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> w podpiętym wątku autko wygląda

tak...mi też się pdoba.... wink.gif

> a co dokładnie jest z silnikiem? jaki przebieg?

dokładnie to koszt renowacji jest potencjalnie większy niz przekładki...

> bez klaksonu i otwierania szyb można przecież jeździć

pojeździj sobie bez klaksonu... zrozumiesz dlaczego jest nowa spirala....szybki się otwierają i zamykaja...przestały świecić guziczki...ale już jest ok.gif

Napisano

> Teraz ok....?

jakieś kwiaty i fajerwerki mogłybyć jeszcze palacz.gif

Napisano
  • Autor

> jakieś kwiaty i fajerwerki mogłybyć jeszcze

Normalnie nienasycony jesteś... cfaniaczek.gif

Napisano

wykladasz gdzies polonistyke, czy tak po prostu sie Tobie nudzilo? zakrecony.gif

czyli z tego wniosek, ze jak mam klakson to i mam spiralke sprawna, tak? bo niedlugo zakladam wypalona poduszke i tak z ciekawosci (na szczescie robia juz tez sensory do poduszek)

Napisano
  • Autor

> wykladasz gdzies polonistyke, czy tak po prostu sie Tobie nudzilo?

nic nie wykładam...ale władanie jezykiem nigdy nie stanowiło problemu... wink.gif

> czyli z tego wniosek, ze jak mam klakson to i mam spiralke sprawna,

> tak?

zasadniczo tak...bo klakson jest obsługiwany przez taśme tzw. "ślizgacz") natomiast do poduszki idzie osobny kabelek...taki żółty...

> bo niedlugo zakladam wypalona poduszke i tak z ciekawosci

> (na szczescie robia juz tez sensory do poduszek)

sprawdź dokładnie czy masz wszystko ok...sensory, czujniki...cokolwiek innego co jest związane z poduszką...czasami lepiej nie podłączyć i mieć świadomośc że nie wypali, niż jechać i dostać poduszką bez przyczyny...

Napisano

No...doczytałem do końca - jeden z lepszych postów jaki czytałem brawo.gif

Ale kasy musiałeś wydać na to wszystko, a ja nawet nie mogę dorobić się nowych głośniczków icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No...doczytałem do końca - jeden z lepszych postów jaki czytałem

bow.gif

> Ale kasy musiałeś wydać na to wszystko, a ja nawet nie mogę dorobić

> się nowych głośniczków

Ja tez jeżdże na standardowym radyjku i 4 głosnikowej instalacji...nie mam wymagań odnośnie audi...radio i tak zawsze gra w tle...

Największy wydatek dopiero mnie czeka....silnik...ale jestem na to psychicznie przygotowany...finansowo niestety też...

> Pozdrawiam

20.GIF

Napisano

> psychicznie przygotowany...finansowo niestety też...

dlaczego niestety? wlasnie gorzej gdybys nie byl na to finansowo przygotowany waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> dlaczego niestety? wlasnie gorzej gdybys nie byl na to finansowo

> przygotowany

niestety...bo wiem o ile sakiewka zubożeje.....ale fakt, gdybym na to nie byl przygotowany....to by dopiero bolało... tuk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.