Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pleśń, w rogach - remont i jej eliminacja

Featured Replies

Napisano

Witam,

jestem na etapie gruntownego remontu altany (wejście do domu) wygląda to tak:

............I...................................................DOM...............................................................I

............I____________________drugie drzwi (nieszczelne)____________________I

.....................................I........................................................................I

.....................................I........................................................................I

.....................................X.......................................................................X

.....................................X.......................................................................X

.....................................X..................................ALTANA.......................X

.....................................__xxxxx__DRZWI WEJŚCIOWE__xxxxxx__

DROGA

niestety się pokrzaczyło dlatego dałem poniżej w postach fotki

Pomieszczenie jest totalnie nieszczelne smile.gif

Okna te boczne z prawej i lewe strony są na wysokości 0,5m i mają gdzieś 2x2m (miejsca XXXX)

te z przodu maja 0,6x2m.

Nie jest to jedna tafla tylko powiedzmy ze kratownica stalowa stała z szybkami (15x15 romby) osadzonymi na kicie, kit nieszczelny hula dmucha, jak ktoś jest na zewnątrz jakieś 5m to wszytko słychać, więc teoretycznie wentylacja jest prawidłowa , a w narożnikach od strony drogi mam pleśń. Nad altana jest balkon (grubość stropu około 50cm (stare budownictwo dom ma już ponad 100lat).

Kiedyś ktoś mądry na cement dał gips szpachlowy, a potem gładź i od wtedy po jakiś roku zaczęła pojawiać się pleśń w narożnikach.

Tak z ciekawości ściągnąłem na jasień gładź i gips gdzie była pleśń i od już pół roku w tym miejscach nie ma śladu pleśni.

Oczywiście pomieszczenie nie jest szczelne ale jest ogrzewane dwa grzejniki żeliwne (2x 7 żeberek)

Na stałe w prawym górnym rodu tego dużego okna nie ma jednej szybki wiec dodatkowa pełna wentylacja jest i tam tez przy wylocie jest w cholerę pleśni na tej gładzi

Mam dziwne wrażenie że pleśń jest tylko na gładzi (gipsie)

Pytanie czy zastosowanie gładzi na bazie cementu np cekol c-35 chyba będzie dobry.

Przez kilkadziesiąt lat nie było problemu, deszcze wilgoć i zero pleśni, po zastosowaniu gipsu szarego, a na to gładź i jakaś farba emulsyjna (znając życie no name) zaczęły się problemy.

Dodam, że pod altana jest jakiś 1m nad ziemią, a pod nią jest piwnica w której nie ma pleśni, ani grzyba. Pomieszczenie jest chłodne w zimie temp około 17 - 18 stopni i czuć jak przez szybki wieje.

Napisano

Są różne środki grzybobójcze, spróbuj spryskać, może ktoś przesadził z unigruntem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Są różne środki grzybobójcze, spróbuj spryskać, może ktoś przesadził z unigruntem

Ale faktycznie to może być problem tego unigruntu ? kiedyś nie wiem kto i jak to robił nie było mnie przy tym, ale wiem że to była fuszerka).

A co myślicie o zastosowaniu tego cekolu c-35 po wczesniejszym zagruntowaniu cekolem DL-80

A jeszcze wcześniejszym zlaniu środkiem grzybobójczym?

Tam wszędzie jest lity beton (jakiś prefabrykat sprzed ponad 100 lat nawet ostrym śrubokrętem (wkrętakiem) , przecinakiem rysy małej nie zrobisz, taki twardy - niemiecka chyba robota)