Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odcina gaz podczas jazdy - zaczyna brakować mocy i gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Auo jeździ normalnie ale coraz częściej przy przyśpieszeniu dostaje muła. Pedał w podłoge, a przestaje się rozpędzać. Po wciśnięciu sprzęgła gaśnie. Ciężko mu zapalić, dopiero na benzynie się udaje. Ostatnio dłużej kręci przy zapalaniu i po przejechaniu paru metrów na zimnym i zgaszeniu ponownie dłużej kręci, jakby go zalewało.

Instalacja 1 generacji Landirenzo auto Astra G 1.6 8V.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

Autem jeżdżę 3 lata kupiłem już z instalacją. Wszystko jest z Landi a butla kończy ważność w tym roku. Możliwe, że jest stary zlosnik.gif

Dwa lata temu włożyłem nowy zestaw naprawczy parownika.

Napisano

> Dwa lata temu włożyłem nowy zestaw naprawczy parownika.

a ile km przejechałeś przez te dwa lata?

Napisano
  • Autor

ze 40 tyś. km.

Zapomniałem dopisać, że w momencie tego zamulenia wszystko wygląda identycznie jak w momencie skończenia się gazu. Gaz do dechy a auto nie jedzie aż w końcu gaśnie.

Druga sprawa, dzisiaj zauważyłem, że podczas jazdy na lpg słychać "kliknięcie" jak przy przegazówce ( przełączaniu ) i auto dostaje muła. Odcina gaz któryś z zaworów raczej ten spod maski na grodzi. Po ciemku sprawdzałem połączenia i po poruszeniu wtyku wiązki która wchodzi do centralki sterującej obroty silnika parę razy się podniosły tongue.gif

Zgłupiałem zlosnik.gif

Napisano

no niestety, jak to już działa blisko 10 lat to nie ma się co dziwić, że jest jak jest.

Do sprawdzenia (najlepiej ponownie przelutować WSZYSTKIE połączenia) kabelki, jak nie zadziała to jeszcze sprawdzenie cewek elektozaworów, jak nie zadziała to prawdopodobnie komp od gazu umiera (można też przelutować)

Napisano

Tak z ciekawości masz coś takiego jak filtr gazu, a jeśli tak to wymieniałeś go kiedyś, nie tankowałeś ostatnio na jakiejś nieznanej stacji?

Napisano
  • Autor

Filtr gazu był wymieniany razem z elektrozaworem dwa miesiace temu:)

Sprawa wyjaśniona. Na grodzi mam wiązke przewodów z LPG i w nich jest wlutowane gniazdo na dwa bezpieczniki listkowe. Zaśniedziały / zaszły biało - zielonym nalotem bezpieczniki jak i gniazda bezpieczników. Po wyczyszczeniu od dwóch dni spokój...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam panowie

Ja mam taka sprawe widze podobny problem to napisze tutaj nie bede robil nowego tematu. Otóż jednego pieknego dnia jadac swoim Seicento 1.1mpi w gazie prawdopodobnie instalacja II generacji zaczeło cos cykac w samochodzie i szarpało samochodem tak jak podczas przegazowaniu zeby zalaczyc gaz. Tata powiedzial mi ze to moga byc cewki elektrozaworow sprawdzilismy prad dochodzil do nich ale tata dla pewnosci przeczyscil styki i posmarowal miedzianka dla lepszego przewodzenia i problem znikł. Pare dni pozniej jadac do miasta wjechalem na stacje zatankowac auto przejechalem moze z 2 km i zrowu ten sam problem zatrzymalem sie na poboczu i auto zgasło. Wrociłem na paliwie do domu sprawdzilismy z tata i teraz prad wogole nie dochodzi do cewek. Po przegazowaniu zapalaja sie diody na przelaczniku ale nie slychac przelaczenia cewek auto chodzi chwile i gasnie. Ktos moze ma jakis pomysl co to moze byc ? Nie jest to wina parownika bo juz jezdze dlugi czas. Nie mam kiedy wjechac do gazownika i pomyslalem ze moze ktos mi tutaj podpowie moze jakas duperela to moze byc co moge sam zrobic i nie bede musial placic duzej ilosci pieniedzy z gory dzieki za odpowiedzi

Napisano

Zapewne duperela w koszcie około strzelam 3zł, przekaźnik odcinający zasilanie wtrysku benzyny i załączający elektrozawory. Taka mała czarna kostka z podłączonymi 4 kabelkami.

840629_BB_00_FB.EPS_1000.jpg

PZDR VEN

Napisano

a mozesz podpowiedziec gdzie to moze sie znajdowac ? bo szczerze jestem ciemny w tym albo od czego do czego to idzie bo tego troche jest

Napisano

> a mozesz podpowiedziec gdzie to moze sie znajdowac ? bo szczerze jestem ciemny w tym albo od czego

> do czego to idzie bo tego troche jest

A to już zależy gdzie gazownik co montował schował ów przekaźnik.

Najlepiej idź po przewodach lub elektrozaworu od LPG lub szukaj po kablach zasilających wtryski NoPb.

PZDR VEN

Napisano

sprawdzilem dzisiaj po kablach i wszystkie kable od wtryskiwaczy benzyny jak i od elektrozaworow ida do takich dwoch puszek cos jak komputerow jeden to emulator a drugi cos z sonda lambda nie ma żadnych przekażników

Napisano

> ... a drugi cos z sonda lambda nie ma żadnych przekażników

Przekaźniki są na pewno w tym sterowniku - może to one się sypią ...

Albo jakieś zimne luty ...

Napisano

ok bylem u gazownika okazalo sie ze przerwal sie kabel od cewki ktora jest przy reduktorze. kabel zrobiony 20zł za naprawe wszystko gra i chodzi ;p

Napisano

> ok bylem u gazownika okazalo sie ze przerwal sie kabel od cewki ktora jest przy reduktorze. kabel

> zrobiony 20zł za naprawe wszystko gra i chodzi ;p

Przegapiłeś kabelek poprawiając styki razem z tatą.

Zdarza się.

PZDR VEN