Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jęczenie sprzęgła

Featured Replies

Napisano

witam

Mam taki objaw/odgłos już od roku albo i dłużej.

Czasami jak ruszam, lub jade w korku na półsprzęgle do ono wydaje taki dziwny dźwiek jakby jeczenia.

Co to może być?

Pacjent a4 b5 sprzęgło z dwumasą, ale ani nie szrpie, ani nie tłucze się, jedynie co to odkąd kupiłem czyli od 60 000km zawsze dość wysoko łapie

Napisano

Miałem to samo w Astrze G 2,0.Przygotuj się na wymianę sprzęgła,cienka tarcza=bierze przy końcu natomiast charakterystyczne jęczenie to odgłos przycierającego się łożyska centralnego potocznie zwanego wysprzęglikiem. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo w Astrze G 2,0.Przygotuj się na wymianę sprzęgła,cienka tarcza=bierze przy końcu

> natomiast charakterystyczne jęczenie to odgłos przycierającego się łożyska centralnego

> potocznie zwanego wysprzęglikiem.

jestem przegotowany (może bardziej duchowo niż finansowo) ale takie wysokie branie już trwa 3 lata i 60 000km,

A ten wysprzęglik to oznaka jego końca czy jak?

Napisano

> jestem przegotowany (może bardziej duchowo niż finansowo) ale takie wysokie branie już trwa 3 lata

> i 60 000km,

> A ten wysprzęglik to oznaka jego końca czy jak?

Ja tak jeździłem i w końcu auto sprzedałem. ok.gifPo około roku jechałem tym samym autem i nadal tak jęczało i sprzęgło było to samo nadal. zlosnik.gif

Napisano

> jestem przegotowany (może bardziej duchowo niż finansowo) ale takie wysokie branie już trwa 3 lata

> i 60 000km,

> A ten wysprzęglik to oznaka jego końca czy jak?

tak. To oznaka, że łożysko tzw. oporowe się zaciera. Niedługi wbije się w docisk i staniesz.

Napisano
  • Autor

> tak. To oznaka, że łożysko tzw. oporowe się zaciera. Niedługi wbije się w docisk i staniesz.

warto wymieniać sam wysprzęglik?

Napisano

> warto wymieniać sam wysprzęglik?

Nie wysprzęglik tylko łożysko wysprzęglika jeśli już. Mały element na obrazku.

Jeśli dwumas, tarcza sprzęgła i docisk są w dobrym stanie a samo zdjęcie i założenie skrzyni masz tanio to można się bawić. Jeśli któryś z punktów powyżej zawiedzie to nie ma co się szczypać i trzeba zmienić komplet za jedną robotą.

77249671_1_644x461_valeo-kolo-sprzeglo-audi-a4-a6-19-vw-passat-b5-starachowice.jpg

Jeśli łożysko już wydaje piszczące dźwięki to znaczy że powoli wbija się w docisk i po zdjęciu oczom może się ukazać tai oto widok.

206-CC-docisk-sprz%C4%99g%C5%82a-42.jpg

Napisano

> warto wymieniać sam wysprzęglik?

Jaki motor?

Napisano
  • Autor

> Nie wysprzęglik tylko łożysko wysprzęglika jeśli już. Mały element na obrazku.

> Jeśli dwumas, tarcza sprzęgła i docisk są w dobrym stanie a samo zdjęcie i założenie skrzyni masz

> tanio to można się bawić. Jeśli któryś z punktów powyżej zawiedzie to nie ma co się szczypać i

> trzeba zmienić komplet za jedną robotą.

> Jeśli łożysko już wydaje piszczące dźwięki to znaczy że powoli wbija się w docisk i po zdjęciu

> oczom może się ukazać tai oto widok.

znaczy tak, tarcza napewno już jest cienka, bo sprzęgło wysoko bierze(ale już sie przyzwyczaiłem) natomiast dwumasa wydaje mi sie dobra i taka mam nadzieje

Napisano

> 1,9 tdi 110km, avg

To wysprzęglik masz zewnętrzny,a łożysko jest standardowe oporowe jak na zdjęciu u Koyota.Ja bym wymienił całość i zapomniał o temacie.

Napisano
  • Autor

> To wysprzęglik masz zewnętrzny,a łożysko jest standardowe oporowe jak na zdjęciu u Koyota.Ja bym

> wymienił całość i zapomniał o temacie.

znaczy całe sprzęgło?

Napisano

> znaczy tak, tarcza napewno już jest cienka, bo sprzęgło wysoko bierze(ale już sie przyzwyczaiłem)

> natomiast dwumasa wydaje mi sie dobra i taka mam nadzieje

No to sprawdzić dwumas po rozkręceniu całości i jeśli jest dobry to wymienić tarczę z dociskiem i łożyskiem bo jak zmienisz samo łożysko to sie może za miesiąc okazać że jednak wreszcie się tarcza skończyła... i podwójna robota i podwójnie płacone pieniądze. no.gif

Napisano

> To wysprzęglik masz zewnętrzny,a łożysko jest standardowe oporowe jak na zdjęciu u Koyota.

Bo to chyba nawet jest wizualizacja sprzęgła z tego modelu grinser006.gif

Napisano

> znaczy całe sprzęgło?

Słuchaj: bez obejrzenia to możemy wróżyć z fusów. To trzeba rozebrać żeby się dowiedzieć jak to wygląda.

Równie dobrze może się okazać, że masz zdrową tarczę i docisk a problem jest z wysprzęglikiem.

Napisano
  • Autor

> Słuchaj: bez obejrzenia to możemy wróżyć z fusów. To trzeba rozebrać żeby się dowiedzieć jak to

> wygląda.

> Równie dobrze może się okazać, że masz zdrową tarczę i docisk a problem jest z wysprzęglikiem.

i przez wysprzęglik sprzęgło wysoko bierze?

Napisano

> i przez wysprzęglik sprzęgło wysoko bierze?

Rózne rzeczy widziałem.

Tak. Może to być przez wadę wysprzęglika, może to być przez wadę docisku, może się okazać że nawet koło zamachowe masz już wytarte głęboko.