Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wywaliło korki i ciemno...

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak: sprawdzałem probówką czy mam napięcie w kablach pod oświetlenie kuchni, no i zwarłem kabelki probówką frown.gif

Wywaliło bezpiecznik od odświetlenia i główny (osobno oświetlenie, gniazdka, piec i lodówka - tak w skrócie).

Po włączeniu obu bezpieczników wszystko działa tylko napięcia w kuchni niet.

Z tego co się zorientowałem to kable są puszczone w podłodze, w przedpokoju mam taką "rozdzielnię":

287678882-DSCN4818.JPG

Schemat do tego wyglada tak:

287678882-elektryka.jpg

Na zacisku 4 - K (kuchnia - oświetlenie) jest normalnie napięcie, pod sufitem i na wyłączniku nie ma.

Co radzicie?

post-61429-14352524014001_thumb.jpg

Napisano

...

> Co radzicie?

Wezwać elektryka.

Napisano
  • Autor

> ...

> Wezwać elektryka.

Ta, w sobotę wieczorem...

A dział nazywa się "Zrób to sam"...

Napisano

> Ta, w sobotę wieczorem...

> A dział nazywa się "Zrób to sam"...

To szukaj puszki, gdzieś pod sufitem, w której nie ma styku.

Napisano

> Sprawa wygląda tak: sprawdzałem probówką czy mam napięcie w kablach pod oświetlenie kuchni, no i

> zwarłem kabelki probówką

A co się działo, że tam w ogóle zaglądałeś?

> Po włączeniu obu bezpieczników wszystko działa tylko napięcia w kuchni niet.

Ani światła, ani w gniazdkach?

Jak tylko światła, to szukaj puszek po drodze. Nad włącznikiem nie ma?

Napisano
  • Autor

> To szukaj puszki, gdzieś pod sufitem, w której nie ma styku.

Problem w tym, że mieszkam tu 5 lat, wyremontowałem przedpokój, łazienkę i 2 pokoje i nie spotkałem żadnej puszki, przewody wędrują podłogą...

Napisano

Remontowałeś pomieszczenia ale nie wymieniałeś instalacji elektrycznej ? To gratuluję, nieco złośliwie grinser006.gif

Co możesz zrobić sam:

- skoro pod napięciem na zacisku jest napięcie zlosnik.gif to po wyłączeniu napięcia możesz odkręcić ten przewód i delikatnie nim poruszać i zobaczyć czy nie jest upalony przy zacisku. Jak nie, to masz pecha. Jeśli przewody są aluminiowe, to nie dotykaj.

Musisz niestety wezwać elektryka, mówię Ci to ja - elektryk. Nie jest to robota na doradzanie przez neta, i nie mówię tutaj w celu napędzania komuś zysku.

Jak masz szczęście to fachowiec znajdzie miejsce uszkodzenia, jak nie, to będziesz pruł ścianę... przewód się gdzieś upalił, najprawdopodobniej na łączeniu.

P.S. I tak pięknie oznaczona ta "rozdzielnica", zazwyczaj wygląda to wiele gorzej grinser006.gif

Napisano

Musisz zacząć myśleć o wymianie całej instalacji elektrycznej, bo ten problem oznacza początek serii. Za pewien czas kolejny obwód przestanie działać - taki urok aluminium.

Prowizorycznie możesz zasilić oświetlenie w kuchni z gniazdka, albo korytkiem poprowadzić zasilanie z innego miejsca.

Napisano

> , wyremontowałem przedpokój, łazienkę i 2 pokoje

Brawo - kolejny co myśli że remont to wymiana wszystkiego oprócz najważniejszej i najgroźniejszej instalacji w mieszkaniu

ok.gif

P.S. co do tematu to wymień całą tą skorodowaną listwę zaciskową na nową i będzie na 99,99% działać - oczywiście w przypadku upalonych przewodów konieczne jest ich skrócenie na odcinku gdzie jest sztywny - musi być miękki