Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerwany przewód paliwowy

Featured Replies

Napisano

Czasem, choć nie wiem z jakiego powodu w waszym aucie można znaleźć coś takiego.

Ponieważ nie lubię mieć takiej mumii pod podwoziem, postanowiłem coś wykombinować.

287341558-druciarstwo.jpg

Zdobyte doświadczenie pozwoliło na zakup odpowiednich złączy. Więcej w tym wątku.

http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=287243976&an=0&page=3#Post287243976

Do przeszczepu musimy mieć opalarkę z reg. temperatury ok 10cm węża paliwowego rozciętego wzdłuż, trochę oleju silnikowego i nieślizgające rękawiczki.

Zaczynamy od odcięcia końcówki sponiewieranego przewodu specjalnym nożem, zapewnia on gładką nie poszarpaną krawędź a przede wszystkim nie zagina przewodu.

287341558-20131124_204206.jpg

Po zdjęciu "opatrunku"

287341558-przerwany.jpg

Opalarka w dłoń, widać już po co przewód paliwowy z gumy, ułatwia on wciskanie tekalanowego ustrojstwa na końcówkę. Najlepiej zieloną końcówkę umieścić w obejmie i wtedy wciskać

287341558-opalarka.jpg

287341558-wciskanie.jpg

No i finał smile.gif

287341558-zlacze.jpg

Zakładanie gumowego węża na przerwane końcówki nie jest najlepszym pomysłem bo podczas dokręcania obejm przewód się odkształca. Jak łatwo jest zdeformować przewody tekalanowe wie pewnie każdy ko wypinał przewody paliwowe podczas jakiś prac przy podwoziu z plastikowych mocowań.

Można prościej, króciec stalowy lub mosiężny, ale... Mosiądz nie nadaje się z prostej przyczyny, grubość ścianek przy takim złączu w takich podwoziowych warunkach przy -17 powoduje że robi się kruchy i pęknie.

Stal, cóż, trzeba by pochromować lub przynajmniej dać ocynk, ale przy podwoziu to też zardzewieje no i ostre krawędzie króćca mogą przeciąć wew, otulinę przewodu. Pozostaje tworzywo sztuczne, ale jakie, większość jest albo za słaba albo za krucha. Po co kombinować skoro już coś jest?

post-153788-14352522457563_thumb.jpg

Napisano

> Czasem, choć nie wiem z jakiego powodu w waszym aucie można znaleźć coś takiego.

> Ponieważ nie lubię mieć takiej mumii pod podwoziem, postanowiłem coś wykombinować.

rozumiem, że to przewód który powinien być w całości - taki jak pozostałe?

Ciężka sprawa. Bo albo go trzeba wymienić na nowy/używany w dobrym stanie, ew. kombinować jakiś króciec włożyć na ciepło do środka rozszerzając go nieco i dopiero zacisnąć kawałek innego węża zbrojonego łącząc końce . Ale wówczas przydałyby się inne opaski bo te skręcane mają tendencje do rozkręcania.

brat

EDIT widzę że się pospieszyłem sciana.gif