Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbyt wysokie zużycie oleju

Featured Replies

Napisano

Witam! zauważyłem, że moje SC bierze dużo oleju a mianowicie jest to jakiś 1litr na 1000km. Pacjent to SC 1.2 8V turbo . Jakie mogą być tego przyczyny ? proszę o jakieś podpowiedzi

Napisano

> Witam! zauważyłem, że moje SC bierze dużo oleju a mianowicie jest to jakiś 1litr na 1000km. Pacjent

> to SC 1.2 8V turbo . Jakie mogą być tego przyczyny ? proszę o jakieś podpowiedzi

Ciężka noga wink.gif

Mi autko nie brało wcale ale jak przez miesiąc pojeździłem codziennie autostradą z prędkościami około 180 to musiałem dolać.

Niemiecka autostrada oczywiście ok.gif

Napisano

> Witam! zauważyłem, że moje SC bierze dużo oleju a mianowicie jest to jakiś 1litr na 1000km. Pacjent

> to SC 1.2 8V turbo . Jakie mogą być tego przyczyny ? proszę o jakieś podpowiedzi

moze byc kilka przyczyn...pierscionki, uszczelniacze zaworowe albo puszcza turbina

Napisano
  • Autor

Czyli widzę, że czeka mnie remont silnika (kończy się) na zimę odpuszczam ale wiosną biorę się. Stawiam raczej na uszczelniacze i pierścienie, turbinka raczej daje rade

Napisano

> moze byc kilka przyczyn...pierscionki, uszczelniacze zaworowe albo puszcza turbina

Jeżeli nie kopci to wcale nie musi być jakieś zużycie. Jak ktoś kręci motor wysoko to i oleju trochę spali. Do Hondy to olej leje się jak paliwo hehe.gif

Napisano

> Do Hondy to olej leje się jak paliwo

Potwierdzam, sa akcje gdzie robia generalki czyt. uszczelniacze, pierscionki, panewy etc i olej nadal idzie. Tylki smró .... wrrróć, zapach w kabinie

Napisano
  • Autor

Olej na jakim jeździ SC to Valvoline 10w60 może warto byłoby zmienić na sezon zimowy na jakiś inny ??

Napisano

Butowanie na niedogrzanym silniku.

Zaryzykowałbym wymianę uszczelniaczy zaworowych jako najtańsze.