Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi Aveo T300

Featured Replies

Napisano

Witam.

W związku, że zbliża się powoli wiosna planuje zakupić felgi aluminiowe do mojego Aveo i tu nasuwa się pytanie. Producenci podają szerokość felgi 6'' natomiast większość felg typu dezent oz mają 6,5'' ? Wypatrzone przez emnie mają odsadzenie ET 37 natomiast oryginalne mają ET 39. Czy felgi które się różnią odsadzeniem o 2 mm i szerokością o pół cala będą pasowały ??? Może ktoś z użytkowników posiada takowe i podzieli się opinią z nowym użytkownikiem forum ??? smile.gif przy okazji zapytam co sądzicie o felgach firmy OZ ?? Z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> W związku, że zbliża się powoli wiosna planuje zakupić felgi aluminiowe do mojego Aveo i tu nasuwa

> się pytanie. Producenci podają szerokość felgi 6'' natomiast większość felg typu dezent oz

> mają 6,5'' ? Wypatrzone przez emnie mają odsadzenie ET 37 natomiast oryginalne mają ET 39. Czy

> felgi które się różnią odsadzeniem o 2 mm i szerokością o pół cala będą pasowały ??? Może ktoś

> z użytkowników posiada takowe i podzieli się opinią z nowym użytkownikiem forum ??? przy

> okazji zapytam co sądzicie o felgach firmy OZ ?? Z góry dzięki za odpowiedzi

> pozdrawiam

6,5 w miejsce 6 cali, będzie bez problemu pasować. Ta szerokość jest ważna dla dobrego doboru opony. 195/65 np będzie leżeć bez problemu.

Różnica w odsadzeniu 2mm jest totalnie niezauważalna przez samochód i użytkownika.

Felgi OZ są to te trochę lepsze smile.gif ale droższe.

Napisano

> Witam.

> W związku, że zbliża się powoli wiosna planuje zakupić felgi aluminiowe do mojego Aveo i tu nasuwa

> się pytanie. Producenci podają szerokość felgi 6'' natomiast większość felg typu dezent oz

> mają 6,5'' ? Wypatrzone przez emnie mają odsadzenie ET 37 natomiast oryginalne mają ET 39. Czy

> felgi które się różnią odsadzeniem o 2 mm i szerokością o pół cala będą pasowały ??? Może ktoś

> z użytkowników posiada takowe i podzieli się opinią z nowym użytkownikiem forum ??? przy

> okazji zapytam co sądzicie o felgach firmy OZ ?? Z góry dzięki za odpowiedzi

> pozdrawiam

No to pytanie dodatkowe: co będziesz na to zakładał. Chodzi tez o rozmiar.

Napisano
  • Autor

> No to pytanie dodatkowe: co będziesz na to zakładał. Chodzi tez o rozmiar.

Opony letnie są takie na jakich wyjechałem z salonu 195/65 R15 bodajże. Początkowo myślałem o 16'' natomiast stwierdziłem że trochę drogo wyjdzie kupić felgi z oponami nowe 16 calowe. Uważam że lepiej kupić dobre felgi do tych oponek w szczególności, że autkiem robie średnio 1000 km miesięcznie smile.gif

Napisano

> Opony letnie są takie na jakich wyjechałem z salonu 195/65 R15 bodajże. Początkowo myślałem o 16''

> natomiast stwierdziłem że trochę drogo wyjdzie kupić felgi z oponami nowe 16 calowe. Uważam że

> lepiej kupić dobre felgi do tych oponek w szczególności, że autkiem robie średnio 1000 km

> miesięcznie

Koła 6.5 cala pod te opony są całkowicie ok smile.gif

Nawet opony będą ładniej się prezentować na trochę szerszej feldze

Ale, żebyś później nie żałował, że nie kupiłeś 16tek (chodzi o wygląd)

Napisano

TUTAJ masz tabele co z czym można zakładać.

Wynika z niej ze 195 z 6,5 podejdzie, ale nie jest w klasie preferowanych, a jedynie akceptowalnych

Napisano

> TUTAJ masz tabele co z czym można zakładać.

> Wynika z niej ze 195 z 6,5 podejdzie, ale nie jest w klasie preferowanych, a jedynie akceptowalnych

Jak dobrze pamiętam, to w Twoim Lacetti miałeś koła właśnie 6,5cala pod opony 195 smile.gif

Ja bym takim tabelom nie dowierzał. Te tabele powtarzane w necie są chyba z czasów jak większosc opon była w profilu 80.

Teraz standardowo montowane są szersze koła do opon.

Jako przykład dam reno twingo które do opon 155/65 dawało standardowe koła 5.5 cala. Według takich tabel to się nie da nawet założyć

Inny przykład z tej tabeli to felga 5.0 pod oponę 175 yikes.gif

Tak miała tylko siena i robił się straszny balon. Inni producenci standardowo dawali 5.5 cala pod takie opony - nie idealne rozwiązanie według tej tabeli

Kolega niedawno montował na felgi 6,5 cala opony 185/65 (a wiec węższe), i nie były jeszcze naciągnięte.

Reasumując, śmiało można zakładać opony 195/65 na koła 6.5 cala smile.gif