Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zamachowe??????

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Posiadam fieste 1.6 xr2i i na dniach wymieniam skrzynie (pekla) i mam zamiar odwazyc kolo zamachowe.

Teraz pytanie do specow, w jaki sposob to zrobic ? dac do lekkiego stoczenia czy rozwiercac? jaka wage moge sie pozbyc ? (ile moge odchudzic? )

Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie.

> Posiadam fieste 1.6 xr2i i na dniach wymieniam skrzynie (pekla) i mam

> zamiar odwazyc kolo zamachowe.

> Teraz pytanie do specow, w jaki sposob to zrobic ? dac do lekkiego

> stoczenia czy rozwiercac? jaka wage moge sie pozbyc ? (ile moge

> odchudzic? )

A czy oprócz tego stoczenia będziesz robił jakieś inne przeróbki?? Bo jeśli nie to ja bym raczej nie ruszał. Ztaczając koło zamachowe pasowało by je wyważyć razem z dociskiem sprzęgła i wałem korbowym, a to pociaga za sobą rozbieranie silnika, jeśli przetoczysz samo koło to moze się potem okazać że silnik telepie się jak wariat po poskładaniu.

Ja bym osobiście nie ruszał

Napisano
  • Autor

hmm, ale az tak zle moze byc ? myslalem zeby to troszke odchudzic, ale nikt nie umie odpowiedziec na pytanie jak mocno mozna to zrobic zeby bylo ok. Bedzie wywazone bo nie zrobie tego ja gumowka tylko jakis zaklad konkretny. Czyli przy samym odchudzeniu kola nie bedzie roznicy,musialbym zrobic to co mowiles tak ?

Pozdrawiam

Napisano

> hmm, ale az tak zle moze byc ? myslalem zeby to troszke odchudzic,

> ale nikt nie umie odpowiedziec na pytanie jak mocno mozna to

> zrobic zeby bylo ok. Bedzie wywazone bo nie zrobie tego ja

> gumowka tylko jakis zaklad konkretny. Czyli przy samym

> odchudzeniu kola nie bedzie roznicy,musialbym zrobic to co

> mowiles tak ?

> Pozdrawiam

Ja mam odchudzone , wal chyba nie ruszany , chociaz nie wiem , ale wiadomo ze najlepiej zrobic kompleksowo , dobre wywazenie itd moze dac nawet 10% mocy , a odelzenie zamachowego lepsze wkrecanie

Napisano

> hmm, ale az tak zle moze byc ? myslalem zeby to troszke odchudzic,

> ale nikt nie umie odpowiedziec na pytanie jak mocno mozna to

> zrobic zeby bylo ok. Bedzie wywazone bo nie zrobie tego ja

> gumowka tylko jakis zaklad konkretny. Czyli przy samym

> odchudzeniu kola nie bedzie roznicy,musialbym zrobic to co

> mowiles tak ?

> Pozdrawiam

Ja osobiście wyznaje taką szkołę, że bez wyważania całości bym się do tego nie zabierał. Owszem znam ludzi którzy w maluchach wyważają samo koło po przetoczeniu i jeżdżą, ale to jest maluch, a nie ford zlosnik.gif

Nawet jesli dasz koło do tokarza i on je przetoczy bardzo dokładnie, to w związku z niestałą gęstościa materiału z jakiego jest wykonane koło może nastąpić złe wyważenie.

Nie wiem szczerze mówiąc czy samo wyważenie koła z dociskiem, a potem przykręcenie w poprzedniej pozycji do wału korbowego wystarczy, aczkolwiek ludzie tak robią (montują też magnetyzery i inne cudowne urządzenia wink.gif )

Ja osobiście we wszystkich silnikach jakie do tej pory składałem wyważałem całoć, nawet z kołem pasowym na dodatek i takich zasad się trzymam i mam pewność że przy 7 czy 8 tys obr/min mi się to nie rozleci.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie.

> Posiadam fieste 1.6 xr2i i na dniach wymieniam skrzynie (pekla) i mam

> zamiar odwazyc kolo zamachowe.

> Teraz pytanie do specow, w jaki sposob to zrobic ? dac do lekkiego

> stoczenia czy rozwiercac? jaka wage moge sie pozbyc ? (ile moge

> odchudzic? )

> Pozdrawiam

witam -ja mam odelżone koło zamamchowe w hondzie ,odelżenie zrobił mi znajomy jak i wywazenie tez ( szczerze muwiąc to tokarka tak równo zebrałą material ze obyło by sie bez wywazenia) waga przed :7,5 kg ,waga po odelżeniu 4 kg

na + -silnik wkreca sie o wiele lepiej , lepiej wchodzą bieg z i na....

,żadnego telepania silnika nie uswiadczyłem

jedyny minus to niższe obroty na luzie tzn .-zamiast powiedzmy 750 -800 ,jest 700

a teoretycznie patrząc na taką zmianę - to dodaje to troche kucy (ale nie na silniku ,tylko na kołach ,bvo masz mniejsze straty na sprzęgle ,moment obrotowy przesuwa sie tzn - na niższych obrotach jest mniejszy (tak do 2000 obr) ,natomiast po wyzej 2000 moment juz idzie wyżej niż w seryjnym silniku i autko lepiej przyspiesza, co do prędkosci max (niektórzy twierdza ze spada o okolo 30 km.h ) a g.....o prawda .Jak mi auto przedtem latało po 215 , teraz też tak lata ...mam nadzieje ze ci to wystarczy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.