Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie passat B5

Featured Replies

Napisano

Witam, w moim Passacie zaczęło stukać zawieszenie i najprawdopodobniej zmuszony bede do wymiany, orientuje się ktoś w jakich granicach cenowych kosztuje taka usługa? Czytałem trochę na necie i np. tutaj http://rynekczesci.com/czas-na-wymiane-amortyzatora wspominają że od 100 do 1000 zł. Dodam że nie zależy mi na nowych częściach, w gre wchodzą używki również.

Napisano

> Witam, w moim Passacie zaczęło stukać zawieszenie i najprawdopodobniej zmuszony bede do wymiany,

> orientuje się ktoś w jakich granicach cenowych kosztuje taka usługa? Czytałem trochę na necie

> i np. tutaj http://rynekczesci.com/czas-na-wymiane-amortyzatora wspominają że od 100 do 1000

> zł. Dodam że nie zależy mi na nowych częściach, w gre wchodzą używki również.

Jeśli masz na myśli przód to stawiał bym na wahacze - powiedzmy średniej jakości to jakieś 150 - 200 za sztukę (uogólniając), a z przodu masz ich osiem zlosnik.gif

Podjedź na szarpaki do SKP to ci powiedzą które do wymiany, nie ma sensu robić wszystkiego naraz.

Do tego robocizna jeśli robić tego nie będziesz sam z 300 (u prywaciarza) jeśli przyjdzie bawić się z dwoma stronami.

Napisano

Polecam Mastersport rozsądna cena a wytrzymują 40000km sprawdzone na własnej skórze.

Napisano

> Jeśli masz na myśli przód to stawiał bym na wahacze - powiedzmy średniej jakości to jakieś 150 -

> 200 za sztukę (uogólniając), a z przodu masz ich osiem

Komplet na przód to jakieś 600zł.

> Podjedź na szarpaki do SKP to ci powiedzą które do wymiany, nie ma sensu robić wszystkiego naraz.

Nie ma sensu, to wymieniać po jednym wahaczu.

Inna sprawa że na szarpakach wyjdzie że jeden wahacz do wymiany, a po odkręceniu okaże się że całość to złom.

> Do tego robocizna jeśli robić tego nie będziesz sam z 300 (u prywaciarza) jeśli przyjdzie bawić się

> z dwoma stronami.

Wymiana jest tak prosta że bez problemu samemu można to ogarnąć. palacz.gif

Napisano

> Komplet na przód to jakieś 600zł.

Jak dotąd musiałem wymienić u siebie 5 wahaczy, które kosztowały w sumie 600 zł. Tak więc wszystko zależy od tego, co się wybierze.

Nie twierdzę, że budżetowo w 600 całość się nie zamknie, ale osobiście sobie bym tak nie robił.

> Nie ma sensu, to wymieniać po jednym wahaczu.

> Inna sprawa że na szarpakach wyjdzie że jeden wahacz do wymiany, a po odkręceniu okaże się że

> całość to złom.

Ja sobie sprawdzam zawieszenie dwa razy do roku (przed zimą i po wiosennym dziurobraniu) i robię to co trzeba.

Zrobiłem autem już ponad 77 kkm i zawieszenie przednie robiłem już w dwóch podejściach:

- marzec 2011 - 208 kkm - oba górne wahacze z prawej strony

- kwiecień 2014 - 265 kkm - banany (lewy i prawy, dolne, tylne) + górny tylny z lewej strony

Osobiście wolę wymienić to co pada kupując coś lepszej jakości, niż za każdym razem wymieniać całość na nie wiadomo co.

Poza tym, wbrew obiegowej opinii to zawieszenie wcale nie jest takie delikatne, bo akurat moje przebiegi do niedawna odbywały się głównie na drogach o których bóg zapomniał, a i niejedną dziurę się zaliczyło.

> Wymiana jest tak prosta że bez problemu samemu można to ogarnąć.

To już zależy od podejścia wink.gif