Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

blaszki w zamkach

Featured Replies

Napisano

Już któryś raz trafiło mi się włożyć kluczyk do zamka i wyjmując patrzę, że blaszka która chowa się w momencie wejścia kluczyka została schowana.

Co z tym można zrobić? Mam tak w zamku drzwi kierowcy i ostatnio w korku wlewu paliwa. W drzwiach nakleiłem plaster bo przy centralu i tak nie otwieram zamka, ale wlew paliwa?

Dzieje się tak przy mrozach, myślałem, że jak się ociepli to blaszka odmarznie i wróci a tu kicha.

Czy muszę wymienić zamki, bo woda się tam dostaje i zamarza.

W czasie próby otwierania zamka blaszka zachowywała się normalnie, a po wyjęciu delikatnie kluczyka blaszka już nie wróciła na swoje miejsce.

276545363-zamek_bez.jpg

276545363-zamek_z.jpg

post-48875-14352468737097_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> pewnie jest tam jakas sprezynka a raczej byla

> GP

Tyle, że przy delikatnym wkładaniu kluczyka nic nie wypadło! Początkowo wyglądało to jakby blaszka przymarzła, ale jak się ociepliło i wszystko wyschło to już pierwsze moje podejrzenia, że blaszka wygięła się. niewiem.gif

Napisano

Jest tam sprężynka i najbardziej prawdopodobne że końce wyskoczyły z punktów podparcia. Ja tak miałem. Musisz wyjąć wkładkę i zdjąć tą chromowaną blaszkę pod którą jest klapka. Jeśli okazałoby się, że sprężyna jednak pękła to prawdopodobnie da się dopasować sprężynkę z dyskietki. Ja nie musiałem kombinować. Oczyściłem, ułożyłem prawidłowo sprężynkę, nasmarowałem i od dwu lat mam spokój.

Napisano

> Czy muszę wymienić zamki, bo woda się tam dostaje i zamarza.

W ostatecznosci proponuje wymienić sam korek a nie zamki, ale w ten sposób dostaje kolega dodatkowy kluczyk do kieszeni. Plus jest taki że jak koledze utknie kluczyk w korku co nie jest zimą takim znowu rzadkim przypadkiem, to mozna przynajmniej uruchomic auto.

Napisano
  • Autor

> W ostatecznosci proponuje wymienić sam korek a nie zamki, ale w ten

> sposób dostaje kolega dodatkowy kluczyk do kieszeni. Plus jest

> taki że jak koledze utknie kluczyk w korku co nie jest zimą

> takim znowu rzadkim przypadkiem, to mozna przynajmniej uruchomic

> auto.

1. Już raz miałem wymieniony korek więc mam osobny komplet kluczyków do korka wlewu paliwa. zlosnik.gif

2. Zamek w klamce też ma taki mankament i tu jest największy problem - spróbuję sprawdzić tę sprężynkę jak się ociepli bo narazie mroźno u nas a garażu ni ma zlosnik.gif

Dzięki wszystkim! ! ! Myślałem, że to blaszka uległa wygięciu - oby nie.

Pozdro

Napisano

> 1. Już raz miałem wymieniony korek więc mam osobny komplet kluczyków

> do korka wlewu paliwa.

> 2. Zamek w klamce też ma taki mankament i tu jest największy problem

> - spróbuję sprawdzić tę sprężynkę jak się ociepli bo narazie

> mroźno u nas a garażu ni ma

> Dzięki wszystkim! ! ! Myślałem, że to blaszka uległa wygięciu - oby

> nie.

> Pozdro

Witam.

Problem leży wyłącznie po stronie sprężynki. O blaszkę się raczej nie martw. W moim przypadku też końcówka sprężyny zsunęła się z punktu oparcia i blaszki już nie zobaczyłem do momentu rozebrania wkładki. Jak będziesz rozbierał to uważaj, bo sprężynka jest bardzo małych rozmiarów.

Napisano

a ma ktoś może zdjęcia w których miejscach ta sprężynka powinna być zaczepiona? niewiem.gif bo jak rozebrałem to nie wiedziałem gdzie ją podczepić

• 2 tygodnie później...
Napisano

> a ma ktoś może zdjęcia w których miejscach ta sprężynka powinna być

> zaczepiona? bo jak rozebrałem to nie wiedziałem gdzie ją

> podczepić

1 koniec sprezynki opiera sie na wewnetrznej sciance wkladki.

2-gi koniec opiera sie na wewnetrznej stronie blaszki.

Przy wkladaniu klucza do zamka, blaszka chowa sie do wewnatrz -> sprezynka jest sciskana. Sprezynka jest umieszczona na malym walku, a walek wlozony do wkladki. Problem w tym, ze walek wykonany jest z materialu korodujacego no.gif i z czasem powoduje zasyfienie i zablokowanie sprezynki. Na fotkach jest juz wyczyszczone i zaladowane smarem, dlatego niewiele widac. Qmpel sie kiedys za to zabral, a ja podpatrzylem palacz.gif

dsc00788.jpg

3in1.jpg

post-27958-14352469132266_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.