Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW E90 silnik N52B25AF bierze olej

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów mających doczynienia z bawarskimi wozidłami. Trafił mi się na warsztat taki samochód BMWE90 325i , 218KM 2,5B 24V rok 2005 kod silnika N52B25AF. KLient narzeka od pewnego czasu na duże zużycie oleju, rzędu 1,0-1,5ltr na 300km. Zmieniał już wielokrotnie olej na różne marki oraz klasy lepkości i dalej to samo. Silnik został rozebrany i pomierzony zużycia w bloku jak i głowicy praktycznie nie występują. I mechanik rozkłada ręce gdzie szukać przyczyny. Wycieków brak, auto nie dymi, ma normalną moc. Podczas poszukiwania informacji znalazłem jakieś informacje na temat odmy i separatora oleju, które będą wymieniane ale przyczyna nie została odnaleziona i trudno tak poskładać motor i liczyć na cud. Jakieś sugestie?

Napisano

> Witam kolegów mających doczynienia z bawarskimi wozidłami. Trafił mi się na warsztat taki samochód

> BMWE90 325i , 218KM 2,5B 24V rok 2005 kod silnika N52B25AF. KLient narzeka od pewnego czasu

> na duże zużycie oleju, rzędu 1,0-1,5ltr na 300km. Zmieniał już wielokrotnie olej na różne

> marki oraz klasy lepkości i dalej to samo. Silnik został rozebrany i pomierzony zużycia w

> bloku jak i głowicy praktycznie nie występują. I mechanik rozkłada ręce gdzie szukać

> przyczyny. Wycieków brak, auto nie dymi, ma normalną moc. Podczas poszukiwania informacji

> znalazłem jakieś informacje na temat odmy i separatora oleju, które będą wymieniane ale

> przyczyna nie została odnaleziona i trudno tak poskładać motor i liczyć na cud. Jakieś

> sugestie?

Nie rozumiem.

Ktoś rozebrał silnik zamiast wcześniej wymienić odmę? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem.

> Ktoś rozebrał silnik zamiast wcześniej wymienić odmę?

ano, wiec możliwe ze to odma?

Napisano

ja tylko słyszałem, że te silniki żłopią olej jak powalone, ale to już gruba przesada icon_eek.gif przy takim zużyciu to powinno kopcić jak lokomotywa...no bo chyba nie zostaje to odfiltrowane gdzieś w układzie wydechowym?

Napisano
  • Autor

> ja tylko słyszałem, że te silniki żłopią olej jak powalone, ale to już gruba przesada przy takim

> zużyciu to powinno kopcić jak lokomotywa...no bo chyba nie zostaje to odfiltrowane gdzieś w

> układzie wydechowym?

To tez wiem ze do 1 litra na 1000km to norma ale taka ilosc to szok

Napisano

> ano, wiec możliwe ze to odma?

A sprawdzaliście jak wyglądał płych chłodzący?

Napisano

Mialem m54b30, tez chlał olej - raczej typowo, uszczelniaczami zaworowymi. Odma ma cos do rzeczy (dokladnie jej zuzyta membrana), ale nie az tak jak ludzie myśla. Te silniki są luźno pasowane i przy krótkich trasach, albo uszkodzonym termostacie bedą piły. Jesli brak wycieków to nie przejmować sie, lać i jezdzic cool.gif

Napisano

> Mialem m54b30, tez chlał olej - raczej typowo, uszczelniaczami zaworowymi. Odma ma cos do rzeczy

> (dokladnie jej zuzyta membrana), ale nie az tak jak ludzie myśla. Te silniki są luźno pasowane

> i przy krótkich trasach, albo uszkodzonym termostacie bedą piły. Jesli brak wycieków to nie

> przejmować sie, lać i jezdzic

Ale co wlewac 2 do 3 litrów oleju co 600km to przesada. Jak w 2-suwie prawie na zbiornik paliwa 3 litry oleju do silnika.

Napisano
  • Autor

> A sprawdzaliście jak wyglądał płych chłodzący?

czysty

Napisano
  • Autor

> Mialem m54b30, tez chlał olej - raczej typowo, uszczelniaczami zaworowymi. Odma ma cos do rzeczy

> (dokladnie jej zuzyta membrana), ale nie az tak jak ludzie myśla. Te silniki są luźno pasowane

> i przy krótkich trasach, albo uszkodzonym termostacie bedą piły. Jesli brak wycieków to nie

> przejmować sie, lać i jezdzic

jakby klient mial tak robic to predzej auto do rzeki wrzuci