Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyskakująca jedynka

Featured Replies

Napisano

Witam,

jako, że przeszło rok temu zmieniłem skrzynię biegów na dłuższą (błąd życiowy normalnie sciana.gif), chcę wrócić do starej.

Konkretnie Astra f 1.6 Si była fabrycznie F13CR, zmieniłem na F13 WR i znów chcę powrócić do fabryki.

Ale w tej "krótkiej" jak bardzo gwałtownie ruszałem to często potrafił wyskoczyć 1. bieg - ale to gwałtowne ruszanie to było takie, że cały przód aż podskakiwał i podczas tych podskoków właśnie wyskakiwała jedynka - generalnie pomagało jak trzymałem drążek zmiany biegów, to wówczas czułem na dłoni, że chce go wybić a jakoś się trzymało.

Czy ktoś wie co może być przyczyną - wolałbym to naprawić przed zmianą.

Raczej teraz i tak już mi nie powinno to grozić, bo mam nowe opony, których mi żal poprostu, ale jednak ustaka była i fajnie byłoby ją naprawić.

Myślę, że jakby co to sam wybierak nie ma z tym nic wspólnego bo przy zmianie skrzyni zostawiałem swój - a na tej już jedynka nie wyskakuje.

Ponadto, jeżeli to będzie jakaś podpowiedź to podczas jazdy - w sensie kulając się nawet, nigdy nie mogłem wrzucić 1. biegu - ale to może była wina sprzęgła - teraz mam wymienione wraz ze skrzynią więc nie mogę obiektywnie powiedzieć że to ona miała winę.

Doradzcie coś proszę

Napisano
  • Autor

WOW ! yikes.gif

24 godziny wpis wisi i żadnej odpowiedzi crazy.gif

Napisano

W fce którą posiadałem sporo lat (skrzynia f13cr) co prawda biegi nie wyskakiwały, ale przy gwałtownym ruszeniu, np na mokrym, przód podskakiwał gdy koła traciły przeczypnośc. Poduszki silnika, skrzyni i cały układ zawieszenia był sprawny. Koła 15"

Problem znikł gdy założyłem 13" blush.gif

Napisano

> WOW !

> 24 godziny wpis wisi i żadnej odpowiedzi

no dobrze, a czy nie jest tak, że wyskakiwanie biegu jest następstwem dużych drgań zespołu napędowego względem nadwozia, a niekoniecznie może świadczyć o wadzie skrzyni?

brat

Napisano
  • Autor

> no dobrze, a czy nie jest tak, że wyskakiwanie biegu jest następstwem dużych drgań zespołu

> napędowego względem nadwozia, a niekoniecznie może świadczyć o wadzie skrzyni?

> brat

yikes.gif

Sory ale za trudne to pytanie, możesz jakoś bardziej na chłopski rozum

Napisano

> Sory ale za trudne to pytanie, możesz jakoś bardziej na chłopski rozum

chodzi mi o to czy nie jest tak, że podskakując silnik ze skrzynią drgają mocno na mocowaniach - a zatem wykonują duże ruchy względem nadwozia - natomiast drążek skrzyni jest nieruchomy bo przymocowany do nadwozia, efekt jest taki że drgający silnik ze skrzynią niejako sam wyrzuca sobie bieg, no chyba że przytrzymasz drążek to wówczas nie wyskoczy, bo ograniczasz mechanicznie te ruchy wymuszając nieco pozycję 1 biegu,

brat

Napisano
  • Autor

ok teraz rozumiem, ale gdyby tak było to na tej długiej też by wyskakiwała a tak nie jest

• 11 lat później...
Napisano

Trochę odkopuję temat, ale czy udało Ci się rozwiązać problem z wypadającym pierwszym biegiem przy ruszaniu?