Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

radio mi sie wylacza

Featured Replies

Napisano

nie wiem co jest ale jak podglosze troszke( dosyc glosno) to mi sie radio wylacza na ulamek sekundy i znowu sie wlacza i tak co chwile do poki nie scisze..... co to moze byc tak jest na radiu i na kompakcie...pozdro dzieki

Napisano

> nie wiem co jest ale jak podglosze troszke( dosyc glosno) to mi sie

> radio wylacza na ulamek sekundy i znowu sie wlacza i tak co

> chwile do poki nie scisze..... co to moze byc tak jest na radiu

> i na kompakcie...pozdro dzieki

Witam, prawdopodobnie związane będzie to z brakiem mocy która jest dostarczana do radia poprzez dosyć lichą fabryczną instalację (cienkie kabelki) lub/oraz brak dobrego styku na rozetce masy albo przy w kostce z kabelkiem + U mnie objawy były dokładnie te same, jak włączałem głośniej, następowął większy pobór mocy z instlacji i radyjko się wyłaczało, albo kiedy w miarę głośno grało a włączyłem np. wycieraczę to również potrafiło się wyłączyć (w samym momencie załączania wycieraka) Po prostu nowe radia przy mocy 4x45 stanowią dośc duże obciążenie dla instalacji fabrycznej, pomaga poprowadzenie osobnej instalacji tylko dla radia bezpośrenio z akumulatora który będzie w tym przypadku działał jak kondensator likwidując względnie małe spadki napięć . Ja zrobiłem u siebie na przewodach o średnicy 5 mm z bezpiecznikiem w szeregu 10 A (możliwie jak najbliżej akumulatorka) i od tego czasu ani razu radio się nie wyłącza. Powoduje to także lepsze odtwarzanie muzyki w całym paśmie przenoszenia gdyż w momencie kiedy radyjko gra ale brakuje mu mocy wówczas pojawiają się zniekształcenia albo popularne charczenie głośników (źle przenoszone dźwięki). W mojej instrukcji (oryginalnej włoskiej) znalazłem nawet informację że instalacja przeznaczona jest do radyjka o mocy max bodajże 4x25 W, więc przestałem się dziwić czemu moje o mocy 4x50 W wyłączało sie smile.gif

Napisano
  • Autor

no to znaczy ze nic mi nie pozostaje tylko poprosic o dokladniejsza instrukcje jak podlaczyc radyjko bezposrednio do aku...moze jakis schemacik ...pozdro i dzieki

Napisano

> nie wiem co jest ale jak podglosze troszke( dosyc glosno) to mi sie

> radio wylacza na ulamek sekundy i znowu sie wlacza i tak co

> chwile do poki nie scisze..... co to moze byc tak jest na radiu

> i na kompakcie...pozdro dzieki

PrzemoKK opisał ci dokładnie przyczynę twoich problemów i jak to rozwiązać. Miałem dokładnie to samo.

Dla testu możesz sprawdzić przy jakim poziomie podgłośnienia na wyłączonym silniku radyjko się wyłącza i przy jakim podgłośnieniu na włączonym.

Przyczyna leży w instalacji.

Napisano

To ja tez dodam Mialem to samo jak bralem radyjko tak na "20"w skali od 1do 35 to mi znieksztalcalo barwe basu albo sie wylaczalo i potem znow jak Ty tam piszesz

Kupilem kabel gruby 5mm czy nawet 10 i dalem bezposrednio do aku ale tylko plusa nie masy nie musisz miec tak mocnej smile.gif

co wazne przy nowszych radiach jak masz slaba moc radjo bedzie Ci gorzej odbieralo

Napisano

> no to znaczy ze nic mi nie pozostaje tylko poprosic o dokladniejsza

> instrukcje jak podlaczyc radyjko bezposrednio do aku...moze

> jakis schemacik ...pozdro i dzieki

Witam, oto link schemaciku: www.szklarskawczasy.prv.pl/sch.JPG

Ja te dodatkowe przewody przykreciłem (równolegle oczywiście) przy pomocy końcówek oczkowych do śrubek mocujących przewody + i - klem, a poprowadziłem przez otwór którym prowadzona jest linka prędkościomoerza do kabiny. Uważam że należy zastosować grubsze zarówno na + jak i - przewody, gdyż jak wiadomo jest to obwód zamknięty w którym wykorzystywane są dwa przewody do przepływu prądu stałego, jednak o średnicy nie większej niż 5-6 mm gdyż radio z założenia nie spełnia roli wydajnego wzmacniacza.

Napisano
  • Autor

dzieki za schemacik ale jeszcze jedno drobne pytanko czyli stare zasilanie to mam odlaczyc i w to miejsce podlaczyc nowe czy jak? kostke mam w radiu wiec te przewody oryginalne mam wywalic i podlaczyc te prosto z aku?? kurde jak dacie rade to napiszcie bo nie jestem specem:P pozdro i dzieki

Napisano

miałem to samo frown.gif

pusć plusa bezpośrednio z akumulatora

ja sie podpiełem do kostki jakies 25 cm od klemy

bo seryjna instalacja klnie.gif

Napisano

Quote:

dzieki za schemacik ale jeszcze jedno drobne pytanko czyli stare zasilanie to mam odlaczyc i w to miejsce podlaczyc nowe czy jak? kostke mam w radiu wiec te przewody oryginalne mam wywalic i podlaczyc te prosto z aku?? kurde jak dacie rade to napiszcie bo nie jestem specem:P pozdro i dzieki

Hej, po prostu stare kable zasilające odłacz od radia i zostaw niech sobie luźno wiszą smile.gif a przewody prosto z akumulatorka podłącz do radia, zależy od modelu radia ale większość nowych podłacza się przy pomocy kostek ISO (albo przejsciówek), kup takie w sklepie, przewody z akumy zakończ taka kostką i podłącz do nich radio.

Napisano

Quote:

bo seryjna instalacja
klnie.gif

... doskonale nadaje sie do sluchania wiadomosci pierwszego programu Polskiego Radia grinser006.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.