Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wieczorem jechałem sobie jak gdyby nigdy nic, hamuje i cos nagle zaczyna stukać szurać. Zatrzymał się i nic się nie dzieje wiec spoko. Zielone światło próbuje ruszyć a tu kupa stoi jak przyspawany do asfaltu. Po 2 min prób z jedynka i wstecznym ruszył. Sadzicie ze to mogą być jakoś zapieczone - zabrudzone cylinderki ? Bo ostatnio zauważyłem ze po ostrym hamowaniu i puszczeniu hamulca on nadal zwalnia przez ok. 1 sek potem jest ok. Zawiozłem go do mechanika na przegląd i mam nadzieje, że to nic poważnego ... jak sadzicie ?

Pozdrawiam

Szymek

Napisano

Zaciski hamulcowe do przeczyszczenia i nasmarowania.Zapewne na tłoczku pojawił się biały nalot utrudniający prace owemu tłoczkowi,powodujący zapieczenie się układu,dającego znać o sobie po przez nie całkowite chowanie się tłoczka w cylinderku a tym samym blokowanie koła nawet w chwili po odpuszczeniu pedału hamulca

Napisano

Ja bym powiedział ze węzyki elas\tyczne smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zaciski hamulcowe do przeczyszczenia i nasmarowania.Zapewne na

> tłoczku pojawił się biały nalot utrudniający prace owemu

> tłoczkowi,powodujący zapieczenie się układu,dającego znać o

> sobie po przez nie całkowite chowanie się tłoczka w cylinderku a

> tym samym blokowanie koła nawet w chwili po odpuszczeniu pedału

> hamulca

dzieki wielki bo myslalem ze juz cos z tarcza jest nie tak bo mam juz bardzo sfatygowane (cieniutkie) a mialem je wymieniac dopiero na lato jak kolcki sie skoncza

Napisano
  • Autor

> Ja bym powiedział ze węzyki elas\tyczne

tez moze byc bo juz maja 8 lat ... w ogole mialem wymieniac wezyki + tarcze + klocki + plyn tyle ze chcialem na tym jeszcze zime przejzdzic ale hmm chyba mnie czeka wczesniejsza wymiana.

Dodatkowo dziwna sprawa po zatrzymaniu samochodu po takiej awarji wyraznie cos tykalo w lewym kole takie stuki jak w starodawnym zegarze

Napisano

> tez moze byc bo juz maja 8 lat ... w ogole mialem wymieniac wezyki +

> tarcze + klocki + plyn tyle ze chcialem na tym jeszcze zime

> przejzdzic ale hmm chyba mnie czeka wczesniejsza wymiana.

> Dodatkowo dziwna sprawa po zatrzymaniu samochodu po takiej awarji

> wyraznie cos tykalo w lewym kole takie stuki jak w starodawnym

> zegarze

Czesc, niechce Cie straszyc zlosnik.gif ale mialem podobne objawy zaczelo sie wlasnie tym, ze blokowalo mi sie kolo, szczegolnie rano po calonocnym staniu ten objaw byl odczuwalny - tak jakby mi kto reczny zaciagnal - u mnie stalo sie tak po wymianie elastycznego przewodu hamulcowego. Jednak wiem ze to nie bezposrednia przyczyna takiego stanu rzeczy. Na koniec u mnie skonczylo sie to tym ze w srode calkowicie podczas jazdy pozbylem sie zewnetrznego klocka lewego kola - po prostu byl juz tak cienki ze wypadl icon_eek.gif . Podsumowujac klocek sobie wylecial spineyes.gif i zacisk spotkal sie z tarcza i mam zniszczona lewa tarcze - strasznie porowkowana jest oraz szukam lewego zacisku bo moj sie tak zapiekl ze nic mu nie pomoze juz beksa.gif . Tak wiec nie lekcewaz tego i przy najblizszej okazji rozbierz ten zacisk zobacz w jakim jest stanie. a ja sobie moge dac czerwona.gif kartke za zlekcewazenie tego 270635636-JUMP2.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czesc, niechce Cie straszyc ale mialem podobne objawy zaczelo sie

> wlasnie tym, ze blokowalo mi sie kolo, szczegolnie rano po

> calonocnym staniu ten objaw byl odczuwalny - tak jakby mi kto

> reczny zaciagnal - u mnie stalo sie tak po wymianie elastycznego

> przewodu hamulcowego. Jednak wiem ze to nie bezposrednia

> przyczyna takiego stanu rzeczy. Na koniec u mnie skonczylo sie

> to tym ze w srode calkowicie podczas jazdy pozbylem sie

> zewnetrznego klocka lewego kola - po prostu byl juz tak cienki

> ze wypadl . Podsumowujac klocek sobie wylecial i zacisk

> spotkal sie z tarcza i mam zniszczona lewa tarcze - strasznie

> porowkowana jest oraz szukam lewego zacisku bo moj sie tak

> zapiekl ze nic mu nie pomoze juz . Tak wiec nie lekcewaz tego i

> przy najblizszej okazji rozbierz ten zacisk zobacz w jakim jest

> stanie. a ja sobie moge dac kartke za zlekcewazenie tego

> Pozdrawiam

kurcze mialem dokladnie takie same objawy - ale autko stoi juz u mechanika dzis w poludnie zadzwonie do nich i zobaczymy co tam wypatrzyli.

ja myslalem ze to jak rano ruszam i jedzie przymulony ze od gestego oleju w skrzyniu hmm ale faktycznie to moglbyc zacisk....

Napisano

> ja myslalem ze to jak rano ruszam i jedzie przymulony ze od gestego

> oleju w skrzyniu hmm ale faktycznie to moglbyc zacisk....

To że zacisk nie funkcjonuje prawidłowo jest faktem ,ale przyczyn tego satnu rzeczy moze być wiele.Skoro masz cienkie tarcze to lepiej je wymień , bo ci się pokrzywią i zaczną bić.Przewody elastyczne też dobrze jest wymienić bo z wiekiem parcieją i nie maja już takiej sprawności jak kiedyś.Na szczęscie el. ukł. hamulcowego są w miare tanie wieć nie powino zbytnio odbić się to na domowym budżecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.