Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Podwyższone wolne obroty

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Ostatnio borykam się z pewną niedogodnością. Chodzi o to, że po odpaleniu silnika obroty są w normie, ale przejadę kilkaset metrów, staję na skrzyżowaniu i słyszę, że obroty mam tak na ucho (nie mam obrotka) jakieś 1500-2000 obr/min. Co ciekawe jeżeli silnik zgaszę i odpalę ponownie to obroty wracają do normy i raczej już nie powracają do tego stanu.

Czyściłem silniczek krokowy, ale nie dało to rezultatu niestety. Nie wiem czy jest to związane z temperaturą silnika, ale dziwne jest właśnie to, że zgaszenie i odpalenie ponowne eliminuje ten problem natychmiast tak jakby przy odpaleniu przyjmował komputer jakieś nowe wartości czy sam już nie wiem... Jutro jeszcze dla pewności sprawdzę, ale czy benzyna czy gaz to coś takiego się dzieje i chyba wyłącznie na zimnym silniku.

Pomożecie? ... wink.gif

Napisano

u mnie na identyczne objawy pomogło wymycie całejprzepusynicy głównie chodzi o gniazdo silniczka krokowego

Napisano
  • Autor

Dzisiaj z rana podczas jazdy na benzynie obroty również były podwyższone. Dodatkowo pojawił się check. Wymrygałem błędy i wyszło mi, że błąd 22, czyli zbyt niskie napięcie na czujniku położenia przepustnicy. Coś czuję, że może to być winowajca. Kiedyś kupowałem całą przepustnicę na wymianę. Zobaczę może jest przy niej ten czujnik to podmienię i zobaczę czy objawy ustąpią, a jak nie to kupię nowy czujnik.