Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, takie pytanko czy warto sobie zawracać głowę takim autem ? Jaki jest koszt utrzymania takiego auta? Potrzebuję czegoś co będzie tańsze w dojeździe do pracy 2x13km z czego 11km poza miastem od benzyny 1,4 (spalanie około 8l na 100km). Co myśliciel. Pozdrawiam

Napisano

> Witam, takie pytanko czy warto sobie zawracać głowę takim autem ? Jaki jest koszt utrzymania

> takiego auta? Potrzebuję czegoś co będzie tańsze w dojeździe do pracy 2x13km z czego 11km poza

> miastem od benzyny 1,4 (spalanie około 8l na 100km). Co myśliciel. Pozdrawiam

no to na temat tego auta mogę Ci sporo powiedzieć, bo to moje ex-auto (kilku właścicieli temu biglaugh.gif)

kupiłem je w 2007 r. od 1 właściciela w kraju z przebiegiem jakieś 110 tkm (licznikowym biglaugh.gif) - był już z gazem, był nieźle utrzymany. ja zrobiłem nim w 2 lata 80 tkm i z przebiegem około 180 tkm sprzedałem w 2009 bo potrzebowałem kombiaka (dziecko i te sprawy biglaugh.gif)

u mnie był bezwypadkowy, wcześniej nic powaznego raczej nie miał (nic nie znalazłem) aczkolwiek któreś prawe drzwi (chyba przód) były nieco naprawiane

u mnie naprawiałem prawy i lewy próg (prawy próg gniotka + odpryski oraz lewy próg odpryski od kamieni po jeżdzeniu renmontowaną drogą przez pół roku 70 km dziennie) oraz przy okazji dół prawych chyba tylnych drzwi (rysa parkingowa)

wymieniałem w nim rozrząd (dużo kosztuje robocizna, bo trzeba silnik opuszczać - brak miejsca)

z innych rzeczy które wymieniałem lub robiłęm: kompletny wydech (przyznaje się że wywaliłem tłumiko-katalizator bo zamienników nie było a oryginał 2 kpln - i wsadziłem środkowy z jakiegoś innego auta - tłumikarz dopasowywał), wymieniłem łapę górną silnika z poduszką, tarcze tył, klocki, jakieś tuleje gumowe - czyli normalna eksploatacja

z nieprzewidzianych rzeczy to lewy tylny podnośnik szyby wsadziłem nowiutki (300 zł) oraz przyciski klimatronika wyminiłm na nowe bo stare się łuszczyły (150 zł/kpl), dołożyłęm tempomat, pokleiłem i obiłm materiałem osłonę belki tylnej w bagażniku (bo ise połamała), światła dzienne i CB to nie moja sprawka biglaugh.gif, szyby przycioemnione już były u 1 właściciela (bardzo łądnie przyciemnione)

potem po sprzeaniu gośc z moich okolic ją jeździł jakieś 3 lata, a potem w ciągu pół roku widziałęm ją na necie ze 3 razy do sprzedania - tak iwęc podejrzewam że faktycznie jest już ze 5-ty albo 6-ty właściciel

chodziła OK, jedynie zimą po odpaleniu na benzynie prze kilka minut nierówno nieco pracowała (silnik prychał dziwnie, po kilku miutach przestawał).

znane problemy które nie zostały raczej naprawione: bardzo ciemny wyświetlacz ICS-a (radia biglaugh.gif) - zimą długo się rozjasniał, bo musiało się w środku nagrzać, osłona dolna silnika byłą przez mnie klejona, podejrzewam że mogła się już rozpaść biglaugh.gif, były w komplecie alusy + stalówki (stalówki odnawiałem nieco) - w ogłoszeniu nie ma nic o aluach oryginalnych, piloty oryginalne w kluczykach: jeden nie działał wogóle (po włożeniu bateri nic sie nie działo, a drugi działął ale jak miał humor tzn: trzeba było go mocno naciskać, ściskać itp żeby zadziałął - nie wiem czemu bo przyciski w pilocie wymieniałem na nowe)

średie spalanie to miałem 11,5 litra gazu niezależnie od stylu jazdy (instalacja STAG 300)

jak chcesz coś więcej wiedzieć to pytaj biglaugh.gif - co wiem to odpowiem

Napisano

to jestem ja w tej lancii:

nawet widać wspomniany wgęty próg prawy biglaugh.gif