Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyklejanie tapety

Featured Replies

Napisano

Tapeta winylowa na podłożu fizelinowym.

Wg. instrukcji z rolki ..."smarować ścianę klejem lub tradycyjnie pas tapety".

Wg. instrukcji kleju ..."smarować ścianę klejem".

Niech znawcy się wypowiedzą jak lepiej i łatwiej? A może nie ma znaczenia hmm.gif

Napisano

latwiej sciane, nie uwalisz sie klejem grinser006.gif

a lepiej... jesli klej jest do tego rodzaju tapet to patrz na instrukcje do kleju

Napisano

Smarowałbym tapetę, tak zawsze robiłem (papier czy winyl) i X lat nie odłazi od ścian. Dobrze dla świętego spokoju zagruntować ścianę klejem wg proporcji z opakowania, a dopiero potem tapetować.

Napisano

Jeśli ściana słabo nasiąkliwa to smaruj tapetę i jazda. Tylko pamiętaj, co by ją najpierw złożyć i odczekać chwilę żeby klej zaczął wiązać.

Jeśli ściana mocno nasiąkliwa to ja gruntowałem słabym roztworem kleju i jak wyschło to kleiłem tapetę (posmarowaną klejem).

Napisano
  • Autor

ile osób tyle opinii spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli ściana słabo nasiąkliwa to smaruj tapetę i jazda. Tylko pamiętaj, co by ją najpierw złożyć i

> odczekać chwilę żeby klej zaczął wiązać.

> Jeśli ściana mocno nasiąkliwa to ja gruntowałem słabym roztworem kleju i jak wyschło to kleiłem

> tapetę (posmarowaną klejem).

zwykła - tynk mineralny, malowana ze 3 razy farbą dulux.

Napisano

> zwykła - tynk mineralny, malowana ze 3 razy farbą dulux.

To farbę bym sprawdził czy dobrze się trzyma, ewentualnie przetarł papierem ściernym i gąbką zwilżoną w roztworze ze zwykłym mydłem malarskim celem odtłuszczenia. Na to już tylko tapeta (klej na tapetę).

Ja zawsze używałem Metylan - tapeta nigdy się nie odklejała.

Napisano

> zwykła - tynk mineralny, malowana ze 3 razy farbą dulux.

Klej na tapetę bo tapeta mieknie i lekko się rozciąga.

Pożycz sobie stół do tapetowania a smarowanie tapety będzie łatwe i czyste.

Napisano
  • Autor

> To farbę bym sprawdził czy dobrze się trzyma, ewentualnie przetarł papierem ściernym i gąbką

> zwilżoną w roztworze ze zwykłym mydłem malarskim celem odtłuszczenia.

ściana przetarta wodą z mydłem, może przetrę jeszcze papierkiem. Jest jedno pękniecie drobne od góry do dołu po skosie (powstało w czasie osiadania budynku). Coś z tym robić ?

Na to już tylko tapeta

> (klej na tapetę).

> Ja zawsze używałem Metylan - tapeta nigdy się nie odklejała.

klej już zakupiony - jakiś polski ale nie metylan.

Napisano
  • Autor

> Klej na tapetę bo tapeta mieknie i lekko się rozciąga.

> Pożycz sobie stół do tapetowania a smarowanie tapety będzie łatwe i czyste.

nie mam skąd - mogę zaadoptować biurko ale czy jest sens ?

mam do ułożenia 2 x po 4 bryty

Napisano

> ile osób tyle opinii

fizelinowe sa specyficzne. Mialem tym zrobione cale mieszkanie i jak mi babka zrobila z niego akwarium to tapeta sie odklila miejscami od sciany, porobily sie takie wielkie bable z wody po czym wszystko wyschlo i sie samo przykleilo boje_sie.gif

Z tym, ze to byly fizelinowe do malowania. Klej do tego musial byc dedykowany i kleilo sie to wlasnie tylko na sciane. Dlatego sie pytalem czy klej jest do takiego rodzaju tapet jaki masz.

Napisano

> ściana przetarta wodą z mydłem, może przetrę jeszcze papierkiem. Jest jedno pękniecie drobne od

> góry do dołu po skosie (powstało w czasie osiadania budynku). Coś z tym robić ?

Mydło malarskie ? Jeśli nie, to użyj malarskiego, lub w ostateczości szarego - normalne może być "tłuste", wszak ma pielęgnować skórę.

Pęknięcie wydrap szpachelką, zaszpachluj i zeszlifuj dokładnie, wystarczy pewnie 1 czy 2kg Cekolu, a to koszt koło 6 zeta gdzieś.

> Na to już tylko tapeta

> klej już zakupiony - jakiś polski ale nie metylan.

Co do stołu - ja kleiłem na zwykłej ławie. Można też na podłodze etc - ważne, byś miał gdzie tapetę docinać i układać, by było w miarę równo.

Napisano
  • Autor

> fizelinowe sa specyficzne. Mialem tym zrobione cale mieszkanie i jak mi babka zrobila z niego

> akwarium to tapeta sie odklila miejscami od sciany, porobily sie takie wielkie bable z wody po

> czym wszystko wyschlo i sie samo przykleilo

> Z tym, ze to byly fizelinowe do malowania. Klej do tego musial byc dedykowany i kleilo sie to

> wlasnie tylko na sciane. Dlatego sie pytalem czy klej jest do takiego rodzaju tapet jaki masz.

tak, klej do tego typu tapet

Napisano

> tak, klej do tego typu tapet

no coz, to ja bym nie staral sie byc madrzejszy niz producent zlosnik.gif

Napisano

Ja zawsze daje klej na sciane i wytapetowalem tak z 20 pokoi i nic nie odchodzi. Kiedys na stary typ tapet smarowalem tapete i potem na sciane ale uwazam, ze smarowac sciane jest duzo wygodniej bo przenosisz sucha tapete i nigdzie sie po drodze nie przyklei jak zahaczysz.

Napisano

> tak, klej do tego typu tapet

Ja smarowałem ścianę, tak było w instrukcji i trzyma.

Napisano

Takie tapety należą do tzw. tapet ciężkich. Z zasady powinno się je przyklejać nanosząc klej na ścianę .

Napisano
  • Autor

> no coz, to ja bym nie staral sie byc madrzejszy niz producent

jedna ściana poszła - klej na ścianę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja smarowałem ścianę, tak było w instrukcji i trzyma.

zobaczymy jak wyschnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Łazy napisali że jest w rolce 10m, więc przyciąłem na 2,5m.

Okazało się że ostatni kawałek ma 2,6 sciana.gif

Tym sposobem muszę paski 1,5 cm doklejać białej taśmy żeby to jakoś wyglądało angryfire.gif