Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suzuki SX-4 - czy 1,6 DDIS miał napęd tylko na 1 oś ?

Featured Replies

Napisano

czy był 4x4?

bo różne info czytałęm na necie i w końcu zgłiupiałęm

i czy Fiat sedici też miałw ofercie diesla 1,6 i jeżeli tak to z jakim napędem był ?

Napisano

> czy był 4x4?

> bo różne info czytałęm na necie i w końcu zgłiupiałęm

> i czy Fiat sedici też miałw ofercie diesla 1,6 i jeżeli tak to z jakim napędem był ?

Osobiście nie interesowałem się silnikami diesla ale z tego co wiem to były 1,9 i 2,0 (skądinąd bardzo fajne, sprawdzone konstrukcje Fiata). Może te ostatnie wprowadzili 1,6 w ramach downsizingu. Najpewniejsze to będzie zapytać u dilera.

Co do napędu, to jak kupowałem, można było wybrać 4x4 do każdego silnika, była tylko kwestia ceny. Napęd prosty i bezproblemowy. Świetna sprawa zimą i przy wycieczkach w plener latem i jesienią (przy takich wycieczkach przydaje się stalowa osłona silnika z firmy Autotraper, bez stresu jeżdżę po wertepach, nie boje się o miskę olejową).

Jeśli byś był zainteresowany, to Suzuki SX4 jest mechanicznie identyczne, różnice są tylko kosmetyczne. Może oni mają 1,6D w ofercie. Ja wybrałem Fiata tylko dla tego, że miałem dwa serwisy pod nosem, a do Suzuki musiałbym jeździć kilkadziesiąt kilometrów.

Napisano
  • Autor

> Osobiście nie interesowałem się silnikami diesla ale z tego co wiem to były 1,9 i 2,0 (skądinąd

> bardzo fajne, sprawdzone konstrukcje Fiata). Może te ostatnie wprowadzili 1,6 w ramach

> downsizingu. Najpewniejsze to będzie zapytać u dilera.

> Co do napędu, to jak kupowałem, można było wybrać 4x4 do każdego silnika, była tylko kwestia ceny.

> Napęd prosty i bezproblemowy. Świetna sprawa zimą i przy wycieczkach w plener latem i jesienią

> (przy takich wycieczkach przydaje się stalowa osłona silnika z firmy Autotraper, bez stresu

> jeżdżę po wertepach, nie boje się o miskę olejową).

> Jeśli byś był zainteresowany, to Suzuki SX4 jest mechanicznie identyczne, różnice są tylko

> kosmetyczne. Może oni mają 1,6D w ofercie. Ja wybrałem Fiata tylko dla tego, że miałem dwa

> serwisy pod nosem, a do Suzuki musiałbym jeździć kilkadziesiąt kilometrów.

a tak z ciekawości ile wciąga wachy?

bo auto ma być dla siostry i na razie jeszcze kalkulujemy czy diesel się opłąci czy szukać benzynki?

Napisano

> a tak z ciekawości ile wciąga wachy?

> bo auto ma być dla siostry i na razie jeszcze kalkulujemy czy diesel się opłąci czy szukać

> benzynki?

Teraz dopiero zauważyłem, że pytałeś o spalanie. No więc duuużo zależy od nogi grinser006.gif

Najmniej w trasie miałem 5,8 ale to jazda typu "emeryt na działkę i do tego w kapeluszu" 70-85km/h bez wyprzedzania itd. , normalnie ja jeżdżę jazda mieszana, sporo wyprzedzania ciężarówek na wąskiej krajówce i dość ciężka noga, średnia z czterech lat 7,7/100km (wyliczone z paragonów i kilometrów). Zasadniczo jak jedziesz spokojnie można ten jeden litr z tego urwać. Do 3,5krpm jedzie bez fajerwerków ale oszczędnie, powyżej, dynamika w porządku ale więcej spali, wybór należy do ciebie. Poczytaj na forum suzuki http://www.suzukiklub.pl tam chłopaki je gazują, podobno dość dobrze znosi gaz. To jest stara sprawdzona konstrukcja Suzuki. Praktycznie bezawaryjna, ja przez 90kkm wymieniłem na gwarancji przy 65kkm katalizator (podobno jakieś wadliwe były) innych przygód nie miałem. Gdybym miał kupić jeszcze raz to bym kupił. Teraz pomału przymierzam się do sprawdzenia S-Cross z tym samym silnikiem tylko 120KM. Zobaczymy, wolałbym trochę więcej koni ale własnie ten silnik mnie kusi ze względu na bezawaryjność. ok.gif