Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CCS słabo hamuje

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu borykam się z problemem hamulców w moim aucie.

Tarcze Brembo Max klocki Ferodo DS2500

Wymieniłem pompę hamulcową (na nową) i serwo (używka). Układ cały odpowietrzony, zalany płynem FERODO HIGH PERFORMANCE 5.1

Jednak żeby wyhamować auto z większych prędkości trzeba się naprawdę namęczyć. Pedał ma 2-3cm "luzu" czyli dopiero po tej odległości zaczyna coś tam hamować ale trzeba dużo siły użyć.

Ciężko to opisać ale jeździłem już wieloma CC czy SC i ewidentnie coś jest nie tak. Z mojego doświadczenia to najlepiej hamowało seicento VAN, które miało jakieś tanie tarcze i klocki i przebieg 300 tys km. Tam jak się lekko depnęło hamulec to auto momentalnie stawało w miejscu.

Miał ktoś kiedyś problem tego typu? może serwo z innego auta podejdzie? może pompa inna?

Napisano

" Z mojego doświadczenia to najlepiej hamowało seicento VAN, które miało jakieś tanie tarcze i klocki i przebieg 300 tys km. Tam jak się lekko depnęło hamulec to auto momentalnie stawało w miejscu. "

Co do hamowania VANem to na 100% były zardzewiałe samoregulatory (nie widziałem jeszcze vana w którym działały) i dośc mocno tył hamował i jest wrażenie że SUPER hamuje, tylko nie w zakręcie na mokrym (efekt ręcznego).

Co to Twojego problemu, to rozumiem iż wszystko się już ułożyło i dotarło?

Obstawiam serwo "używane", stare jakoś działało może podmień na nie i zobacz czy jest różnica.

Napisano

Wczoraj przejechałem się moim Seitkiem wzdłuż garaży i zauważyłem, że też mi słabo hamuje.

Pierwsze co to zbadam stan płynu hamulcowego, bo mam taki o wysokiej temp. wrzenia, ale krótszej żywotności.

Napisano

U mnie okazało się, że zawartość wody w płynie hamulwoym wynosi ponad 4%! yikes.gif

To teraz nie dziwie się, czemu nie hamuje tylko zwalnia, w sumie układ zalany motulem rbf 600, więc też nie dziwi tak duża chłonność wody.

Napisano
  • Autor

> Co do hamowania VANem to na 100% były zardzewiałe samoregulatory (nie widziałem jeszcze vana w

> którym działały) i dośc mocno tył hamował i jest wrażenie że SUPER hamuje, tylko nie w

> zakręcie na mokrym (efekt ręcznego).

Nie były zardzewiałe. Auto miało idealnie rozłożoną siłę hamowania.